Puutarhaunelmia

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2007.
Edellinen

Yuccaa...p

Hienoa Sleepygay. Parvekkeellekin saa vaikka mitä. Kohta huomaat kantavasi syksyllä ruuukkuja talvehtimaan (naapurin, vanhempien??) kellariin.

Sama juttu Ransu ja JP. Olen itsekin haaveillut valtavista lumikellopehkoista ja sit niitä tulee vain muutama. Mutta kuten sanottu talventähti oli samanlainen. Liotettuani niitä ensin lämpimässä vedessä n vuorokauden, mukulat turposivat ainakin kolminkertaisiksi meheviksi pallukoiksi sitten vain ruukkuun. Näin viime keväänä Kumpulan siirtolapuutarhassa upeita pehkoja talventähteä. Luulen että lumikellolla voisi koittaa samaa. Liottaa, laittaa ruukkuun ja kasvattaa kellarissa eka kerta. Kanttanee laittaa vaan aika myöhään, muuten ovat kukassa jo tammikuussa. Mullakin on noita jukkia. tässä se harmaa. Kuva on otettu viime viikonloppuna, eli on talvehtinut todella hyvin. Soran alla pilkottaa musta muovi, jonka ajattelin estävän hieman talvimärkyyttä.


Kukkaa pukkaa...

Oltiin viikonloppuna mökillä. Ilma oli taivaallinen. Kevät, kevät, kevät. Kellari on täynnä sipuleita - joista olen tainnut aikaisemminkin mainita, niitä jotka ostin syksyn alennusmyynneistä juuri silloin kun ekat pakkaset tuli ja luulin, että nyt talvi alkoi, eikä mitään voi enää istuttaa ulos, kun ne eivät kuitenkaan ehdi juurtua. :-)
No olin väärässä, mutta siitä viis. Kellarissa kaikki on hyvällä mallilla, talvenkalpeita tietenkin, ilman valoa, mutta muuten. Talventähdet olivat jo kukkaan tulossa. Olin niistä erityisen iloinen. Aikaisemmista yrityksistä ei ole tullut oikein mitään. Nyt liotin mukuloita kunnolla. Ne paisuivat vedessä suuriksi ja meheviksi. Sitten isutuin ne ruukkuihin ja kellariin. Myös jääkurjenmiekat olivat terhakoina. Kannoin nämä kaksi ja lisäksi jouluruusut ja kaivoin penkkiin. Toivottavasti eivät mene kovin nopeasti ohi kun on niin lämmintä. Kaikkialta muualtakin alkaa jo pistää pieniä piikkejä mullasta, kiurunkannukset, sarjatähdikit, parvitulppaanit jne. Pojat, miltäs teilläpäin kevät näyttää??


Haaste...

Haasteen säännöt:

Bloggaajan, joka on haastettu, pitää kertoa kuusi asiaa, joista _pitää_ itsessään ja elämässään, mielellään vähän erikoisempia, kuin vain työ, mies yms... Tämän jälkeen pitää haastaa kuusi bloggaajaa (joko täältä tai Ranneliikkeen ulkopuolelta) ja ilmoittaa haastetuille siitä, että hänet on haastettu ja mistä saa lisätietoja. Kerro myös säännöt omassa blogissasi.

Jätä haastetun kommentteihin maininta siitä, että heidät on haastettu ja että heidän tulee lukea haastajan blogi lisätietojen saamiseksi.

Jaha...yritetään.

1.) Olen oppinut nauttimaan pienistäkin asioista. Mökillä on mukava herätä aikaisin, pistää tuli puuhellaan, keittää kahvia ja katsella ulos lintulaudalle ja lukea vanhoja (puutarha)lehtiä. Kahvia tulee juotua niin paljon, että se ei ole enää edes hyvää, mutta kivaa.
2.) Kai sitä on myös jonkinlainen tarve tehdä jotain kaunista ympärilleen. Muokata pihaa, kasvattaa kukkia yms. Tosin ei se aina tarvitse olla kovalla työllä tehtyä, joskus vain ihmettelee luonnon aikaansaannoksi, pientä kasvia, hyönteistä tms. (jotka ovat paljon hienompia kuin yksikään kädenjälki). Tuo alkaa kuulostaa itsestäkin lähes uskonnolliselta hurmoshenkisyydeltä, mutta ei sitä kuitenkaan ole .... :-)
3.) Pidän kovasti nykyisestä elämästäni. Uskoin jo välillä, että tasavertainen, kestävä, tasapainoinen, toisen huomioonottava parisuhde ei kahden miehen välillä vain toimi, mutta toimii se...Siihen liittyy myös asuinpaikka, koti puutalossa, koira jne
4.) Pidän periaatteessa joutenolosta, laiskottelusta, mutta en sitten kuitenkaan oikein osaa ...siis olla jouten. Eli kai minä sitten pidän pienestä puuhailusta (mieluiten puutarhassa :-)
5.) Pidän siitä kun saan korjata jotain vanhaa, säilyttää, restauroida, entistää. Nekin ovat jotenkin löytäneet ihmisen mitan. Enää en haaveile kartanon korjaamisesta, vaan meidän vanhan torpan kunnostamisesta ja piharakennusten siinä sivussa.
6.) Lisään myöhemmin kun keksin....


