• Hortus

Kevät kevät kevät...

Uskomatonta kevään tuntua ilmassa. Pakko päästä tonkimaan maata. Mietin, josko käväisisi mökillä kääntymässä. Muuten mökkiviikonloppua ei ole tulossa kun mies on töissä. :-(
Tai sitten tyydyn kylvämään siemeniä laatikoihin ja tuikkaan ne hankeen.

Tommy sun pitää hankkia sinne mökille kaikki perinnekasvit tietysti:
palavarakkaus
ukonhattu
harmaamalvikki
myskimalva
kultapallo
akleijaa (niinkuin vanhat tädit sen sanoo)
talonpoikaispionia
lilan värisiä iiriksiä (saksankurjenmiekkaa)
esikoita
Mitäs muuta?

Onko muilla (-kin kuin JP:llä :-) ikkunalaudat täynnä purkkeja kasvamassa.

15 kommenttia

Apoptoosi

9.3.2007 12:35

Siitä vain kylvämään! Mulla pursuaa ikkunat ympäri vuoden kaikenlaista. Keväällä onkin aina ongelma näiden "ekstrojen" kanssa, jotka pitäisi saada jonnekin muutamiksi viikoiksi. Tänä vuonna yritän ihan oikeasti hillitä sisäkylvöjä (Haven't we heard that before?), koska ulkona on jo lastentarha täynnä purkkeja ja kasvilava on myös repeämässä taimista. Jos vielä lähden sinne Tukholmaan messuamaan, niin sieltä tulee taas kassikaupalla verenpisarantaimia. Katastrofin ainekset ovat kasassa. Kaiken lisäksi olen todennäköisesti poissa suurimman osan huhtikuuta ja pitkälle toukokuuhun. Miksi minä en koskaan opi.

JPHki

9.3.2007 16:44

Ilmatieteen laitos ennustaa Hämeeseen tiistaiksi peräti +10C. Ihanaa ihmiselle, mutta kasveista en ole niin varma, etteivät lähtisi liian varhain kasvamaan. Luumupuun kukat ovat meillä paleltuneet halloissa tavallisinakin keväinä.
Kuulkaa, siihen ruukkuhässäkkään (josta itsekin kärsin) on sellainen apu, että osan siemenistä voi jättää kylvettäväksi vasta seuraavana keväänä. Siis suggestoikaa itseänne: kylvän kaiken mitä olen tilannut, mutta en välttämättä tänä keväänä!

Hortus

10.3.2007 00:32

Sama pelko. Muutenkin lunta on ollut niin vähän. Toisaalta talven lyhyys ei -jostain kumman syystä- haittaa minua muuten tippaakaan. Millaisia kylvöpenkkejä teillä on? Itse en viitsisi kylvää kovin paljoa laatikoihin, koska niissä taimet kuivuvat niin helposti. Avomaalla on rikkaruohojen siemeniä ja jos vaihtaa mullan (edes pinnasta) niin säkkimullissa on taas aivan liikaa turvetta, joka sekin -jos pääsee kuivumaan- on aika huono juttu. :-( Toisaalta haluaa kylvää kaiken heti ja saada paljon taimia (joita voi sitten tuskailla minne laittaa). Ainoastaan kaksivuotisia koitan säästää niin, että niitä riittää kylvettäväksi peräkkäisinä vuosina.

Ransu

11.3.2007 17:38

Tulin juuri mökiltä.. Aivan mahtava päivä, aurinko paistaa, lumet sulaa ja pakkohan sitä on vähän raaputella pintaa mitä sieltä jo alkaa nousta. Ensimmäiset lumikellot jo kukkii. Muita mukavia yllätyksiä oli se että Wisteria on hengissä! Saas nyt nähdä jos pukkaa kovin lämpöstä, toivottavasti ei ala kasvaan liian aikaisin! Viime kesänä kylvämäni Aubretian taimet oli aurinko pahasti ruskettanu, laitoin havuja päälle. Muutenkin, muistakaa suojata auringolta noita ruusukkeina talvehtivia kasveja, kuten sormustinkukkia ja salkoruusuja..

