Ai niin tohon edellisen blokkaukseen voisi vielä lisätä preeriauringonkukan juurakoita, rönsyleinikin mukuloita ja (toivottavasti) Ruissalon kantaa olevia pähkinäpensaita ja paljon paljon muuta Turun kasvitieteellisen listasta. Mulle kelpaavat tavallisemmatkin kasvit. Pojilla tuntuu olevan vain kaikki erikoisuudet mielessä ;-) Vai mitä Apoptoosi ja JP?
Kommentoi kirjoitusta
Kirjaudu sisään voidaksesi kommentoida kirjoitusta.
Ei vielä tunnusta? Liity nyt!
24 kommenttia
tommy87
4.3.2007 14:31
:D vai tavallisemmatkin.. tällainen oikeasti tavallinen puutarha-harrastelija on kyllä jo näistä sunkin jutuista aika pihalla:D
vaikka mielenkiintoista näitä blogauksia ja keskusteluja on siitä huolimatta seurata, jos vaikka oppis sitten jotain uutta:D
Hortus
4.3.2007 14:55
Tommy...älä turhaan...kokemus karttuu iän myötä ;-). Millasia puutarhaharrastuksia sulla? Pihaa? Parveke? Sisäkasveja? Kerro ihmeessä!
Ransu
4.3.2007 18:47
Tervehdys! Mukava lukea blogiasi Hortus ja hauska huomata että on muitakin tosi-innostuneita tällä alalla! Laitampa lyhyen esittelyn tähän. Minä ja mieheni olemme molemmat olleet innostuneita puutarha-harrastajia jo pienestä pitäen. Olemme asuneet Helsingissä reilut viisi vuotta. Viime vuonna toteutimme yhteisen haaveemme ja ostimme siirtolapuutarhamökin! Mökki oli ihan hirvee, varmaan 70 vuotta vanha, piha sitäkin hirveempi. Siinä ei oltu asuttu 7 vuoteen! Joten viime kesä meni raivatessa. Käänsimme koko pihan ympäri, muokkasimme tuleville kasveille penkit valmiiksi ja perustimme nurmikot.. Nyt vihdoin kun suuret työt on tehty, niin kyllä sitä niin odottaa kevättä! Kaikki siemenluettelot on luettu moneen kertaan, nyt vain pitäis tehdä listaa mitä pitäis hankkia.. Tulee vielä kiire!
tommy87
4.3.2007 20:48
joo..eiköhän tässä vielä ehdi kaikenlaista.. harrastelen muiden pihoja ja vähän omaa parveketta, sisäkasveja on kuulemma ton puoliskon mielestä jo nyt liikaa, vaikka niin ei tosiaankaan ole:D sainkin nyt upean vanhan anopinkielen ja -hampaita erään vanhemman rouvan kotoa. hampaat jaoin ronskisti, mutta vähän pelottaa tuo kieli, kun se on niin valtava. kai se on vain pakko pistellä paloiks:D
kevään projektina yritän kasvatella muutamia perennoja kesämökille..saas nähdä kuinka onnistuu ikkunalautakasvihuoneella:D mun edellisestä kerrasta on jo niin monen monta vuotta, etten enää muista tosta puuhasta mitään. tilat ja välineetkin oli vähän eri luokkaa, kun puuhastelin vanhempien luona.
sitten pitäis jo toistamiseen suunnitella eräälle ystävälle puutarhaa..edellistä ei ehditty edes toteuttaa äkkinäisen muuton takia :/ oli todella ihanaa, kun sai täysin vapaat kädet toteuttaa omia haaveitaan:D
mua alkoi kiinnostaa toi ruissalon kantaa oleva pähkinäpensas? se on sitten vissiin jotain vanhaa kantaa? onko se minkälainen rungoltaan?
Apoptoosi
4.3.2007 21:34
Tervetuloa seuraan Tommy ja Ransu. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, Tommy, ja tämä on takuulla harrastus, jonka voi oppia vain kantapään kautta kokeilemalla. Kirjoista saa ohjeita, inspiraatiota ja ajanviettä talvi-illoiksi, mutta ei kasveja voi vain paperilla harrastaa. Get your hands dirty - on se ainoa keino. Ihan kyllä harrastelijaksi lasken itseni, mutta pitää varmaan paikkansa, että ajan mittaan mielenkiinto muuttuu ja ohjautuu uusille osa-alueille, huomaa olevansa yhden suvun fakki-idiootti. Väitän kyllä, että tässä hommassa tieto kumuloituu, tai pitäisikö sanoa, että hommaan saa tuntumaa. Jotenkin vain osaa heti kättelyssä sanoa jostain uudesta asiasta, että se ei tule toimimaan.
