• Kalle af

Nyhetsanka om kyrkoskatten

I onsdagens (26.11.08) nummer av Borgåbladet fanns en intressant nyhet med rubriken Dyrare kyrkoskatt i Borgå? Signaturen MB (som torde betyda Marit Björkbacka) skrev om det möte som gemensamma kyrkorådet i Borgå kyrkliga samfällighet hade haft veckan innan. Och det är ju trevligt att lokaltidningen bevakar också kyrkliga nyheter. Trevligt vore väl också om fakta skulle bli korrekta.

I nyheten koncentrerade MB sig på ekonomin och nämnde bl.a. om finansiering, lån, personalutgifter, investeringar och kyrkoskatt. Hon skrev:
"Kyrkoskatten beräknas stiga med cirka 1,5 procent."

Nu började varningsklockor ringa. Kyrkoskattesatsen har hittills legat på 1,45%. 1,5 procent av detta är 0,02175 procentenheter, så skatten skulle i så fall ligga på 1,47175% (fast så många decimaler används inte, så det skulle väl bli 1,47 eller 1,50).

Detta är alltså nyheten för den som kan skilja mellan procent och procentenhet. Problemet är förstås att många trasslar in sig i detta och tror att om skatten stiger från 1,45% med 1,5%, så blir slutsumman 2,95%, alltså mer än en fördubbling. Men i så fall hade det ju stått att höjningen vore 1,5 procentenheter.

Men oberoende av om det gäller procent eller procentenheter, är nyheten en anka. *Kyrkoskatten höjs inte i Borgå för år 2009!* Det finns kanske ett litet tryck på att höja den, men den förblir ändå vid 1,45%.

Detta konstaterade också Bbl följande dag (27.11.08). Som vanligt skedde dementin ändå inte på samma plats eller i samma storlek som nyheten, utan på några spaltmillimeter på familjesidan. Undrar hur många som såg den.

Jag kan bara hoppas att ingen får för sig att skriva ut sig ur kyrkan p.g.a. denna falska nyhet i hopp om att spara några euro...