Puutarhaunelmia

Kuume kasvaa

Tänään luin sähköpostini ja huomasin, että Tommolan tilalta oli vastattu ja sain tietää, että heillä on ainakin piiskuasteria profeetankukkaan ja kevätruusuleinikkiä. Noita olen miettinyt jo pidemmän aikaa. Laitoin tilaukseen:-).

Oletteko muuten käyneet? Taimisto sijaitsee huikeissa maisemissa vaaran rinteessä ja siellä on hienot esittelypenkit.

Luin vanhaa JP:n viestiä jossa hän esitteli siementilauksiaan Plants of distinctonilta, eksyin sivuille ja pakkohan sieltä oli tilata muutamaan sorttia.

Viikonloppu meni mökillä. Lauantaina paistoi aurinko upeasti. Katkoin pihalla risuja ja kaadoimme yhden tuomen. Oli mukava puuhata pihalla vaikka puolisko joutuikin auttamaan muuraria sisätiloissa (korjasivat kaakeliuunia).

Lara Croft seikkaili viikonloppuna noissa edellisen kuvan maisemissa. Elokuva oli aivan uskomattoman huono, mutta oli pakko nauhoittaa, maisemien takia.
:-)

Onko Apoptoosi maisemissa?Kevät koittaa....???

No niin...kait sitä on nukuttu tarpeeksi talviunta ja valon määrä riittää käpyrauhaseni tyytyväisenä pitämiseen, joten voinen palata blogin pariin. Täytyy myöntää, että on ollut ikävä teitä. En vain kerta kaikkiaan ole saanut aikaiseksi. :-)

Selvä kevään merkki on, että siemenluettelot alkavat kulua hiirenkorville. Aina välillä tulee katsottua, josko jotain tiettyä kasvia on saatavana jossain jne.

Syksyllä - tavalliseen tapaan - haalin alennusmyynneistä viimeisiä kukkasipuleita ja isuttelin niitä ruukkuihin ja vein kellariin. (Hiiret näyttävät syöneen taas kaikki kasvitieteelliset krookukset). Narsissit ja helmililjat pukkaavat jo lupaavasti alkua kellarin pimeydessä. On vaikeuksia saada kellari pysymään tarpeeksi viileänä, kun sääkin on mitä on :-( Toisaalta ulkonahan melkein pystyy tekemään puutarhatöitä kun maa on paikoin sula, eikä lumesta ole tietoakaan. :-)

Kirjoitelkaahan kuulumisia!
Nyt töihin!


vaihtareita...

Kävin paikallisella pienellä taimitarhalla aivan työpaikkani vieressä. Aikaa kuluu aina vähintään tunti kun juttelemme omistajan kanssa kaikesta kivasta. Saan häneltä aina jotain erikoisuuksia joita ei ole välttämättä edes myynnissä. Itse vein hänelle muutaman vaihtarin puutarhastanin ja sain vaihdossa taimia pari kassillista. Päädyin tällä kertaa tavallisiin lehtoängelmään (Thalictrum aquilegiifolium muistaakseni? Sleepy! ;-) ja Aaprottiin (Artemisia abrotanum). Aaprotti on hauska ja muistuttaa etäisesti ulkonäoltään rosmariinia. Ajattelin seitä tulevaan yrttitarhaan ihan vaan koristeeksi. En todellakaan muista mihin sitä on käytetty- viinan mausteeksi? Tarvii varmaan lueskella.

Tänään pääsin aikaisemmin töistä, enkä viitsinyt tehdä mitään kehittävää, joten kävin toisella -tutulla- taimistolla siinä lähellä. Taas juttua taimista, niin että tuli lopulta kiire pois sieltä ja huh lisää taimia (pupu saa raivarin). No jänönputkea (Bupleyrum sp.) oli aivan pakko saada samoin valkoasteria (Aster ptarmicoides). Lisäksi ostin muistaakseni yhden helmiäishalikan ja pari ruusua (lisää sitä ´Riitausma`ruusua jonka kuva on edellisessä blogissa). Taas kierrän taimikassin ja lapion kanssa tonttia ensi viikonloppuna ja mietin minne ne tunkis :-)

Mitä muille kuuluu??


Lisää pinkkiä

Rosa rugosa 'Riitausma' lähti viimeinkin kunnolla kasvuun ja pukkaa kukkaa jatkuvasti. Ai niin ja toinenkin kasvierikoisuus on aloittanut vasta kukintansa. Sain keväällä muutaman kotkanakileijan taimen (Aquilegia glandulosa),jotka intoutuivat tekemään kukkaa,kun pääsivät mielestään riittävään kokoon. Kuva vain meni pieleen, kun otin liian läheltä
:-( Koitan hillitä itseäni, etten ostaisi sipuleita. Ai niin Jp, se kuuruoho on se tavallinen kaksivuotinen.


Viikonloppu tuli ja meni...

