Puutarhaunelmia

Seuraava

Suunnitelmia...

Tossa edellisessä viestissä kun kerroin niistä suunnittelemistani "teemapuutarhoista", niin yksi on japanilainen puutarha. Alkujaan siitä piti tulla salainen puutarha, sellainen kolo pihalla, jonne ei näy mistään ja jota aidat ympäivät. Sinne pääsisi vain salaoven kautta ja siellä kasvaisi uskomattoman rehevä kukkiva pieni puutarha. No jokatapauksessa, tällä hetkellä siitä on tulossa jonkinlainen japanilainen. Hyvää tuossa puutarhan osassa on, että se ei juuri näy muulle pihalle. Olisi aika kornin näköistä, jos suomalaisen torpan pihalla olisi japanilainen sammalpuutarha tms. Toki aijon muutenkin tehdä sen hyvin suomalaisittain soveltaen. On kuitenkin hauska miettiä kasveja joilla voisi korvata japanilaiset vastaavat jotka eivät meillä menesty. Esimekiksi vaikka bambu - miten olisi vaikka kotoinen järviruoko, no ehkä joku kirjava muoto siitä tiukasti rajatulla kasvupaikalla. Kuvassa alue on juuri kaivinkoneen käynnin jälkeen. Silloin satoi ja maa oli todella kurainnen. Vasemmalla on pieni mäki- josta olisi voinut tulla suurempikin ja sen alla lammen paikka (joka tuli liian lähelle mäkeä). Alhaalla olvevan aitan aijon puutarhan puolelta naamioida japanilaiseksi vaihtamalla seinän kokonaan vanhoihin pieniruutuisiin ikkunoihin, joiden pokat petsaan melkein mustiksi ja kattomateriaaliksi tulisi ehkä tervattua pärettä, siis puutarhan puolelta. Pupun kanssa kaadoimme nyt talvella aika paljon vielä risukkoa puutarhan ympäriltä. Lisäksi olen jo laittanut aika monta kasvia kasvamaan puutarhaan. Puilla on kiire, koska ne kasvavat niin hitaasti. Siellä on japaninlehtikuusi, koreanpihtaa, pari hemlokkia, pari riippanutkansypressiä ja sorvarinpensaita sekä kyynelkoivu tulevan lammen rannalla. Olihan ne pakko ostaa kun syksyn alennusmyynneistä sai puoli ilman :-)


Pakkasta

Ajelin muutama päivä sitten paikalliseen kukkataloon ja värkkäsin tälläisen eteisen ikkunalle pitämään talvea loitolla. Eteisessä on juuri sopivan viileää esikoille ja pikkunarskuille, joten ne kestävät piiitkääään. Kukkalamput vielä avittamassa asiaa. Kuvasta ei kyllä tullut mikään hyvä. Olen aivan huumassa selannut englantilaisen Thomson&Morganin siemenhinnastoja netissä samalla kun olen potenut flunssaa. Ainakin muutamaa akileijaa on pakko tilata, samoin uutuussormustinkukkaa ´Candy Mountain´...no ehkä en ikävystytä teitä luettelemalla lisää. JP:lle voin kertoa sitten tarkemmin. Sitäpaitsi mun mies voi lukea tämän ja takavarikoi mun Visan :-).

Joskun taannoin muistan lukeneenin Z-lehdestä miesparin mökkipuutarhasta, ja jutussa - tarkoituksellisesti?- mainittiin toisen isännän "ylpeys" Colden Shower-köynnösruusu. Heh. Mitähän muuta harrastavat kuin puutarhanhoitoa. Itselläni on kova halu tehdä mökille erilaisia "teemapuutarhoja" Tuoksupuutarha, perhospuutarha, mustia tai tummia kukkia-olisikohan sen nimi sitten manala?- jne. jne. Mutta olisi myös mukava keräillä kaikkea vinoviettiseen vivahtavaa. Kokoelmiin kuuluu jo narsissilajikkeet Pink Pride ja Gay Kybo... Huomasin T&M siemenluettelossa akileijalajikkeen Chocolate Soldier -suklaa sotilas? Sopisiko joukkoon? Mitäs sanotte?

Ai niin tosta tuli mieleeni mun miheni on pakko ostaa motonetistä sellainen musta pipo jossa oli teksti "B-rapun talkkari" aikoo kuulemma antaa sen jollekin tutulleen lahjaksi. Varokaa tutut.


Kevättä?

Tänään, vaikka aurinko ei edes paistanut-ainakaan täällä Turussa- oli ihan pakko poiketa ostamaan tutusta puutarhaliikkeestä muutama siemenpussukka. Oli mukava jutella kahden naismyyjän kanss, jotka tunnen hyvin, ja jotka ovat molemmat intomielisisiä puutarhanharrastajia. Toinen lupasi tuoda keväällä minulle mukulanätkelmän juurakoita (mukuloita?). Siemenistä mukaan tarttuivat sudenporkkana -kiva yksivuotinen leikoksi sopiva. Loistotädyke -jolla ajattelin saada puutarhaani hieman Etelä-Ranskaa, ei siksi, että se olisi siellä jotenkin yleinen, vaan siksi, että se etäisesti muistuttaa kasvutavaltaan laventelia, joka tääällä niin huonosti talvehtii. Vaikka olin periaatteesta vastaan -koska se on nyt niin muodikas- että ostaisin sinivaleunikkoa, niin ostin nyt kuitenkin. (http://www.stauder.net/bildearkiv/Meconopsis%20grandis%20%20+.jpg) Olisihan se upea, jos sitä saisi kasvamaan muhkean puskan. Kunhan nyt ensin itäisivät ;-) Kuvassa köynnösukonhattu (Aconitum hemsleyanum).