Kävitkös Hortus itse hakemassa ne siemenet sieltä Ruissalosta vai tilasitko luettelosta? En nyt muista mitä pähkinäpensaista siellä on kerätty myyntiin, mutta voin kysyä tarkempaa selvitystä niille, jos tahdot. Siellä kasvihuoneissa on näin talvella kiva käydä halvalla ulkomaanmatkalla. Lummehuoneessa voi hetken hengähtää tropiikissa.
Hortus
4.3.2007 22:30
Tommy- se Ruissalon kanta tarkoitti vain sitä, että seillähän kasvaa pähkinää pilvin pimein ja suurin osa meille tuoduista pähkinän taimista on hollantilaisia tai saksasta. Joten aina paemmin meillä menestyy kun on täällä kasvanutta alkuperää. Pätee kaikkiin muihinkin kasveihin. Ja perennoissa pääset varmaan parhaaseen lopputulokseen kun et aloita sisällä liian aikaisin. Taimista tulee tukevia ja tanakoita kun kasvavat ulkona viileässä sitten kun kevät tulee. Anopinkielet on aika hitaita, mutta paloiks vaan, sehän lähtee vaikka lehden palasta kasvamaan, kun sen tökkää multaan.
Apoptoosi, ajattelin hakea siemenet sieltä kasvitieteellisestä itse. Jos sulla on joku hyvä tuuttu siellä niin kysy ihmeessä! Olisi todella kiva.
Ransu ja sen mies. Oliko tontilla mitään kivaa säilynyt, vai oliko kaikki ehtinyt jo kuolla rikkaruohojen alle? Kävin katsomassa viime keväänä yhden tuttuni siirtolapuutarhamökkiä Kumpulassa. Hänellä oli upeita vanhoja pionipehkoja siellä. Samoin jäi mieleen parhaat talventähtimättäät mitä olen Suomessa nähnyt. Hienoa! Löytyyhän näitä puutarhanhoidosta kiinnostuneita vinoviettisiä muitakin :-).
Apoptoosi
4.3.2007 23:26
Hortus, minäpä soitin sinne Ruissaloon heti äsken, kun oli paljon muutakin asiaa pääpuutarhurille ja tiesin, että tähän aikaan on varmimmin kotona. Pähkinät ovat ihan tavallisia pähkinöitä. Keräävät niitä kilpaa oravien kanssa. Siinä aulassahan on siemeniä myytävänä, mutta ei ihan kaikkea mitä luettelossa mainitaan. Taitaa olla lähinnä sellaisia paremmin myyviä lajeja, jotka enemmistö kävijöistä tunnistaa. Harvinaisemmat saa sitten tilaamalla sieltä luettelosta. Olet varmasti myös huomannut ne pistokastaimet, joita siinä myös myydään ja sitten kesällä kaikenlaista ulkokasvia kaupan siinä ulkona.
Saman ohjeen antaisin Tommylle, älä aloita perennojen kylvöjä liian aikaisin sisällä. Lämpö auttaa itämisessä, mutta kasvatus olis paras tapahtua viileämmässä. Et varmaan halua asua +10C:ssa.
Hortus
5.3.2007 08:02
Kiitos Apoptoosi.
Sitä minä tarkoitinkin, että ovat toivottavasti keränneet ne sieltä Ruissalon puskista. Eli ovat paikallisia päkyjä. Onneksi ovat ehtineet ennen oravia :-)
Kiitos vielä. Pitää laittaa tilaus, että ehtii kylmään ennen kevättä. Lumet sulavat uhkaavasti.
Niin ja arvaa vaan olenko käynyt tasaisin väliajoin katsomassa niitä pikkutaimia. Siellä on aina välillä todellisia löytöjä joita ei juuri tavallisista taimimyymälöistä saa.
tommy87
5.3.2007 09:21
hmph.. yllätys, ettei mun puoliskoni entisenä turkulaisena ole maininnut mulle mitään tuosta kasvitieteellisestä, vaikka ruissalossa ja suunnalla ollaan liikuttukin useasti:D
ajattelin tällä kertaa paneutua tuohon siementen kanssa kikkailuun vähän paremmin kuin viimeksi.. silloinkin toki kaikki onnistui ihan hyvin, ja äidin penkissä komeita kasveja, mutta mökille istutettaessa haluaisin niiden kyllä olla paljon vahvempia. siellähän niitä ei kukaan niin aktiivisesti pääse hoitamaan.. harmittaa, kun mökin pihapiiri on ollut aikanaan yhtä kukkaloistoa isoisoäitini ollessa ilmeisesti jonkin sortin puutarhahullu, mutta nykyään kaikki on poissa, on vain hataroita tarinoita ja mahtavat kivikkopuutarhan perusteet.
nuo siirtolapuutarhat on kyllä upeita paikkoja! niissä on aina mukava käydä tutkimusmatkoilla..