Koskaan ei ehdi viikonloppuna tekemään kaikkea mitä on suunnitellut. Levätäkin pitäisi, mutta puutarhassa on aina miljoona paikkaa, jotka pitäisi tehdä loppuun. Ainakin minulla on aina joku epämääräinen nyssäkkä taimia, jotka odottavat malttamattomina maahanpääsyä, tai edellisvuonna kylvettyjä perennantaimia odottamassa siirtoa lopulliselle paikalle. Nytkin istutin tarhakurjenpolvia ja - pinkkejä ;-) -ritarinkannuksia, jotka olin saanut "halvalla". Samoin kaivoin kasvimaanlaidan perennalastentarhasta hitaliljan, paratiisililjan, lapinakileijan, nukkeakileijan, metsäunikon, häränsilmän, iltahelokin, illakon, kuuruohon ja jättitulikukan taimia ja kiertelin epätoivoisesti etsimässä tyhjää tilaa, jonne survoa ne. Keväällä blogissani kuvassakin olleet sinivaleunikot ovat itäneet ja niille piti etsiä sopivan puolivarjoinen paikka ja laittaa hieman rodomultaa. Salkoruusut ovat tehneet tuhteja ruusukkeita. Taidan pelata varman päälle ja siirtää ne talveksi kellariin. Sora odottaa edelleen kärräämistä :-)


Osuva tuo edellinen otsikko :-)

Niin, siis kesän laiskuus. Ensin oltiin mökillä kesäloman loppuun ja tehtiin työtä lähes verenmaku suussa. Torppa vei kaikki mehut ja puutarha pääsi hieman kesannolle siinä sivussa. Sain sentäs tilattua kuorman multaa -jolla olen siistinyt jo monta nurkkaa- ja 40 tonnia soraa, jonka aion kärrätä "japanilaiseen puutarhaan". Lainausmerkit siksi, että se projekti ei ole juuri edistynyt. Rikkaruohot yrittävät valloittaa sitä. Viime viikonloppuna keksin uuden keinon. Laitoin ruohonleikkurin pyörät yläasentoon ja kiskoin sillä pahimman heinikon matalaksi. Kohta pääsen levittämään kangasta ja soraa päälle-vaviskaa rikkaruohot.
Sleepy hienoa! Onneksi olkoon! Onnea loistavan valinnan johdosta. Kyllä sinä ne perennat opit. Niin ja tieteellisissä nimissä auttaa aina se kun keksii jonkin hullun muistisäännön nimestä. Itse muistan esim. sellaisen kuin Eleagnus commutata =Ele Alenius kommunisti. Tyhmä sääntö mutta toimii. Täytyy sanoa, etten ole juuri ehtinyt lukea kenenkään blogeja (enkä päivittää omaani, siksi siirrän haastetta tuonnemmaksi).

Mitäs muut puutarhurit ovat puuhanneet??

Sipulien istutusaika lähestyy. Tähtilaukka (Allium chritophii-kuvassa) oli todella upea. Kukinto melkein 20 cm ja kukki todella pitkään. Suosittelen


Kesän laiskuus...

Torpalla on tullut tehtyä hommia. Oiken olan takaa. Onneksi kevään pahin kasvupyrähdys-siis rikkaruohojen osalta- on ohitse. Välillä puutarhassa äheltäessä mielen valtaa epätoivo, kun on viikon poissa torpalta, ensiksi saa leikata nurmikon ja sitten muiden töiden kimppuun. No, ehkä se tasaantuu, kun puutarhani "vakiintuu" hieman paikalleen. Alkoihan kaikki aivan nollapisteestä vasta pari vuotta sitten. Voitte kuvitella kuinka paljon rikkakasvien siemeniä maassa on joka puolella.

Sateet tulivat tarpeeseen. Alkukesä oli niin kuiva. Huomasin, että penkkeihin pitää lisätä jotain vettä pidättävää, turvetta tai savea, siksi pölymäiseksi maa meni helteillä. Kastelu auttoi hetkeksi. Parhaita kasveja ovat luonnonperennat, ne ovat vähään tyytyväisiä ja osa vielä erittäin komeita. Kuvassa valkoisia varjoliljoja, jotka ensimmäisen vuoden juromisen jälkeen röyhähtivät komeaan kasvuun, vieressä vuoroaan odottelee valkoinen ukonhattu.


vieläkin valkoista

Päätin laittaa muutaman kuvan valkoisista kukista joita nyt kukassa torpalla. Toivottavasti ei jää itseltä näkemättä ton paratiisililjan kukinta (tuossa yllä) Muut kukat ovat Allium ´Ivory Queen´ jonka kukinta on jo hieman ohi ja tossa keskellä pellava Linum perenne ´White Diamand´ - siinä esimerkiksi Ransulle.
Voikaa kaikki paksusti -minä lähden nyt ajelemaan kohti pohjoista. :-)