Puutarhaunelmia

Messut

Messut oli ja meni. Olin aika väsynyt matkustamisesta, mutta piristyin kun pääsin ostelemaan taimia :-) No ei mitään kovin kummallista, mutta kuitenkin. Hollantilaisilla oli aivan mielettömän kokoisin Yucca filamentosan "juurakoita" (huomasitko Ransu??), Siiten ostin hiukan salkoruusua, kallan mukuloita, muutaman ompun perusrungon, amazoninliljan sipuleita(vanhemmille) ja valkoista inkarvilleaa. Kaikkia mukuloita sai jo tuplamäärän lapuissa olevilla hinnoilla. Tehosi ainakin minuun :-). Mökillä sitten vl. tungin niitä jo maahan. Pionejakin olisi tehnyt tietty mieli, mutta rahat oli hieman vähissä matkan jäljiltä. Mitä muut osti. JP ?


Kevättä...ei kevättä...kevättä....

Lihakset kipeinä tulimme kaiken raatamisen jälkeen tänään torpalta. Aika kului aittaa purkaessa. Mökille mennessä maassa oli hieman lunta ja sinne istuttamani talventähdet olivat saaneet hieman väriä kellarissa vietetyn ajan jäljiltä. Alkulomasta levensin mun perennapenkkiä melkein puolella. Pöh.... myyrä oli popsinut viimevuonna istuttamani hevoskastanja juuria. Saas nähdä selviääkö?

Niin, ketä oli menossa puutarhamessuille lauantaina? JP? Itse olen siellä silloin aamusta? Tosin tulen edellisenä iltana ulkomailta, joten voin olla aika uupu. Kiinnostaisko tavata, vaikka messuoluen merkeissä? :-)
Muuten JP se joskus lupaamani köynnosukonhattu on jo hyvällä alulla....Kevät Riiassa...

.... oli jo paljon pidemmällä. Kauniita olivat mihet(kin)Riisassakin (taas viittaus Apoptoosin kommenttiin paria bloggausta aiemmin). Narsissit kukkivat ja ostin torimummolta salkoruusun siemeniä :-) Ajattelin, josko ne olisivat himpun talvenkestävämpiä kuin muut lajikkeet. Mietin laitanko kuvan torilla myydyistä sinivuokoista vai sotapojista. Taidan laittaa molemmista.


Juurakoita....

Minäkin (viitaten Apoptoosin kommenttiin ostoksista) tilasin Eurobulbilta muutamia juurakoita. Uvulaariaa (surukello) ja Trilliumia (kolmilehti). Miten on Apoptoosi, JP ja muut. Mulle tuli pulma. Olisiko ne paras laittaa ruukussa ulos vain viileään eteiseen (10-15 astetta)? Toisaalta järki sanoo, että juurtuisivat lämpimässä, mutta toisaalta.... mmmm...auttakaaYuccaa...p

Hienoa Sleepygay. Parvekkeellekin saa vaikka mitä. Kohta huomaat kantavasi syksyllä ruuukkuja talvehtimaan (naapurin, vanhempien??) kellariin.

Sama juttu Ransu ja JP. Olen itsekin haaveillut valtavista lumikellopehkoista ja sit niitä tulee vain muutama. Mutta kuten sanottu talventähti oli samanlainen. Liotettuani niitä ensin lämpimässä vedessä n vuorokauden, mukulat turposivat ainakin kolminkertaisiksi meheviksi pallukoiksi sitten vain ruukkuun. Näin viime keväänä Kumpulan siirtolapuutarhassa upeita pehkoja talventähteä. Luulen että lumikellolla voisi koittaa samaa. Liottaa, laittaa ruukkuun ja kasvattaa kellarissa eka kerta. Kanttanee laittaa vaan aika myöhään, muuten ovat kukassa jo tammikuussa. Mullakin on noita jukkia. tässä se harmaa. Kuva on otettu viime viikonloppuna, eli on talvehtinut todella hyvin. Soran alla pilkottaa musta muovi, jonka ajattelin estävän hieman talvimärkyyttä.


Kukkaa pukkaa...