Hortus
5.3.2007 15:07
Hei tuttu tunne tommy. Munkin mies aina sanoo suunnilleen että "katso tuonne" kun vastakkaisessa suunnassa on jokin taimimyymälä tms. ettei vain tarvitse poiketa :-) No esikerralla voit vaatia kasvitieteelliseen. Siellä on aika paljon siemeniä (ja kesällä myös pikkutaimia) myynnissä. Ja nimenomaan kaikkea extraa, ei pelkkiä perus kehäkukkia, vaikka kivoja nekin. Mökille sun kannattaakin hankkia kaikkia vanhoja maatiaisperennoja yms. ne eivät vaadi niin paljon hoitoa ja kestävät muutenkin vaikka mitä. Ellet sitten aijo viettää kesääsi kokonaan siellä puutarhaa hoidellen.
tommy87
5.3.2007 17:23
mökki on onneksi lähellä ja toi puolisko on uhonnut, että haluaa olla siellä kesällä niin paljon kuin on mahdollista.. kevään tullessa kunnostan sieltä palasen vanhaa penkkiä ja yritän parhaani mukaan parantaa niiden muutamien vielä jäljellä oleville kasvien olosuhteita.
noiden maatiaisperennojen ero tuli huomattua tässä jokunen kesä sitten, kun pelastettiin mun porukoiden luokse sieltä kasveja. kasvu ja leviäminen on täysin toista luokkaa kuin samojen kasvien ostetuilla taimilla..
Ransu
5.3.2007 18:06
Hortus, kyselit oliko tontilla mitään säilynyt.. Tosiaan, kaikki oli rikkaruohojen peitossa, pelkkää heinää. Ainoastaan iso keltapäivänliljapehko jaksoi uhmata heinikkoa. Jokunen heikko pionin varsi tuli pelastettua, mutta menee kyllä useampi vuosi ennen kuin niistä tulee mitään. Villiintynneessä puutarhassa oli hauska huomata joitakin yllätyksiä, mitkä sinnittelivät heinien joukossa: kevätesikot, lemmikit ja helmihyasintit olivat levittäytyneet sinne tänne. Jopa tulppaanit jaksoivat kukkia; käsittämätöntä; mäkun olen aina luullut että tulpaanit kukkivat hyvin vain pari ekaa vuotta ja sitten ne vähitellen hiipuvat ja pienentyvät. Vadelmat olivat levinneet viisi metriä leveäksi kaistaleeksi, herukkapensaat olivat hukkua heinään ja muutenkin niin herukanäkämäpunkin saatuttamia että raivausta riitti.. Tontilla on yksi todellinen helmi: vanha omenapuu. Mun kädet ei yltä sen rungon ympäri, sen täytyy olla alkuperäisiä puita eli istutettu 1935-1940? Lajiketta emme vielä tunnistaneet, omenat olivat isoja ja hieman muhkuraisia semmoisia Antonovkannäköisiä, mutta olivat nautintakypsiä jo syyskuun puolivälissä.
Ruissalon kasvitieteellinen on upea paikka! Tai no, näkyyhän siellä rahanpuute perennapenkkien hoidossa ja käytävien lanausten puutteessa, mutta pakkohan sen jossain on näkyä kun aina vain määrärahoja vähennetään.. Mun ehdoton suosikki on lummelammet! Tosin milloinkahan niiden ympäristöt maisemoidaan? Mutta jokatapauksessa ne värilumpeet on upeita! Onko teillä kokemuksia? Ostin 15 vuotta sitten Kauppilasta vaaleanpunaisen 'Attraction' lajikkeen ja se on talvehtinut vanhempieni puutarhalammessa hienosti! Nyt viime vuosina siitä on tullut todella kerrottu, muistan kun nuorena sen ensimmäiset kukat oli aivan yksinkertaiset. Pari vuotta sitten ostimme loppukesän tarjouksesta keltaisen ' Marliacea Cromatella' lajikkeen, jolla hieman punakirjavat lehdet. Kasvi ei kuitenkaan talvehtinut, tosin se johtui vamasti myöhäisestä ostoajankohdasta. Kyllä me vielä joskus rakennamme puutarhaamme vesiaiheen!
