Puutarhaunelmia

Kevät kevät kevät...

Uskomatonta kevään tuntua ilmassa. Pakko päästä tonkimaan maata. Mietin, josko käväisisi mökillä kääntymässä. Muuten mökkiviikonloppua ei ole tulossa kun mies on töissä. :-(
Tai sitten tyydyn kylvämään siemeniä laatikoihin ja tuikkaan ne hankeen.

Tommy sun pitää hankkia sinne mökille kaikki perinnekasvit tietysti:
palavarakkaus
ukonhattu
harmaamalvikki
myskimalva
kultapallo
akleijaa (niinkuin vanhat tädit sen sanoo)
talonpoikaispionia
lilan värisiä iiriksiä (saksankurjenmiekkaa)
esikoita
Mitäs muuta?

Onko muilla (-kin kuin JP:llä :-) ikkunalaudat täynnä purkkeja kasvamassa.


Haasteita

Kiitos Alesso
Vastaan siis haasteeseen.

Erikoiset asiat:
- Kerään kasveja periaatteella "pakko saada", jollei löydy, kaivataan vaikka kiven alta. Matkareitit suunnitellaan sen mukaan, missä ko. kasvia on saatavana.
- Olen erittäin iltauninen (nukahdan sohvalle). Moni elokuva jää lopusta katsomatta-punaviini edesauttaa asiaa.
- Pessimismiin taipuvainen, muilla on tuoppi vielä puolillaan, mulla on jo melkein tyhjä. (alan kuulemma parantua siitä sanoi bf).
- Viihdyn hyvin yksin. Varsinainen erakko.
- Olen kiltti - bf käski kirjoittaa. Otan aina muiden mielipiteen huomioon.
- Juttelen meidän koiralle, joskus niin pitkään, että bf alkaa huutamaan. Muilla on hevoskuiskaaja, meillä kuulemma koirahöpöttäjä. :-)

Haastan:

HTHB
Lisäksi
Tommy87
Ransu
Apoptoosi

Pelin säännöt:
Jokainen pelaaja aloittaa miettimällä kuusi ihmeellistä/erikoista asiaa itsestään. Bloggaaja, joka on haastettu, kirjoittaa blogiinsa nämä miettimänsä kuusi asiaa JA pelin säännöt. Lopuksi hän valitsee kuusi uutta bloggaajaa ja tekee heidän nimistään listan.


Nyt pitää kyllä jarrutella...

Siemeniä alkaa oleen niin paljon kevättä odottamassa, että pitänee jarrutella kaikkien mielitekojen toteuttamista. Enhän minä saa kaikkia mahtumaan minnekään. Pitää tehdä jo metritolkulla kylvöpankkiäkin, saatikka minne ne laittaa lopulliselle paikalleen. Viime keväänä mun mies kaivoi mulle "sata metriä perennapenkkiä" niinkuin hän asian ilmaisi. Kyllästyi mun mankumiseen ja tuskailuun, kun minnekään ei mahdu mitään. No riittihän se-hetkeksi
:-). Laskin äsken, että mulla on kuusikymmentä pussillista perennan siemeniä odottamassa pääsyä multiin ja mökillä taitaa olla vielä lisää. Sitten kaikki muuta kasvit. Huoh...kyllä elämä on raskasta :-)
Tänään tuli juuri yhdeltä harrastajalta pari pussi sormustinkukkia. Keltasormustinkukkaa ja D.thapsia. (en tiedä onko sillä suomenkielistä nimeä). Laitoin vaihdossa tietty, mitä hänellä ei ollut. Aika kätevää. Onko kokemuksi ketjukirjeistä. Itse olin aiemmin mukana ja oli kyllä todella positiivinen kokemus. Taisi kylläkin sattua aika vakavamielinen harrastaja alullepanijaksi, kun siellä oli vaikka mitä. Tommy muuten, kun lisäät sitä perennavalikoimaa siellä mökillä niin kannattaa keräillä siemeniä myös. (mullakin olis vanhaa lehtoakilleijaa kaikkia värejä siemeninä vink vink).


Näin maailmalla

Meillä gaykansalle tarjotut palvelut ovat -baareja lukuunottamatta- vielä aikas vähäisiä. Oli tuossa aiemmin juttua niistä gay kasveista (Niille jotka eivät ole kärryillä, siis sellaisista lajikkeita joiden nimessä on jotain homahtavaa, kuten kuunlilja "gay feather" Apoptoosin kokoelmissa tai mulla narsissi "Pink Pride"). Kokeilin googlata niitä ja törmäsin mm. oheiseen sivuun.

http://www.gaygardener.com/

Käykääpä puutarhuripojat katsomassa!


Lisää taimia....

