Muumimaiset hahmot Image-lehden kannessa Tom of Finlandin hengessä - Janssonin perikunta hermostui

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 16
Imagessa julkaistuissa piirroksissa muumien näköiset hahmot on puettu ToF -kuvaston henkisesti. Kuvitus liittyy Antti Holman artikkeliin, jossa käsitellään ToF-hahmojen muuttumista koko kansan maskotiksi, kuvitukseksi esimerkiksi pyyhkeisiin.

Image-lehden kansikuvassa on Tom of Finland -kuvaston mukaisiin asusteisiin sonnustautuneita muumeja muistuttavia hahmoja. Muumien luojan Tove Janssonin jälkeläiset suhtautuvat asiaan tekijänoikeusrikkomuksena.

Kansikuva liittyy lehden samassa numerossa julkaistuun Antti Holman kirjoitukseen. Holma käsittelee kirjoituksessaan yhtä seksuaalista alakulttuuria edustavan Tom of Finland -kuvaston päätymistä koko kansan maskotiksi. Otsikolla “Munavangin laulu” julkaistussa artikkelissa kysytään, että “miten ihmeessä Tom of Finlandin nahkaiset homosonnit löysivät patalappuihin ja lakanoihin painettuna tiensä ihan tavallisten anoppien joululahjapaketteihin”. Holman pohtii artikkelissa myös miehisyyttä, seksuaalisuutta, seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyviä arvohierarkioita, Tom of Finland -hypeä ja prosessia, jossa “Tom of Finlandindin piirtämä unelmamies Kake on muuttunut Muumipeikoksi”.

Kiistelyn kohteeksi joutuneet kuvat piirtänyt Sami Saramäki kertoo, että kansia on kolme erilaista. Kaikki kolme kuvaa nähdään jokaisessa lehdessä itse jutun yhteydessä. Imagen päätoimittaja Heikki Valkama puolestaan kertoo, että lehti on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten.

Muumien tekijänoikeuksia hallitseva Moomin Characters vaatii muumi-kuvaston käyttämisestä luvan pyytämistä. Image ei kuitenkaan ollut kysynyt kysynyt yritykseltä lupaa Muumi-hahmojen käytöstä, koska se katsoo julkaistujen kuvien edustavan parodiaa ja kuvien julkaisun journalistista tekoa. Image-lehden Valkama kertoo, että Moomin Characters on lähestynyt lehteä korvausvaatimuskirjeellä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Imagen Valkaman mukaan satiiria ei voisi tehdä esimerkiksi pääministeristä, jos lupia jouduttaisiin kyselemään etukäteen. Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström kuitenkin katsoo, ettei kyse ole satiirista. Hän myös muistuttaa, että pääministeri ei ole tavaramerkki, mutta muumi on. Lisäksi Imagen kannessa esiintyy suojattu Moomin-sana muodossa “Moomin of Finland”. Myöskään Kaj Stenvallin ankkamaalaukset eivät Kråkströmin mukaan rinnastu nahka-asuisiin muumeihin, sillä Stenvall ei ole käyttänyt Aku Ankan tavaramerkkiä. Kråkström sanoo lehdelle, että muumit hahmoina ja sanoina ovat Tove Janssonin luoma kokonaisteos, kun taas Stenvallin ankkahahmot geneerisiä ankkahahmoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsingin Sanomien mukaan Kråkströmiä ei häiritse muumien yhdistäminen Tom of Finlandiin. Hän myös toteaa Holman kirjoittaman artikkelin olevan kiinnostavan ja asianmukaisen.

HS: Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua
image.fi
Määrittääkö Tom of Finland jo liikaa homokuvaa?

16 kommenttia

Sääli että tämän tarinan narratiivi on joka kerta Hieno hauska Image vastaan pahat ahneet muumit.

Mielsetäni on päinvastoin. Image tiesi tietenkin että laittamalla nuo kuvat kanteen yhdistettynä Moomin-sanaan, syntyy keskustelua. Kun muumi-perikunta sitten reagoi ruvetaan selittämään että no eihän tässä nyt, hupsista kun unohdettiin.

Kannattaisi miettiä kuka hyötyy tästä taloudellisesti? Qui bono? Tietenkin A-lehdet joka saa huomiota tuotteellleen. Muumit taas EI ole A-lehden tuote, mutta A-lehti pakotti heidät mukaan tekemään rahaa A-lehdille.

Loppujen lopuksi kyse on siitä kuka omistaa taiteilijan työn. Onko se vapaasti ryöstöviljeltävissä niin kuin Image tekee, vai saako taiteilija tai hänen perillisensä päättää itse mitä lähtevät tukemaan - ja kenen ehdoilla?
Homoja ei näytä häiritsevän muumihahmojen seksuaalisointi. Koska ToF on homo hahmo, kaikki käy. Lisää vaan pullottavaa moloa kaikkialle koristeeksi. Seuraavaksi voisi lanseerata ToF-kuosilla somistetut lastenvaunut ja tuttipullon. ToF pitää saada myös Aapisen kanteen. Ja missä viipyy ToF Barbienukke ja puurolautanen?

Minä en tule ikinä ostamaan mitään missä on ToF kuvia.