Hortus
5.3.2007 18:47
Tommy, Ja lisää taimia vaan kerjäämään kaikilta tutuilta ja naapureilta. Niillä saa helposti komean penkin. Tai toinen vaihtoehto on ostaa muutaman taimi ja sitten jakaa ne parin vuoden kuluttua ja levittää suuremmalle alalle.
Ransu
Se on aina hienoa tehdä löytöjä vanhoista pihoista. Mulalkin oli mökin piha totaalisen heinittynyt. Naapuri kertoi, miten siellä oli ollut mahdottomat kukkapenkit aiemmin, vuosia sitten. Harmi, etten saanut sitä käsiini aikaisemmin :-) Olen jo päättänyt, että kun musta aika jättää, torppa pitää jäädä jonkun sellaisen käsiin joka ymmärtää ja haluaa hoitaa pihaa. Mulla oli muutaman neliön mätäs kultapalloa ja hieman kevätvuohenjuurta ja pari maatiaisritarinkannusta. Ai niin ja syreenejä jotka eivät juuri kuki (tarvinee lannoitusta) ja koiranheisipensaita siellä täällä. No parempi kuin ei mitään. Nyt parin vuoden jälkeen, kukkia on jo aika tavalla ja hedelmäpuita parikymmentä sekä kaikkea muuta. Tosta vanhasta ompusta olen todella kateellinen. Ne luovat pihaan oman tunnelman. Ihme,ettei tuolla ollut. Lievätkö myyrät tehneet niistä selvää? Lumpeitakin haluaisin. Mökillä on pini lampi-joka on kylläkin naapurin puolella- johon olen ajatellut laittaa lumpeita. Samoin on suunnitelmissa tehdä myös lampi omalle tontille.
Hortus
5.3.2007 18:51
Ai niin Ransu. Varsinkin villitulppaanit lisääntyvät. Kylvin toissasyksynä parvitulppaanin (Tulipa tarda) siemeniä ja itivät todella hyvin. Tosin kestää muutaman vuoden, että kukkivat. Samoin metsätulppaani (Tulipa sylvestris) leviää kuulemma maanalaisten "rönsyjen" avulla joka on epätavallista tulppaaneille. Mulla on niitäkin ;-) saas nähdä. Myös esim. Darwin hybridit(esim. tavallinen Apeldoorn) voivat kukkia vuosikausia.
Ransu
5.3.2007 19:01
Juu, parvitulppaanit lisääntyy. Hommasimme syksyllä kanssa Tulipa sylvestriksen sipuleita. Mä en tiedä mikä siinä niin viehättää, se on kyllä todella kaunis keltainen ja sillai hienon nuokkuva se kukka. Vai johtuuko sen hohto juuri noista kirjallisuuden kertomista maanalaisista rönsyistä! Ostin ensimmäiset metsätulppaanit 90-luvun lopulla, en löytänyt niistä maanalaisia rönsyjä, mutta voi olla että maakin olin niille huono, sillä ne hävisivät aika nopeasti..
tommy87
5.3.2007 19:14
ajattelin, että syksyllä siirtäisin mun vanhempien puutarhaan mökiltä pelastettuja kasveja takaisin niille paikoille, joiista ne napattiinkin.
meidän mökin selviytyjiä ovat keltainen päivänlilja, joku todella huonovointinen pioniraukka sekä jaloritarinkannus. siellä täällä voi nähdä täysin villiintyneinä myös erilaisia neilikoita, maksaruohoja ja kivikkokasveja.
JPHki
5.3.2007 21:18
Ransu, metsätulppaani on minustakin upea, mutta ollut meillä hankalampi kasvatettava kuin muut villit. Ensimmäiset hävisivät hiljalleen pois, viime syksynä istutin lisää eri paikkaan. Kukat tuoksuvat ihanasti hunajalle.
Apoptoosi
5.3.2007 22:31
Ransu, en usko, että niitä Ruissalon altaita on tarkoitus mitenkään maisemoida. Varjostavia puita ei haluta, koska lumpeet tarvitsevat suoraa aurinkoa kukkiakseen. Altaat toimivat myös ylivuotopaikkoina, eli tulvivat välillä. Vesi yritetään pitää mahdollisimman korkealla, että lumpeet pääsevät paremmin näkyville. Kauempaa katsottuna näyttää kuin lumpeet kukkisivat siinä pellossa. Puiston istutukset noudattavat maantieteellistä jakoa, eli kaksi lampea ja niitä yhdistävä puro ovat "Beringinsailmi", joka erottaa Aasian puuvartiset Amerikasta.