Ai niin tohon edellisen blokkaukseen voisi vielä lisätä preeriauringonkukan juurakoita, rönsyleinikin mukuloita ja (toivottavasti) Ruissalon kantaa olevia pähkinäpensaita ja paljon paljon muuta Turun kasvitieteellisen listasta. Mulle kelpaavat tavallisemmatkin kasvit. Pojilla tuntuu olevan vain kaikki erikoisuudet mielessä ;-) Vai mitä Apoptoosi ja JP?


Hömppää...

Pitkästä aikaa. Puutarharintamalla on ollut kovin hiljaista. Tuntuu, että kaikki täältäkin ovat olleet jossain. Hiihtolomalla? Kävimme yhtenä päivänä Fiskarsin ruukkikylässä, joka uinui pakkasessa. Poikaystäväni osti minulle kasveihin käsintehtyjä tiilisiä nimikylttejä...harmittaa vain, etten ottanut sitä hauskinta "rikkaruoho-ogräs" :-)

Mitäs muut ovat puuhailleet? Puutarharintamlta mitään uutta? Kävin mökillä kellarissa ja siellä talventähdet puskevat ruukuista, samoin erilaiset laukat, marskinliljat, jouluruusut, narsissit, pikarililjat. Kaikki ostettu syksyn sipuliloppuunmyynneistä. Lisäksi kaivoin mm. salkoruusuntaimia kellariin. Nekin näyttivät tosi hyviltä. Ainoastaan latva-artisokan taimet eivät taineneet hirveästi ilahtua kellarissa vietetystä talvesta. Lisäksi tilasin yhdestä yhteistlauksesta muutaman kolmilehden (Trillium grandiflorum) ja surukellon (Uvularia sp.) juurakon/mukulan. Lisäksi jäi kovasti kaivelemaan se taannoin JP:n esittelemä pihaesikko lajike. Todella upea- en tainnut muistaa kehua, hämäläinen kun olen. Mistä ostit sen? Chilternillä eikä T&H:lla ainakaan ei ollut kuin niitä tylsiä sekoituksia. Itse ostin muutaman taimen pari vuotta sitten yhdeltä tarhalta. Kaikki osoittautuivat hieman pliisun värisiksi. Kuten eräs vanha puutarhuri tapasi sanoa krysenteemeista, että "ne ovat sellaisia alusvaatteen värisiä". Samanlaisia nuokin. Lisäksi kiinnostaisi kovasti kokeilla mm. tuoksuesikkoa (primula beesiana). Sleepygay-oletko saanut kaakaon siemeniä? Apoptoosi- Hostia? muuta? KERTOKAA!


Pakkasta taas

Viikonloppu ja alkuviikko meni mökillä pakkasessa kärvistellen. Ulkona oli niin kylmä, ettei huvittanut mennä edes ulos puuhailemaan. Minä varsinkin, joka odotan vain kevättä, olin todella tylsistynyt ja ajattelin vain ensimmäistä pälvipaikkaa, jonka kevät sulattaa. Luin sitten sisällä puutarhakirjoja ja puutarhalehtiä ja suunnittelin ja mitin mitä kivaa vielä voisi hankkia. Kellarissa sinne laittamani viimesyksyiset alennusmyyntisipulit kyllä pukkaavat ihan mukavasti uutta, ehkä hieman liiankin, onhan nyt vasta helmikuu.
Kävimme yhtenä päivänä asioilla kaupungissa ja matkan varrella on vanha vilja-aitta, jota olemme monet kerrat katselleet, että tuo sopisi pihapiiriin. Otin numerotiedustelusta nimen selville ja soitin omistajalle. Ja kas hän lupasi myydä sen, eikä hintakaan ollut paha. Nyt se odottaa vaan kevättä ja meitä siirtämään sen paikalleen. Kivaa.
Kylvin minä sentään viikonloppuna muutaman pussin siemeniä laatikoihin ja hautasin ne lumihankeen saamaan kylmäkäsittelyn. Laatikkon päätyivät pari lajiketta sinivaleunikkoa, isovaleunikko ja pensaskärhöä.
Harmi tuo suomenkarjan tilanne, josta Apoptoosi mainitsi. Toivottavasti niille löytyy hyvä sijoituspaikka.


Muuuu....