Kylvöpuuhista.. En tiedä olenko tullut vanhaksi, mutta nykyään jätän mahdollisimman myöhään kaikki kylvöt. Sisällä lämpimässä taimista tulee aina niin honteloita ja heikompia. Perennojen kylvön jättäisin ihan vaikka touko-kesäkuun vaihteeseen, taimet kerkiävät kyllä kasvamaan syksyyn mennessä. Tänään just ihailin Pizzicato idänunikkojani. Kylvin ne viime toukokuussa styrox-laatikkoon, heinäkuun lopussa koulin ne suoraan perennapenkkeihin ja ne kasvoivat aivan valtavasti pakkasiin saakka. Ehkä liiankin paljon, pari yksilöä olisi varmasti kukkinutkin jos syksy olisi ollut muutaman viikon pidempi..

tommy87

12.3.2007 11:15

tartuin haasteeseen.. :D

Hortus

13.3.2007 13:52

Ransu-miten sulla oli se Wisteria (sinisade, muille tiedoksi, jotka eivät kasvia tunne) suojattuna? Kannattanee pitää suojat päällä vielä pitkään, en usjo nimittäin, että kevät vielä lopullisesti tulee. Saas nähdä, mitä mulla on mökillä pukkaamassa pintaa, kun ei olla muutamaan viikkoon päästy, mutta ensi viikonloppuna kyllä mennään. Jeee.
Itse ajattelin kylvää perennoja heti kun maa paljastuu. Saavat sitten nekin lajit jotka hyötyvät kylmästä tarvitsemaansa lämmönvaihtelua. Itse muuten tilasin tosta idänunikosta valkoisen "royal wedding" lajikkeen siemeniä. Haluan jonnekin ´"valkoisen penkin" :-) En minä itsekään ole oikeastaan mitään kylvänyt sisälle, juuri samasta syystä kuin Ransu.

Ransu

13.3.2007 16:58

Hyvä pointti! Mun täytyy suojata sinisade vielä paremmin. Se oli vain lehdillä suojattu, mutta ylimmät osat ovat ihan auringossa. Olin niin iloinen kun simut eivät näyttäneet ollenkaan paleltuneilta, mutta tässä voi vielä moneen kertaan käydä köpelösti.. :(

Ei ole totta! Meidänkin haaveena on tehdä yhden omenapuun alle valkoinen ryhmä! So on jotenkin niin klassinen ja sit haaveilen pimeistä kesäöistä, jolloin valkoiset kukat loistavat kauniisti.. Mitä Hortus suosittelisit valkoiseen ryhmään? Unikkohullu kun olen niin toi oli hyvä vinkki toi 'Royal Wedding'! Täytyypä laittaa. Syyskesällä vasta perustimme kukkapenkit, joten tyhjiä paikkoja on vielä paljon. Meillä on siellä vasta valkoinen kurjenkello, mooseksenpalavapensas, valkoisia syysmyrkkyliljoja (toimme Hollannista viime kesänä), valkokirjopeippiä ja taustalla valkoinen pallohortenssia 'Annabella'. Hostia mieheni ei halua siihen ryhmään (vaikka musta ne siihen sopisivatkin), vaan Hostat tulevat toiseen ryhmään..

Hortus

13.3.2007 18:45

Riippuu vähän haluatko korkeita vai matalia. Mun suosikkeja ovat mm. paratiisililja (Paradisia liliastrum), valkoinen ukonhattu, valkoinen särkynytsydän ja itseasiassa ihan tavallinen valkokukkainen lehtosinilatva (vaikka mua häiritseekin, että kukinto ei ole tasainen, vaan kukkavarret eripituisia :-) Myös arovuokko on upea ja siitä kerrottukukkainen muunnos vielä hienompi. Valkoinen ukonkello (viihtyy vähän varjommassa ja kukkii siellä kauemmin). Myös valkoinen siperiankurjenmiekka on hieno. Mulla on myös pergoangervoa (Gillenia) ja pensaskärhöä ja matsuriankärhöä jotka ovat kaikki hieman pensasmaisia ja vaativat enemmän tilaa ympärilleen. Pidän myös valkoisista peurankelloista ja tottakai valkoiset pionit, mutta ne laittaisin ehkä omaksi ryhmäkseen. Noista suurin osa taitaa kyllä olla liian korkeita omppupuun alle- voi tulla liian sotkuinen, jos ovat liian korkeita, luettelin vain omia suosikkejani. Mutta onhan noita mataliakin, sammalleimu, pitkäpalko, talvisaippo jne... Onko se kuiva vai kostea paikka? Mooseksen palavapensas on todella hieno, se on mullakin vielä hankkimatta. Ai niin sitten on se yksi helokki joka kuulemma säteilee fosforoivaa valoa kesäöinä kukkiessaan, en nyt muista onko se Oenothera biennis? Voi koittaa googlata. Kuulostaa sopivalta sun "illan hämyssä hohtavaan perennaryhmään" . ;-) Taisin vähän innostua aiheesta - vai?

