• Hortus

Kyntää, kylvää....

Tänään ne saapuivat. Siemenet siis. Jp-sanoit että pidät cottage garden tyyppisistä puutarhoista. Vaikka mulla oli juttua tossa japanilaisesta aiemmin, niin huomasin, että aika moni hankinnoista oli myös cg. osastolta. Japanilaiseen hankin muuten myös gunneran siemeniä. Toi sormustinkukka (kuvassa) ´Candy Mountain´oli niin makean näköinen, että sitä oli pakko saada. Mikä on teillä ollut viimeisin hankinta jota on ollut AIVAN PAKKO hankkia?

P.S on muuten taas hieman kylvettävää keväällä. Kuvassa on myös se aiemmin mainittu suklaasotilas- toi tummakukkainen akileija.

13 kommenttia

Apoptoosi

15.2.2007 19:25

Gunnera on helppo idättää, mutta mitäs aiot tehdä sille syksyllä?
Tuo Meconopsis sun kantsii varmaan kylvää nyt heti hangen alle, niin itää sit tasaisen nätisti keväällä.
En nyt näin äkkiseltään muista viimeisintä must have- kasvia. Olen oppinut hillitsemään itseäni, koska sama kasvi tulee kuitenkin ennemmin tai myöhemmin vastaan.

JPHki

15.2.2007 20:05

Mulla sinnitteli Cornwallista ostettu Gunnera tinctoria yhden talven ulkona, päällä styrox-levy. Gunnera manicataa oli muuten (jostain syystä) myynnissä Kontulan Muhevaisessa pari vuotta sitten. Eipä ole näkynyt sittemmin. Mun viimeisin must-have on Nelumbo lutea, amerikanlootus, jonka siemeniä onnistuin juuri hankkimaan. Edellinen kasvatusyritys pari vuotta sitten epäonnistui, pikkutaimet eivät kestäneet siirtoa ulos. Samalla tuli tilattua Nelumbo nuciferaa, kerrottu pinkki ja kerrottu valkoinen. Amatsoninlumpeen siemenet jätin sentään tilaamatta, siinä olisivat käyneet kaikki vesiastiat pian liian pieniksi.
Upeita lajikkeita olet, Hortus, tilannut, onnea kylvöksille!

Hortus

16.2.2007 10:27

Kiitos kommenteista molemmille- tossa oli vain muutama kuvapussi, en laittanut kuvattomia. Olin joskus kesätöissä Helsingin kaupungin puisto-osatolla ja heillä oli kaikki runkoverenpisarat (joista osa oli melkein sata vuotta vanhoja) istutettuina sellaisiin metalliverkosta tahtyihin ruukkuihin, jotka oli sitten vuorattu sisäpuolelta sammalella. Näin kosteus pääsee läpi, mutta juuret eivät. Talveksi kasvit vietiin kellariin. Ajattelin kokeilla samaa Gunneralle (se on siis G.manicata, jota tilasin). Muutamaa muutakin kasvia voisi kasvattaa samaan tyyliin (Cornus kousaa haluaisin ja jotain jalohortensioita). Pelottaa vaan, että tuleeko mulle ihan mieletön ruukkuruljanssi. :-)
Toinen vaihtoehto olisi tehdä polyuretaanilevyistä (finfoam) maahan eristetty penkki ja sitten päälle samasta materiaalista kansi (laatikko) -väliin lehtiä ja kuivaa turvetta.

Apoptoosi- kuinka kauan Meconopsis kylvös kannattaa pitää sisällä ennen siirtämistä hangen alle? Muutama päivä?

Apoptoosi

16.2.2007 11:23

Mulla on Gunnera ollut 6 vuotta ruukussa. Sarviksella on ihan hyvännäköisiä feikki terracottaruukkuja, jotka eivät paina mitään. Siistiä hommaa nostaa se talveksi kellariin. Ei sitä ruukkuruljanssia tarvitse miettiä, tulee, jos on tullakseen. Mulla taitaa olla satakunta ruukkua kellarissa, joka talvi. Minulle siitä keväisestä ruukkuruljanssista on tullut lähes uskonnollinen kokemus, joka kertoo uuden kevään saapuneen. Jokaiselle kasville toivotan erikseen hyvää kevättä. Tämä on homma, jonka tahdon tehdä ihan rauhassa yksin, koska se on mulle ihan oikeasti jonkinlainen pakanallinen vuosirituaali. Syvä kunnioitus äiti maalle ja luonnolle.

Miksi et korvaa sitä jalohortensiaa sillä 'Endless Summerilla', jonka voit istuttaa suoraan maahan?

