Puutarhaunelmia

Edellinen

Talviunilta

Heh...minulla on jo näköjään tapana painua talviunille ja heräillä kun aurinko lämmittää. Talvella ei vain oikein kiinnosta...varsinkin kun nämä meikäläisen riipustukset ovat lähes yksinomaan puutarha-aiheisia. Lisäksi työssä on menossa aivan tappava kiire. Vie loputkin mehut ihmistaimesta ;-)

Mitäs poijjaat ovat puuhailleet?

Apoptoosi, ajattelin silloin tulla rhodokerhon kokoukseen kun se oli Turussa, mutta en päässyt. Olisi ollut kiva tavata :-)

Ai niin ja mun narsissit pukkaa lehteä (varsin hillitysti, kun olen pitänyt kellarin melko viileänä) jo varsin kivasti.


Pihaa nyt

Nyt kun vauhtiin pääsi ...jo toinen kerta kun kirjoitan mun blogia puolen vuoden sisällä :-)

Ei vaiskaan, olen ajatellut teitä kaverit monesti.. Apoptoosi- minulla monet sipulit meni samaan tyyliin maahan. Sitä aina tilaa innoissaan, suunnittelee tohkeissaan ja sitten kun pitäisi niitä istutella...sitä työn ja vääntämisen määrää, mitä siihen tarvitaan. En muuten edes tiedä missäpäin maailmaa sun puutarhasi sijaitsee, vai haluatko säilyttää täydellisen anonymiteetin (voit kuiskata niin kukaan ei kuule)

Ransu- olin tänävuonna aika laiska keräämään mitään siemeniä. Eli en tullut keränneeksi sitä Arcic Fire- ketoneilikkaa. Samaa löytyy muuten Exotic gardensilta.

Innostuin kokeilemaan alppiruusujen kasvatusta. Mulla on hirveä kasa alppiruusun avopölytteisiä siemeniä, joita keräsin kotona vanhempieni luona olevistä puskista. Olen istuttanut ne varmaan 80-luvun lopussa kun ensimmäiset kotimaiset tuli markkinoille. Muistaakseni Helski Univercity, Haaga ja yksi Elviira (lajikkeet siis). Nyt mulla on kauhia pussi siemeniä. Itse en vain ole kovin mieltynyt punaisiin. Valkoiset kiinnostais enemmän. Vaikka (melko)uusi Rhodokerholainen olenkin, en vielä ole tohtinut häiritä niitä totisempia asianharrastajia, sen verran keltanokka olen rodoasioissa.
Napalmi- se sinulle lupaamani niitty jäi vielä uupumaan, mutta lupaan kuvia siitä....

Ai niin toi epätarkka kuva on kivikkopenkistä, jota ollaan väännetty useampikin viikonloppu :-)Täällä taas....

...pitkästä aikaa. Talvi tuntuu olevan tylsää aikaa pitää puutarha-aiheista blogia ja kesällä on liian kiire :-)

Maa on ollut sulaa ja pihahommia on paiskittu torpalla vielä lähes täydellä teholla. Syksyn viimeisistä alennusmyynneistä tuli hankittua varsinkin kevätkukkijoita. Kauppila (täällä Turussa) myi kaikki loput perennat euron kappale, ja paikkakuntalaisena olin heti iskussa kun alennukset alkoivat. Mukaan tarttui mm. jouluruusuja- jotka normaalisti maksavat maltaita- ja keltavuokkoja. Lisäksi kylvin tulevaa lehtoani varten hirmu kasan kevätlinnunherneen siemeniä. Palantagen myi loput sipulit pilkkahintaan. Niimpä laitoin (lehtoon niinkään) 400 kirjopikarililjaa. Viime viikolla kävin Pirilässä ja he jakoivat loput sipulit ilmaiseksi. Niimpä mukaan tarttui 750 narsissin sipulia (minäkö ahne). Maanista sanoisi joku. Niin kait se on.
En vain voi olla jo odottamatta kevättä. Siksi etsin tuon kuvan talventähdistä...

Mites Apoptoosi saitko kaikki sipulit maahan. Itse laitoin noi viimeiset taas ruukkun ja kellariin...Puutarhanvääntöä

Viikonlopuksi tulikin aivan upea ilma. Aurinko paistoin ja oli todella mukava vääntää puutarhassa, varsinkin kun kultukin innostui auttamaan. Pengersimme molempia puolia kasvimaasta ja teimme pienen polun vanhoista tiilistä. Se oli pelkkä päähänpisto, mutta siitä tuli mun mielestä aika kiva. Lisäksi kultu aivan vaatimalla vaatii, että täytyy mennä koluamaan taimialennusmyyntejä, jotta huvimajan ympärystä saadaan täyteen kasveja. Pitää käyttää tilaisuus hyväksi :-)

Kauppilassa on tällä hetkellä vasta -50% perennoissa. Toisaalta tikankontit puoleen hintaan jo houkuttaa.

