Huipputasolla pelanneen suomalaisen jääkiekkoilijan uran päättymisen jälkeisen kaapistatulon yhteydessä tuli esiin yksi syy kaapissaoloon: epävarmuus, erityisesti työmahdollisuuksiin liittyvä. Ajatus siitä, että voiko avoimuus omasta homoseksuaalisuudesta vaikuttaa heikentävästi sopimuksen saamiseen. Asia ei koske mitenkään yksinomaan jääkiekkoa, miesten joukkueurheilua tai urheilua. Maailma on samanlainen lähes kaikkialla työelämässä ja muissakin tilanteissa, joissa solmitaan sopimuksia ja pistetään ihmisiä paremmuusjärjestykseen.
Rovaniemeläisessä Team Lakkapää -lentopallojoukkueessa pelannut Chris Voth on kertonut, että häneltä oli aiemmin jäänyt seurapaikka saamatta seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi. Urheilumaailman ulkopuolelta esimerkkinä on Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen erottaminen, kun työnantajan puolella tajuttiin tämän seksuaalinen suuntautuneisuus.
Avoimuudella tai tiedolla homoseksuaalisuudesta ei välttämättä ole mitään vaikutusta työn saamisessa.
Esiin tulee kuitenkin jatkuvasti tapauksia, joissa vaikutuksia on ollut - eikä yleensä myönteisiä. Koska riski menettää homoseksuaalisuutensa vuoksi mahdollisuuksia on yhä olemassa, ovat pelot perusteltuja. Suomen kattavasta syrjintäsuojalainsäädännöstä sekä korulauseista ja yhdenvertaisuussuunnitelmista huolimatta voi mieleen hiipiä ajatus: voiko homoseksuaalisuus olla pisteitä laskeva tieto? Voiko tieto homoseksuaalisuudesta innoittaa homoseksuaalisuuteen kielteisemmin suhtautuvia hanakammin etsimään muita syitä jättää henkilö palkkaamatta?
Kun elämä heittelee ja esimerkiksi joutuu pakolla etsimään uutta leipäpuuta, voi jopa aiempi avoimuus seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisestaan ja mahdollinen näkyvämpi hlbti-aktivismi tuntua sellaiselta historian taakalta, josta mielellään vaikenee - ja jota pyrkii ehkä pyyhkimään poiskin, jotta pienentäisi "riskiä" tulla nähdyksi myös tässä valossa.
Sellainen on ymmärrettävää, mutta samalla oire.
Konkretiaa toteutuneista mahdollisuuksista on esillä edelleen vähemmän kuin seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolivähemmistöön kuulumisen vuoksi vastaan tulleesta seinästä. Toistaiseksi Suomessa homoseksuaalisuuden "lasikatto" toki on ulkoministeriyden tasolla, mutta kuinka moni osaamiseltaan ylivoimainen on jättänyt leikin kesken?
Jos haluaa olla magneetti parhaalle osaamiselle, on syytä viestiä pysyvästi ja konkretiaa esiin tuoden siitä, että yhdenvertaisuutta edistetään aktiivisesti.