Luin Jp:n blogia jossa hän kertoi Miina Äkkijyrkästä. Olen itsekin todella innokas suomenkarjafani- onko sellaista olemassakaan. Lisäksi tietysti muutkin maataisrodut kiinnostaa. Niin kasveista, kuin eläimistä. Ideaali olotila olisi varmaan, että voisi asua maalla isossa talossa, jossa kasvattaisi kaiken omiin tarpeisiin. No sellainen tuskin toteutuu ihan heti. Sen sijaan olen onnellinen kun mökillä naapurissamme asuu perhe, jonka äiti kävi tervehtimässä lapsikatraansa kanssa meitä ja jutelstiin niitä näitä. Hän sanoi tavoitteekseen juuri tuon edellämainitun omavaraisuuden. Heillä oli jo kanoja ja lampaita. Tarkoitus oli hankkia vielä lehmä maidontuotantoon. Kehoitin häntä hankkimaan lapinlehmän ja kas vain sellainen ilmestyi heille viimekesänä. Kuva on otettu kesämatkalta Sukevan keskusvankilasta (kaikkea poikaystäväni tekee minun vuokseni :-) Suomen keskusvankiloissa säilytetään siis alkuperäsirotuja. Sukevassa lapinlehmää ja Kainuun harmaata lammasta. Pelson keskusvankilassa taas itäsuomenkarjaa jne. Soitin sinne viime kesänä, että pääseekö niitä katsomaan. Vierailu onnistui ja niin meitä oli portilla vastassa rivakka vartiajanpukuun pukeutunut tilanhoitaja, joka kierrätti katsomassa eläimiä. Pellon laidalle tultaessa riuska vartijamme lurautti ilmoille falsetti äänellä lehmien kutsuhuudon...Pruii ämmyä ...pruuui Mansikki...Pruuuui Mustikki ....Prui Pruii..... Hieman meillä oli poikaystäni kanssa hymyssä pitelemistä.
Kuvassa siis Pohjoissuomenkarjaa eli PSK-karjaa joita on Suoemessa jaäljellä noin 200 yksilöä.


Kyntää, kylvää....

Tänään ne saapuivat. Siemenet siis. Jp-sanoit että pidät cottage garden tyyppisistä puutarhoista. Vaikka mulla oli juttua tossa japanilaisesta aiemmin, niin huomasin, että aika moni hankinnoista oli myös cg. osastolta. Japanilaiseen hankin muuten myös gunneran siemeniä. Toi sormustinkukka (kuvassa) ´Candy Mountain´oli niin makean näköinen, että sitä oli pakko saada. Mikä on teillä ollut viimeisin hankinta jota on ollut AIVAN PAKKO hankkia?

P.S on muuten taas hieman kylvettävää keväällä. Kuvassa on myös se aiemmin mainittu suklaasotilas- toi tummakukkainen akileija.


Pakko saada....

...Käytyämme pitkää keskustelua JP:n, Apoptoosin ja Sleepygayn kanssa kaikista puutarhanhoitoon liittyvistä asioista ja kasvihankkinnoista, jäin miettimään, että mikä on se voima joka saa aina haluamaan jotain uutta. A sanoi Hostaholimiaan (kuunliljojen keräilyä) aika pahaksi ja Jp:llä taatusti kaihertaa jokin uusi pensasruusu mielessä (puhumattakaan muista kasveista. Sleepygay haluaisi lisää lakritsijuuren siemeniä. Itse olin juuri Turun kasvitieteellisessä hakemassa yhdelle tutulle pussin tuohituomen siemeniä ja arvatkaas onko mulla kasa kaikkea muuta itseä varten. On kiinan- ja kuolanpionia, tertturotkokieloa, lännenkonnanmarjaa ja kaikkea muuta. Ja nämä olivat vain heräteostoksia. Sitten kun todella iskee silmänsä johonkin, niin se sitten kaivetaan vaikka kiven alta. Viimevuonna pyydystin esimerkiksi kanadanliljaa jota sitten löytyikin yllättävän läheltä yhdeltä kasvinharrastajalta. Syksyllä kekkasin yhden asterin (Aster divaricatus) keskustelupalstoilta ja se oli pakko saada. Paikallisen puutarhamyymälän perennaosastonhoitaja oli juuri vienyt viimeisen kotiinsa (mutta ei vielä ollut istuttanut sitä). Niimpä hän raahasi sen taikaisin kauppaan ja taas olin-hetken- tyytyväinen.
Jokakesäinen matka pohjoiseen appivanhempia tapaamaan tehdään tietysti tarkkaan harkitun ajoreitin mukaan, niin että matkalle osuu mahdollisimman monta taimimyymälää tai puutarhaa. Ja taas auto pullistelee kaikke kivaa. Viimevuonnakin koira istui koko matkan päärynäpuiden katveessa takapenkillä. Mieheni ei onneksi ota isompia hernepeltoja nenään vaan kuuntelee tyynen rauhallisena kun luettelen ylisanoja uusista kasvihankinnoistani. Välillä tuntuu, että hänkin melkein viihtyy puutarhaostoksilla. Outoa.

Mitä muut keräilevät?

Kuvassa asteri Aster divaricatus (vai divaricata?)