Mistä ihmeestä saitte karhunlaukkaa???`

Ransu- mitä ihmettä meinaatte tehdä kaikella sillä hunajalla? Baclavaa??? :-) Onnittelut hienosta ensimmäisestä sadosta. Kävittekö linkoamassa hunajan jossain, vai onko teillä oma linko?

Jos innostutte tulemaan taimiretkelle, niin olen aina valmis mukaan.

Apoptoosi- tuli tässä mieleen, että tiedätkö siitä pohjolantytär (oliko se sen nimi) rodosta, oliko siinä jotain vikaa. Muistan hämärästi lukeneeni jostain, että se ei ole aivan paras noista kotimaisista??

Laitan mukaan vielä toisen kuvan, jossa keskeneräistä pengertä kasvimaan reunassa. Latoinen alle sanomalehteä, ettei kaikki rikkaruohonsimenet pääse itämään :-). Toinen reuna penkistä on vielä tekemättä.


viinirypäleitä

Mökillä taas. Istutin lisää Gay Kybo-narsisseja ja ainakin kuvan mukaan samalta näyttävää Manly-lajiketta. Metsäpuutarhaan laitoin mm. keltakoiranhammasta, virvaliljaa, suvikelloa, ja kahta eri lumikelloa. Lisäksi mulla on lehtoimikkä lisääntynyt kukkapenkissä ja jaoin sitä monen neliön alueelle. Haluan sinne samaan paikkaan ainakin vielä englanninsinililjaa ja kevätkelloa (Leucojum vernum) ja kiurunkannusta.

Viinisato tuli korjattua. Ensimmäinen laatuaan. Rypäleitä tuli pari litraa. Komeita sinisiä joissa on suurin osa sisuksesta siementä :-) Kivaa silti.

Lisäksi kivesimme lammen ympärystää ja Kisu teki mulle kottikärrytolkulla haketta. Huvimajan ympärystä on nyt valmis, vain lisää kasveja tarvii.


Maalta

Tuossa pari kuvaa maalta. Omena"sato" tuli lähestulkoon korjattua ;-). Olen kasvattanut Petteri lajikkeesta säleikköpuuta navetan seinustalle ja nyt se antoi ekat omenat. Omppuja ovähän ja siksi niistä tuli aivan mahdottoman kokoisia ja upean punaisia. Makukin on aika hyvä hieman jauhoinen, mutta muuten raikas. Suosittelen. Japanilaiseen on tullut jotain uutta. Jos katsotte vanhoja blokkauksiani niin siellä on kuva siitä kun kaivuri kävi. Nyt olen tehnyt aitaa alareunaan. Ajattelin ehkä petsata sen vaaleanruskeaksi sisäpuolelta ja punamullata ulkopuolelta. tai sitten harmaannutan sisäpuolen rautavihtrillillä. Täytyy miettiä Aidan tarkoituksena on erottaa puutarhan osa muusta maailmasta ja samalla antaa hieman lisävarjoa aidanvierustan kasveille (joita ei siis vielä ole). Lampeen sain tosiaan kumimattoa. Sen laittaminen on vielä vaiheessa. Jouduin kaventamaan lampea hieman, koska matto ei meinannutkaan riittää. vesi on jo täynnä koivunlehtiä ja siemeniä myrskyjen jäljiltä. Mistähänä saan niin paljon kiviä, että saan lammen maisemoitua? Sen jälkeen lammen ympärystä. Hiekka-alueen reunoille on tarkoitus kärrätä turvetta ja samalla loiventaa reunoja.

Doorianvillakko oli täynnä perhosia(ja kimalaisia). Ajattelin jo, että kehuinko liikaa sitä perhoskasvina, muttä tänä ja viime viikonloppuna niitä on pörrännyt siinä ihan kiitettävästi. Laskin samaan aikaan 22 perhosta, suurin osa neitoperhosia, mutta pari amiraalia, nokkosperhosta ja muutama lanttu ja kaaliperhonen mahtui joukkoon. Jos joku suunnittelee perhospuutarhaa, tuntuu olevan aivan ehdoton. Suosittelen.Edellinen