Puutarhaunelmia

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2008.

Talvi

...ilo olikin ennenaikaista. Täällä on lunta oikein kunnolla. No ainoa lohtu siinä on se, että jo kasvuun lähteneet rohtoimikät saivat lunta suojakseen pakkasta vastaan. Olen istuttanut ne aivan liian avoimeen paikkaan ja tuppaavat kasvamaan heti lumien sulettua. Sitten kovat yöpakkaset vioittavat nuppuja. Sama käy järjestään keisarin pikarililjalle. Siispä siirtolistalle ensi kesänä. Siemeniä on taas odottamassa kylvö niin julmetusti. Mihinkähän ne kaikki mahtuu. Ja lisää tekisi mieli. Maatiaisen luettelossa oli taas kaikkea kivaa. Luettelo löytyy myös netistä jos kiinnostaa. Siellä paljon kivoja luonnonkasveja yms. Oletteko tutustuneet? Nyt pitää lähteä töihin!


Pääsiäinen

...meni. Torpalla oli aivan upea ilma. Pakkanen oli kireintä, mitä koko talvena. Aurinko kuitenkin sulatti sen päivänaikana niin, että saimme sitä kärrättyä monta kottikärrykuormaa koht japanilaista puutarhantekelettäni. Kirvesmies tulee tällä viikolla korjaamaan sitä ja suulia hieman. Vaihtamaan hirsiä (jälkimmäiseen) ja tunkkaamaan ja oikaisemaan edellisen (sekä vaihtamaan myös lahonneet alimmat tukipuut). Kivaa. Siiten voinkin alkaa rakentaa teehuonetta sinne sisälle :-). No hulluja on maailma täynnä. Päässä vilistää koko ajan tuhat ja yksi suunnitelmaa, jotka haluan torpalla toteuttaa. Vain talvi ja palkkatyö hidastavat tahtia - joskus myös fysiikan lait, ainakin kivien siirtelyssä.


kasvihuoneilmiö tai ei...

....mutta en voi siitä kauheudesta huolimatta olla hyrisemättä tyytyväisenä, kun maaliskuun puolivälissä saa tehdä puutarhatöitä. Maa oli topalla ihan sulaa. Ensimmäiset talventähdet kukassa. Mieheni osti minulle syntymäpäivälahjaksi hakettimen. Olenkohan todellakin ollut niin kiltti? Haketin oli sellainen kunnollinen, tukeva, joka hyrisi hiljaa käynnistettäessä ja napsutteli kuivat oksat siistiksi silpuksi :-). Nyt saan haketta pensaille niin paljon kuin haluan. Lisäksi teimme ennen kotiin lähtöä aitan eteen "lastauslaiturin". Täytyy tuumia vielä, sopiiko se siihen. Siinä olisi vain niin kiva istua kesällä paistattelemassa päivää. Saas nähdä.

Torpalla pukkaa muutenkin kaikkea kivaa jo ylös. Luulen, että tämän kesän kukkaloisto on taas monin verroin runsaampi kuin viimevuoden. Kisu (siis rakas mieheni -koska minä olen kuulemma pupu, niin hän ei voi olla pupu joten hän olkoon siis kisu...pysyikö joku kärryillä?) kysyi "kuinka paljon enemmän kukkia torpalla on tänä vuonna, jos vertaa viimevuoteen" Ilmoitin, että 178%. Se on ainakin tavoite. Idänunikot ovat varmaan vahvistuneet. Viime vuonna ne olivat vain pieniä taimia ja kukkia oli vain muutama. Laitoin syksyllä taas aimo annoksen sipuleita, varsinkin laukkoja, joista pidän todella. Marskinliljat suojasi huolella, joten toivottavasti ovat hengissä. Taatankurjenmiekat pulskistuivat. Niitä haluan lisää. Erilaiset esikot näyttävät pärjänneen talvesta hyvin ja kukkivat varmaan runsaasti tänäkin vuonna. Mmm....jokohan päärynöihin tulisi kukkia ja pari hedelmääkin?


Surukuusia

Olimme viikonloppuna retkellä Metsäkylän navetassa Aulangolla. Siellä oli kaikke kivaa vanhan torpan korjaajalle -tosin todella suolaiseen hintaan. Oli silti mukava hipelöidä vanhoja heloja ja samalla miettiä, että tällainen meidänkin navetasta tulee kunhan sieltä on poistettu kaikki vanha ryjä, ikkunat on korjattu ja seinät kalkittu. Erituisen hieno siellä navetassa oli vanhoista tiilistä muurattu julmetun suuri muuri, jossa paloi tuli. Matkalla pois muistin nuo surukuuset (Picea abies f. pendula) jotka kasvat Aulangon puistossa. Niinpä pakotin mieheni ajamaan sen kautta, jotta sain kuvan teille :-) Niillä on pituutta varmaan jo 25 m. Vanhoja kuitenkin. Upeita eikö totta. Hmmm....nuohan sopisivat mun japanilaiseen....


Hiiret, saatana

...olivat syöneet taas sipuleitani. Helmililjat olivat todella hyvällä alulla, mutta hiiri oli aivan kiusallaan käynyt makoilemassa niiden päällä ja aikansa kuluksi nakertanut varsia poikki. Eikä sillä ollut edes nälkä :-(
No vein sille ruokaa.... ;-)
Jouluruusu pukkaa ensimmäisiä nuppujaan ylös.
Joulun alla oli niin leutoa, että kaivoin "aitan" reunan puhtaaksi rikkaruohoista. Keväällä laitan siihen kiviä, soraa ja kivikkokasveja. Tosin aitta pitää sitä ennen suoristaa ja reunan alus kivetä.