Oltiin viikonloppuna mökillä. Ilma oli taivaallinen. Kevät, kevät, kevät. Kellari on täynnä sipuleita - joista olen tainnut aikaisemminkin mainita, niitä jotka ostin syksyn alennusmyynneistä juuri silloin kun ekat pakkaset tuli ja luulin, että nyt talvi alkoi, eikä mitään voi enää istuttaa ulos, kun ne eivät kuitenkaan ehdi juurtua. :-)
No olin väärässä, mutta siitä viis. Kellarissa kaikki on hyvällä mallilla, talvenkalpeita tietenkin, ilman valoa, mutta muuten. Talventähdet olivat jo kukkaan tulossa. Olin niistä erityisen iloinen. Aikaisemmista yrityksistä ei ole tullut oikein mitään. Nyt liotin mukuloita kunnolla. Ne paisuivat vedessä suuriksi ja meheviksi. Sitten isutuin ne ruukkuihin ja kellariin. Myös jääkurjenmiekat olivat terhakoina. Kannoin nämä kaksi ja lisäksi jouluruusut ja kaivoin penkkiin. Toivottavasti eivät mene kovin nopeasti ohi kun on niin lämmintä. Kaikkialta muualtakin alkaa jo pistää pieniä piikkejä mullasta, kiurunkannukset, sarjatähdikit, parvitulppaanit jne. Pojat, miltäs teilläpäin kevät näyttää??


Haaste...

Haasteen säännöt:

Bloggaajan, joka on haastettu, pitää kertoa kuusi asiaa, joista _pitää_ itsessään ja elämässään, mielellään vähän erikoisempia, kuin vain työ, mies yms... Tämän jälkeen pitää haastaa kuusi bloggaajaa (joko täältä tai Ranneliikkeen ulkopuolelta) ja ilmoittaa haastetuille siitä, että hänet on haastettu ja mistä saa lisätietoja. Kerro myös säännöt omassa blogissasi.

Jätä haastetun kommentteihin maininta siitä, että heidät on haastettu ja että heidän tulee lukea haastajan blogi lisätietojen saamiseksi.

Jaha...yritetään.

1.) Olen oppinut nauttimaan pienistäkin asioista. Mökillä on mukava herätä aikaisin, pistää tuli puuhellaan, keittää kahvia ja katsella ulos lintulaudalle ja lukea vanhoja (puutarha)lehtiä. Kahvia tulee juotua niin paljon, että se ei ole enää edes hyvää, mutta kivaa.
2.) Kai sitä on myös jonkinlainen tarve tehdä jotain kaunista ympärilleen. Muokata pihaa, kasvattaa kukkia yms. Tosin ei se aina tarvitse olla kovalla työllä tehtyä, joskus vain ihmettelee luonnon aikaansaannoksi, pientä kasvia, hyönteistä tms. (jotka ovat paljon hienompia kuin yksikään kädenjälki). Tuo alkaa kuulostaa itsestäkin lähes uskonnolliselta hurmoshenkisyydeltä, mutta ei sitä kuitenkaan ole .... :-)
3.) Pidän kovasti nykyisestä elämästäni. Uskoin jo välillä, että tasavertainen, kestävä, tasapainoinen, toisen huomioonottava parisuhde ei kahden miehen välillä vain toimi, mutta toimii se...Siihen liittyy myös asuinpaikka, koti puutalossa, koira jne
4.) Pidän periaatteessa joutenolosta, laiskottelusta, mutta en sitten kuitenkaan oikein osaa ...siis olla jouten. Eli kai minä sitten pidän pienestä puuhailusta (mieluiten puutarhassa :-)
5.) Pidän siitä kun saan korjata jotain vanhaa, säilyttää, restauroida, entistää. Nekin ovat jotenkin löytäneet ihmisen mitan. Enää en haaveile kartanon korjaamisesta, vaan meidän vanhan torpan kunnostamisesta ja piharakennusten siinä sivussa.
6.) Lisään myöhemmin kun keksin....


Pioneja

Pionit(kin) on kivoja. Mulla kuuluu lajike Jan van Leeuwen edottomiin ensi kesän hankintoihin. Siskoni osti jo vuosia sitten vanhan omakotitalon jonka pihassa kasvaa toistakymmentä erilaista pionia. Lupasi minulle alkuja niistä. :-). Mulla kasvaa jo Karl Rosenfeld (kirjoitettiinkohan se noin?) kuolanpioni, joku vanha maatiaspioni (tai itseasiassa kaksikin, joista en vielä tiedä mitä ne on) Bowl of beauty ja Sworddance.