• Olli Stålström

Feministinen aktivoituminen Setassa

Vantaan kaupunginkirjaston sivuilla esitettiin Setan 1970-lukua kohtaan seuraavaa kritiikkiä. Teksti ja lähde: Vantaan kaupunginmuseo. (Homo-Suomen historia -näyttely)

--

Setan piirissä toimineet naiset aktivoituivat feministisesti 1970-luvun jälkipuoliskolla, jolloin he alkoivat arvostella setalaista sukupuoletonta homoseksuaalisuus- ja ihmisyyspuhetta. Setan naiset perustivat Helsinkiin Akanat -lesboryhmän. Suuri osa lesbofeministeistä jäi toimimaan Setaan tai sen liepeille. Monissa muissa maissa lesbofeminismi teki pesäeron homoliikkeeseen.

1980-luvun kuluessa lesbofeministejä alkoi toimia yhä enemmän ja yhä näkyvämmin myös Naisasialiitto Unionissa. Siinä oli 1800-luvun loppupuolelta saakka toiminut myös naissuhteissa eläviä naisia, mutta suhteensa salaten, sillä yhdistyksen pelättiin leimautuvan. Unionin Akkaväki-lehden tiedeliite ja Akanoiden Torajyvä-lehti rakensivat pohjaa lesbotutkimuksen synnylle Suomessa. Merkittäviä olivat myös Akanoiden ja lesbotutkimusverkoston järjestämät seminaarit eli feminaariot, joita pidettiin Unionin Villa Salin-huvilalla 1980- ja 1990-luvun taitteessa.

Feministiseen liikehdintään liittyi myös 1980-luvun puolivälissä syntynyt itsenäinen, anarkistinen ryhmä Extaasi. Sen seksuaalikäsitys oli radikaali ja ryhmä erottautui voimakkaasti Setasta ja Akanoista. Se piti kahvilaa, valtasi taloja, järjesti performansseja, poikkitaiteellisia tapahtumia, sadomasokistisia näytöksiä ja mutapainiesityksiä.

--
Kuva liittyy yllä olevaan kritiikkiin. Kuvan lähde: Vantaa kaupunginmuseo (Homo-Suomen historia -näyttelystä).