• Hortus

Hömppää...

Pitkästä aikaa. Puutarharintamalla on ollut kovin hiljaista. Tuntuu, että kaikki täältäkin ovat olleet jossain. Hiihtolomalla? Kävimme yhtenä päivänä Fiskarsin ruukkikylässä, joka uinui pakkasessa. Poikaystäväni osti minulle kasveihin käsintehtyjä tiilisiä nimikylttejä...harmittaa vain, etten ottanut sitä hauskinta "rikkaruoho-ogräs" :-)

Mitäs muut ovat puuhailleet? Puutarharintamlta mitään uutta? Kävin mökillä kellarissa ja siellä talventähdet puskevat ruukuista, samoin erilaiset laukat, marskinliljat, jouluruusut, narsissit, pikarililjat. Kaikki ostettu syksyn sipuliloppuunmyynneistä. Lisäksi kaivoin mm. salkoruusuntaimia kellariin. Nekin näyttivät tosi hyviltä. Ainoastaan latva-artisokan taimet eivät taineneet hirveästi ilahtua kellarissa vietetystä talvesta. Lisäksi tilasin yhdestä yhteistlauksesta muutaman kolmilehden (Trillium grandiflorum) ja surukellon (Uvularia sp.) juurakon/mukulan. Lisäksi jäi kovasti kaivelemaan se taannoin JP:n esittelemä pihaesikko lajike. Todella upea- en tainnut muistaa kehua, hämäläinen kun olen. Mistä ostit sen? Chilternillä eikä T&H:lla ainakaan ei ollut kuin niitä tylsiä sekoituksia. Itse ostin muutaman taimen pari vuotta sitten yhdeltä tarhalta. Kaikki osoittautuivat hieman pliisun värisiksi. Kuten eräs vanha puutarhuri tapasi sanoa krysenteemeista, että "ne ovat sellaisia alusvaatteen värisiä". Samanlaisia nuokin. Lisäksi kiinnostaisi kovasti kokeilla mm. tuoksuesikkoa (primula beesiana). Sleepygay-oletko saanut kaakaon siemeniä? Apoptoosi- Hostia? muuta? KERTOKAA!

3 kommenttia

Apoptoosi

4.3.2007 12:27

Aika hilhaista ollut vielä tällä saralla. Viikko sitten kylvin hangen alle noin 50 lajia puuvartisia ja myös muutaman perennan. Hostilla ei ole vielä kiire tähän aikaan vuodesta, mutta tietysti olen jo surffannut netissä ja ollut yhteydessä muissa maissa olevien tuttujen hostafriikkien kanssa. Hankittavien lajikkeiden lista alkaa uhkaavasti pidentyä, kaipa mun on mm. hankittava 'Mardi Gras' niiden "homohostien" seuraksi.

Hortus

4.3.2007 13:44

Kuulostaa hyvältä se Mardi Gras :-) Sopii Ehdottomasti joukkoon. 50 PUUVARTISTA!!! Tunnen itseni todellaloittelijaksi, vaikka kokoelma karttuu hurjaa vauhtia ja rahaakin palaa.Sulla on sitten miletön lämpö- ja kylmäkäsittely rumba niiden puuvartisten kanssa??? Lueskelin juuri vanhasta puutarhakalenterista yleisimpien puuvartisten stratifionti ohjeita.

Apoptoosi

4.3.2007 21:16

No ei ole rumbaa niiden kanssa, kun ei tee asioita liian vaikeaksi. Kylvän talvella hangen alle, osa itää keväällä, osa vasta toisena vuonna ja osa ei koskaan, sekin on tässä harrastuksessa hyväksyttävä. Odostusjan istun lootusasennossa mietin. Zen. Puutarhanhoito opettaa ainakin pitkäjänteisyyttä, jos ei muuta.