Ransu

13.3.2007 22:59

Aijuu unohdin, istutinhan sinne myös valkoista ukonkelloa (matalampi kuin sininen) ja valkoista siperiankurjenmiekkaa. Paikka on omenapuun takia hieman varjoinen, joten auringosta pitävät saavat muualta paikan. Arovuokkoa mulla oli vanhempieni pihalla, ja sitä en nyt halua, leviää ja siitä tulee nopeasti rikkaruoho. Kaunishan se on. Pioneille meillä on oma ryhmä. Viime kesänä kukki ekan kerran kerrottu tillipioni 'Plena', se oli todella kaunis. Ostin sen Turun Viherlassilasta vuonna 2000 ja nyt vasta teki 2 kukkaa.. S

Me ollaan muuten ihan pionihulluja, keräilemme niitä. Tänä vuonna aattelimme suunnata kesäkuussa Taivassaloon Pionien kotiin ja Paeonia rockii on tän vuoden juttu! Emme ole ennen käyneetkään siellä. Pionien kodin sivut muuten alkoivat päivittyä nyt ihan äsken, oon epätoivoisesti käyny sivuilla koko kevään että milloinka sinne tulee uutta tietoa...

Apoptoosi

14.3.2007 12:49

Valkoiseen yöpuutarhaan kuuuluu ilmanmuuta valkoinen illakko (Hesperis matronalis). Lilakin käy, koska se näyttää hämärässä valkoiselta. Puuhun voisi ohjata jonkun valkoisen klematiksen. Ihan valkoista ei ryhmästä kannata tehdä, koska silloin kukat syövät toisiaan ts. mikään ei näytä päivänvalossa miltään. Laita mukaan joku voimakas väri sitomaan sitä sommitelmaa yhteen..

JPHki

14.3.2007 14:39

Hui, varokaa istuttamasta palavaapensasta kovin lähelle kulkuväyliä. Mä olen pari kertaa polttanut itseni pahasti siinä, saanut käsiini yli kuukauden kestäviä pahannäköisiä ihottumaläiskiä. Ihan huomaamaton hipaisukin esim. kitkiessä voi aiheuttaa ihottuman. Mä siirsin lopulta palavanpensaan kivikkoryhmän takareunalle tämän takia.

sleepygay

14.3.2007 16:24

Mulla ei ole mitään kasvamassa ainakaan vielä. Mitähän sitä kannattaisi laittaa kasvamaan tuonne parvekkeelle? Vinkkejä? Ehtiiköhän esim. jotain avomaan tomaattia laittaa. Parveke täälläkin on just silleen, että aurinko paistaa hyvin ja lämpimästi pitkään. Eli luulisi tomaatin menestyvän?

Hortus

14.3.2007 19:00

Ai niin todella Illakko on todella hieno (vaikka varmaan hieman korkea tonne). Onko kellään tietoa mistä saisi kerrottua illakkoa?? En ole törmännyt. Mahtava tuoksu siinä on.

Sleepygay, parvekkeellakin voi kasvasttaa vaikka mitä. Kannattaa varmaan miettiä millaisen kastelusysteemin laitat niille jos joudut olemaan poissa (vai onko tutuissa kastelijoita?). Klematiksia ruukkuun, mansikkaa, yrttejä, ja tomaattia tottakai. Itse tekisin jomapaan kumpaan päätyyn varmaan isomman maassa olevan laatikon ja laittaisin sen täyteen kaikkea hyötyjuttua ja jos tilaa olis niin toiseen päähän samanmoisen koristekasveille. Taidat olla enemmän hyötyihmisiä? ;-) Mieti mitä haluat? Ehdottelen sit lisää :-)

JP hyvä vinkki, olen aina vain ajatellut, että palavapensas on saanut nimensä eteerisistä öljyistä, jotka leimashtavat kuumalla sytytettäessä, mutta joo, nyt kun sanoit, muistui toi mieleen. Tarvii laittaa jonnekin pois kulkuväylän varrelta.

HTHB

15.3.2007 21:05

Mulla on kolme ikkunanlautaa täynnä. Kaksi pelargonia-lastia tilattua Vernonilta, ja lukematon määrä siemeniä eri liikkeistä.... ja kaikkia pitää yrittää kylvää, ja nehän vielä itääkin, eikä tietenkään viitsisi yhtäkään itänyttä pois laittaa.

Hortus

18.3.2007 21:13

Mua on vaivannut, että olinko liian tyly niiden siemenvaihtojen kanssa, mutta kuten sanottu, voimme ehkä vaihtaa sitten taimia :-) Minuakin melkein ahdistaa,mistä saan tarpeeksi suuren kylvöpenkin.