Minä en koskaan ehdi pitää mitään kylvöksiä sisällä, koska olen aika liikkuva luonne. Teen kylvöhommat sisällä ja sitten kiikutan ruukut ulos hangen alle. Yritän valita paikkoja, joista lumi sulaa viimeisenä. Luonto hoitaa loput.

Hortus

16.2.2007 12:11

En ole vielä ehtinyt hankkia sitä Endless Summeria. Olen kuullut että toisilla se on paleltunut ja toisilla säilynyt todella hyvin. No hyvä, taidan sitten täyttää kesäpaikan kellarin ruukuilla. Onneksi parempi puoliskoni ei halua säilöä sinne vihanneksia. Kaikki ylimääräinen - käyttämätön - ruoka aiheuttaa hänelle elämää suuremman stressin. Siksi olen pakotettu kylvämään kaikkia vihanneksia vain lyhyen rivin! ;-)

Apoptoosi

16.2.2007 12:24

Tuo Edlessi taitaa olla aika kallis, koska kasvattaja joutuu maksamaan jokaisesta taimesta patenttimaksua. Osta sitten vasta, kun tulee halvennuksella vastaan jonkun marketin jämäkasveissa.
Kumppanisi on viisas. Ruuan tuhlaaminen on minustakin ällöttävää ja epäeettistä. Olen kyllä myös samalla sellainen kotihiiri, eikun hamsteri tietysti, joka tykkäisi kasvattaa ja säilöä kaiken itse. Toistaiseksi rajoittuu lähinnä hillojen keittoon. Frendien mukaan mulla on joka syksy hilloviikot :-)).

Hortus

16.2.2007 17:14

En minäkään pidä ruoan tuhlaamisesta, mutta musta on äärettömän mukava kokeilla kaikkia uusia vihanneksia. Mun mies ahdistuu jo kun näkee niiden kasvavan "mitäköhän tuostakin sitten tehdään?" Nyt meillä on diili, minä kasvatan ja lupaan hankkia vähintään kolme ruokaohjetta jokaisesta kasvista. Hän valmistaa ruoan, joka sopii minulle mainiosti. Mun mies on loistava kokki ja todella ennakkoluuuloton kokeilemaan ja yhdistelemään kaikkea.

sleepygay

16.2.2007 17:41

Minä haluan omaan pihaani kellarin. :) Sinne on mukavaa sitten säilöä hillot, mehut ja muut. Perunat ja porkkanat ynnä muut juurekset säilyy hyvin kunnes niille on jotain käyttöä. :)

Ja sitten olen suunnitellut jonkinlaista "talvetus kammiota", jossa voi kätevästi talvettaa joitain kylmänarkoja kasveja. :)

JPHki

16.2.2007 17:46

Endless Summerin hinnat ovat vaihdelleen hurjasti. Mä maksoin ensimmäisestä Tahvosten taimesta 30€, mutta viime kesänä sain ulkolaisen kympillä Pirilän kukkatalosta. En ilmeisesti ole löytänyt optimaalista kasvupaikkaa, sillä isompi yksilö ei viime kesänä kukkinut lainkaan. Jalohortensian pistokkaathan juurtuvat erittäin helposti, joten aion kokeilla pistokastaimia eri paikoissa puutarhassa.
Vaikka onkin epäeettistä tuhlata ruokaa, niin eiväthän itse kasvatetut vihannekset ole keneltäkään poissa. Mä olen muuten hullaantunut kurpitsaan, siis sellaiseen oikeaan talvikurpitsaan. Sytyke oli italialainen kurpitsakeittokirja, jonka löysin kirjakaupasta muutamalla eurolla. Kurpitsasta saa aivan fantastisia ruokia, esimerkkinä hyviksi havaituista: kurpitsarisotto, useat erilaiset variaatiot kurpitsakeitosta, kurpitsakeksit, kurpitsajäätelö. Lisäksi kurpitsaa on helppo pakastaa kiehautettuina kuutioina tai soseena.

Hortus

17.2.2007 11:05

Jp - eräs ystäväni sanoi, että hänellä taas noi endlessit ovat kasvaneet vuosi vuodelta suuremmiksi ja kukkivat upeasti (tai siis ne on nyt kaksi tai kolme vuotta olleet paikallaan)

ellu

25.2.2009 00:16

Tietääkö kukaan voiko siementen kylmäkäsittelyllä saada jo samana kesänä kukkivia kukkia?

ellu

25.2.2009 00:17

siis nistäkin lajikkeista joista luvavataan kukintoa vasta seuraavana vuonna.