Alemmassa lammessa kasvaa tuota 'Marliacea Cromatella' - lummetta ja myös 'Marliacea Roseaa'. Niitä taimia voi joskus olla kesäaikaan myytävänäkin. Mulla on sieltä lammesta pari juurakkoa. Kaivoin ne 2-3 vuotta sitten. Se olikin tapaus! Puin päälleni semmoiset kalastushousut, joita puutarhalla käytetään kun putsataan sitä trooppista allasta kasvihuoneessa. Ajattelin niiden lahkeiden riittävän, mutta jossain vaiheessa byysat hörppäsivät vettä ja sukelsin uppeluksiin sinne limaiseen altaaseen. En mainannut jaksaa enää rannalle, kun se helvetin kumipuku oli täynnä vettä. Sitä ei myöskään märkänä meinannut saada pois päältä, kun se oikein imeytyi kroppaan kiinni. Sen jälkeen kävinkin ihan kalsareissa sukeltamassa ne juurakot sieltä sinisavesta. Hieman ihmiset taisivat ihmetellä mitä oli tapahtunut, kun marssin sen aukean läpi melkein munasillani kantaen muutamaan limaista juurakkoa, kasaa märkiä vaatteita ja sitä kumipukua. Ylipuutarhuri kulki vieressä ja meinasi tukehtua nauruunsa. No onneksi oli sentään sen heinäkuun lämpimin päivä enkä saanut sieltä altaasta mitään järvisyyhyä itseeni. Lumpeet ovat koituneet arboretumini rantaan ja kukkivat viime kesänä upeasti, vaikka vettä oli kuivimmillaan reilusti alle puoli metriä.
Hortus
5.3.2007 22:51
Tulppaaneista sen verran vielä, että oli positiivinen yllätys, että ne olivat yleensäkään selvinneet toissa syksystä kun myyriä oli niin vietävästi, että hiiripööllökin kasvatti neljä poikasta meidän pihasta pyydystämillään myyrillä. Kukkivat todella hienosti. Saas nähdä miten menee jatkossa. Käsitykseni mukaan ne ovat kuitenkin olleet Helsingin kasvitieteellisen kivikkotarhassa vuosia ja voineet hyvin.
Tommy, mun mielestä se vanha keltainen päivänlilja on paras. Sain sitä poikakaverini isoäidiltä ja leviää kuin vietävä vaikka ei ole ollut kuin vuoden pellossa.
Apoptoosi-tarvinee katsoa sillä silmällä myyntitiskiä ensi kesänä :-)
tommy87
5.3.2007 23:09
täällähän oikein keskustelu yltyy:D
sitkeä se ainakin on! ja tykkään muutenkin noista päivänliljoista tosi paljon niiden "lehtituppojen" takia.
Apoptoosi
5.3.2007 23:42
Maistakaapa joskus päivänliljan nuppua. Otatte semmoisen aukeamaisillaan olevan, mutta vielä kiinni olevan nupun ja puraisette. Älkää syökö ihan kantaan asti, koska se on aika kitkerää. Kiinassa syödään juuria ja nuoria versoja. (Vielä) en ole maistanut.
Hortus
6.3.2007 13:41
Niimpä Tommy - kirjoitin tossa juuri JP:lle kommenttia, että olin alkuun skeptinen, löytyykö ketään puutarhanharrastajia tältä foorumilta, mutta onhan noita ;-) Kivaa.
Pitänee maistaa. Vai usutatko ensin muut ja sitten vasta kokeilet itse Apoptoosi ;-)
Apoptoosi
6.3.2007 14:50
Ai niitä nuppujako? Mennen tullen niitä popsin, varsinkin silloin kun tiedän olevani poissa pitempään ja joku puska on täynnä nuppuja.
Noita muita osia en ainakaan tiedä syöneeni Kiiinassa.
Ransu
6.3.2007 17:00
Apoptoosi, osaan niin kuvitella kun olet rähminyt niissä kalastushaalareissa lumpeiden keskellä! ;) Niissä lammissa on aina niin likaista vettäkin.. Ja mitä olenkaan kuullut, että ylipuutarhuri on niissä käynyt uimassakin ihan tosta vaan..