• Hortus

Muuuu....

Luin Jp:n blogia jossa hän kertoi Miina Äkkijyrkästä. Olen itsekin todella innokas suomenkarjafani- onko sellaista olemassakaan. Lisäksi tietysti muutkin maataisrodut kiinnostaa. Niin kasveista, kuin eläimistä. Ideaali olotila olisi varmaan, että voisi asua maalla isossa talossa, jossa kasvattaisi kaiken omiin tarpeisiin. No sellainen tuskin toteutuu ihan heti. Sen sijaan olen onnellinen kun mökillä naapurissamme asuu perhe, jonka äiti kävi tervehtimässä lapsikatraansa kanssa meitä ja jutelstiin niitä näitä. Hän sanoi tavoitteekseen juuri tuon edellämainitun omavaraisuuden. Heillä oli jo kanoja ja lampaita. Tarkoitus oli hankkia vielä lehmä maidontuotantoon. Kehoitin häntä hankkimaan lapinlehmän ja kas vain sellainen ilmestyi heille viimekesänä. Kuva on otettu kesämatkalta Sukevan keskusvankilasta (kaikkea poikaystäväni tekee minun vuokseni :-) Suomen keskusvankiloissa säilytetään siis alkuperäsirotuja. Sukevassa lapinlehmää ja Kainuun harmaata lammasta. Pelson keskusvankilassa taas itäsuomenkarjaa jne. Soitin sinne viime kesänä, että pääseekö niitä katsomaan. Vierailu onnistui ja niin meitä oli portilla vastassa rivakka vartiajanpukuun pukeutunut tilanhoitaja, joka kierrätti katsomassa eläimiä. Pellon laidalle tultaessa riuska vartijamme lurautti ilmoille falsetti äänellä lehmien kutsuhuudon...Pruii ämmyä ...pruuui Mansikki...Pruuuui Mustikki ....Prui Pruii..... Hieman meillä oli poikaystäni kanssa hymyssä pitelemistä.
Kuvassa siis Pohjoissuomenkarjaa eli PSK-karjaa joita on Suoemessa jaäljellä noin 200 yksilöä.

7 kommenttia

JPHki

17.2.2007 11:43

Ovatpa kauniita! Maajussille morsian -ohjelmassa oli jollakin niista maajusseista aivan upeita pitkäkarvaisia, ruskeita, käyräsarvisia lehmiä. Mitä rotua lienevät?

martin

17.2.2007 12:58

Maatiaisrodut kunniaan!

sleepygay

17.2.2007 13:35

Vautsi, nepäs näyttää ihanilta. :) Olen asunut lapsuuteni maalla, joten lehmiä olen kyllä paljon nähnyt, mutta en kyllä tuota rotua. Taisivat naapurin isännän ammut olla jotain "peruslehmää".

HTHB

17.2.2007 13:57

Hortus, kiitos kommentista. Ymmärrän kyllä jos et halua vaihtaa muutamasta siemenestä. -- Hiukan itse yllätyin kuin T&M:n Nora Barlow ja Green Apples ovat alkaneet itää toden teolla; Green Applesista nousee niin moni, että taidan joutua kohta vaihtamaan itäneitä taimia.... Puutarha.Netin kautta olen myös vaihdellut aktiivisesti. Noisen lisäksi olen hankkinut kulta-akileijaa ja YellowStar akileijaa (nuo taitavat ollasama asia?) ja Lime Sorbet ja tietenkin perinteistä sinistä lehtoakileijaa. Olen siis aika alkutaipaleella vielä. Nistä McKana viritelmistä en perusta kyllä... :P Klorofyllin kautta voi vakoilla kasvilistaani, tosin olen vielä alkuvaiheessa täyttämisen suhteen -- tämän keväänkylvöksiä en ole siihen lisännyt.

Apoptoosi

21.2.2007 10:36

Nyt äkkiä pelastamaan nuo lehmät. Aamun Hesarissa oli otsikko, jonka mukaan niille etsitään uutta kotia.

Hortus

21.2.2007 17:08

Tulin vasta mökiltä, siksi ollut niin hiljaista. Jp ne maajussille morsian sarjan lehmät olivat skottilaista higland lihakarjarotua. Käytetään paljon varsinkin maisemointiin. yksin mun uosikkirotuja sekin :-). Apoptoosi se taisi olla Sukevan keskusvankila missä noi oli...menevät mulla aina sekaisin, mutta yhtä kaikki toinen paikoista siis vaarassa ja jotain pitäsisi tehdä. Kirjoittelen kohta pidempään kunhan olen kotiutunut :-)