Ei pöllömpää

Mökillä, niin korvessa kuin se onkin, on hyvänä puolena se, että siellä on luonto todella lahellä. Olen nähnyt siellä lähes kaikki suuremmat ja pienemmät eläimet. Joutsenia, kurkia, palokärkiä, mäyrä,kettu, susi. Viikonloppuna oli pikkutikka lintulaudalla. Luin kirjasta, että sekin lasketaan jo vaarantuneisiin lajeihin. Kesällä mökin ympärillä lenteli pari hiiripöllöä. Lajia tavataan aika harvakseltaan näin etelässä (Varsinais-Suomessa), eikä ainakaan pesimässä. Ilmoitin havainnosta eräälle lintupongarille ja hän kävi katsomassa innoissaan josko sillä olisi pesä jossain lähellä. No seuraavan kerran mökillä ollessa vastaani hyppi iloinen pöllönpoikanen ruohikossa. Ja taas soittamaan pöllöpongareille. Olivat innosta ympyrkäisinä. On kuulemma pesinyt näin etelässä viimeksi joskus kahdeksankymmenluvulla. Kuvassa pöllönpoika kurkkaa puun takaa.


Hrrr....

Olimme tietysti mökillä. Itse en niin välitä tarlvesta ja odotan jo malttamattomana josko kevät kohta tulisi. Vain toinen puutarhanharrastaja tietää, miten tylsää kun mikään ei kasva. Voisihan sitä tunkea kaikkea ruukkuihin, mutta ei se vain ole sama asia. No tein minkä voin. Leikkasin pensaita, luin samata vanhat puutarhalehdet miljoonatta kertaa, hypistelin kylvöä odottavia siemenpusseja- eikä mitään kaksimielisiä ajatuksia- katselin ulos ikkunasta ja mietin mitä ensi kesänä istuttaisin minnekin. Kuvia tuli otettua viimekesänä harmittavan vähän. Ohessa yksi. Sama paikka toiseen suuntaan katsottuna kuin tuossa aiemmassa. Positiivinen asia on, että kaikki näyttää puutarhassa olevan kunnossa. Mitään ei ainakaan vielä ole syöty. Ruiskuttelin pensaisiin syksyllä mota nimistä ainetta, joka näyttää pitävän pansaita napostelevat elukat varsin hyvin loitolla. Toivottavasti kevät tulee aikaisin ja lämpimänä...huokaus.... Onkohan ketään gay kansaa menossa minnekään puutarhamessuille keväällä? Viroon, Tukholmaan, tai vaikka messukeskukseen.


...kuokkakin löytyi...

..jostain vajan nurkasta. Täytyy myöntää, että eka kuva on jostain syksyn tihkusateelta, jolloin mikä tahansa näyttää ankealta. Tässä kuitenkin viime syksyltä. Välissä oli yksi kesä. Enkä minä ole edes vielä päässyt vauhtiin. Tuleva kesä on -toivottavasti- ensimmäinen jolloin minulla on todella aikaa puuhata pihalla. Lets see! JP oletko muuten ajatellut kokeilla Cardiocrinumia siemenestä? Vai onko liian hidasta? Kimppatilaus? :-)


Alussa oli suo....

...no ei nyt aivan, mutta pari vuotta sitten hankittu kesäpaikka ja varsinkin sen puutaha oli järkyttävässä kunnossa. Siellä ei todellakaan kasvanut mitään muuta kuin juolavehnää. Aika kului taloa korjatessa ja ehkä 2,5% ajasta sain puolisoni armollisella suostumuksella kitkeä pihaa. Tulevaisuuden visiona hänellä on, että kun olemme mökillä, hän lukee kirjaa riippumatossa ja minä voin "harventaa porkkanoita" niinkuin hän asian ilmaiseen. Sopii minulle :-) Ei varmaan ole montaa asiaa joista saan niin paljon mielihyvää kuin pihan tonkimisesta....noo, muutama kuitenkin ;-)


Lumen keskellä

Kiitos kaikille jotka olette tähän mennessä ilmoittautuneet :-) Lisää kaivataan.
Tänään posti toi nipun siemenpusseja. Suurin osa melko tavallisia monivuotisia, mutta kuitenkin jotain lajiketta tai väriä jota on hauska kokeilla. Täytyy pitää mun mieheltä piilossa tai se taas syyttää perheen yhteisten rahojen haaskaamisesta turhuuksiin. Mutta mikä on sen mukavampaa kuin plärätä siemenhinnastoja ja haaveilla kesästä. Täällä Turussa tosin pukkasi tänään lunta ja oikein kunnolla. Jukka minullakin on kasvamassa Cardiocrinum (cordatum var. clehnii) pieni vielä ja kestää varmaan 6 vuotta ennen kuin kukkii.


Seuraava