Pioneja

Pionit(kin) on kivoja. Mulla kuuluu lajike Jan van Leeuwen edottomiin ensi kesän hankintoihin. Siskoni osti jo vuosia sitten vanhan omakotitalon jonka pihassa kasvaa toistakymmentä erilaista pionia. Lupasi minulle alkuja niistä. :-). Mulla kasvaa jo Karl Rosenfeld (kirjoitettiinkohan se noin?) kuolanpioni, joku vanha maatiaspioni (tai itseasiassa kaksikin, joista en vielä tiedä mitä ne on) Bowl of beauty ja Sworddance.


Kevät kevät kevät...

Uskomatonta kevään tuntua ilmassa. Pakko päästä tonkimaan maata. Mietin, josko käväisisi mökillä kääntymässä. Muuten mökkiviikonloppua ei ole tulossa kun mies on töissä. :-(
Tai sitten tyydyn kylvämään siemeniä laatikoihin ja tuikkaan ne hankeen.

Tommy sun pitää hankkia sinne mökille kaikki perinnekasvit tietysti:
palavarakkaus
ukonhattu
harmaamalvikki
myskimalva
kultapallo
akleijaa (niinkuin vanhat tädit sen sanoo)
talonpoikaispionia
lilan värisiä iiriksiä (saksankurjenmiekkaa)
esikoita
Mitäs muuta?

Onko muilla (-kin kuin JP:llä :-) ikkunalaudat täynnä purkkeja kasvamassa.


Haasteita

Kiitos Alesso
Vastaan siis haasteeseen.

Erikoiset asiat:
- Kerään kasveja periaatteella "pakko saada", jollei löydy, kaivataan vaikka kiven alta. Matkareitit suunnitellaan sen mukaan, missä ko. kasvia on saatavana.
- Olen erittäin iltauninen (nukahdan sohvalle). Moni elokuva jää lopusta katsomatta-punaviini edesauttaa asiaa.
- Pessimismiin taipuvainen, muilla on tuoppi vielä puolillaan, mulla on jo melkein tyhjä. (alan kuulemma parantua siitä sanoi bf).
- Viihdyn hyvin yksin. Varsinainen erakko.
- Olen kiltti - bf käski kirjoittaa. Otan aina muiden mielipiteen huomioon.
- Juttelen meidän koiralle, joskus niin pitkään, että bf alkaa huutamaan. Muilla on hevoskuiskaaja, meillä kuulemma koirahöpöttäjä. :-)

Haastan:

HTHB
Lisäksi
Tommy87
Ransu
Apoptoosi

Pelin säännöt:
Jokainen pelaaja aloittaa miettimällä kuusi ihmeellistä/erikoista asiaa itsestään. Bloggaaja, joka on haastettu, kirjoittaa blogiinsa nämä miettimänsä kuusi asiaa JA pelin säännöt. Lopuksi hän valitsee kuusi uutta bloggaajaa ja tekee heidän nimistään listan.


Nyt pitää kyllä jarrutella...

Siemeniä alkaa oleen niin paljon kevättä odottamassa, että pitänee jarrutella kaikkien mielitekojen toteuttamista. Enhän minä saa kaikkia mahtumaan minnekään. Pitää tehdä jo metritolkulla kylvöpankkiäkin, saatikka minne ne laittaa lopulliselle paikalleen. Viime keväänä mun mies kaivoi mulle "sata metriä perennapenkkiä" niinkuin hän asian ilmaisi. Kyllästyi mun mankumiseen ja tuskailuun, kun minnekään ei mahdu mitään. No riittihän se-hetkeksi
:-). Laskin äsken, että mulla on kuusikymmentä pussillista perennan siemeniä odottamassa pääsyä multiin ja mökillä taitaa olla vielä lisää. Sitten kaikki muuta kasvit. Huoh...kyllä elämä on raskasta :-)
Tänään tuli juuri yhdeltä harrastajalta pari pussi sormustinkukkia. Keltasormustinkukkaa ja D.thapsia. (en tiedä onko sillä suomenkielistä nimeä). Laitoin vaihdossa tietty, mitä hänellä ei ollut. Aika kätevää. Onko kokemuksi ketjukirjeistä. Itse olin aiemmin mukana ja oli kyllä todella positiivinen kokemus. Taisi kylläkin sattua aika vakavamielinen harrastaja alullepanijaksi, kun siellä oli vaikka mitä. Tommy muuten, kun lisäät sitä perennavalikoimaa siellä mökillä niin kannattaa keräillä siemeniä myös. (mullakin olis vanhaa lehtoakilleijaa kaikkia värejä siemeninä vink vink).


Näin maailmalla

Meillä gaykansalle tarjotut palvelut ovat -baareja lukuunottamatta- vielä aikas vähäisiä. Oli tuossa aiemmin juttua niistä gay kasveista (Niille jotka eivät ole kärryillä, siis sellaisista lajikkeita joiden nimessä on jotain homahtavaa, kuten kuunlilja "gay feather" Apoptoosin kokoelmissa tai mulla narsissi "Pink Pride"). Kokeilin googlata niitä ja törmäsin mm. oheiseen sivuun.

http://www.gaygardener.com/

Käykääpä puutarhuripojat katsomassa!


Lisää taimia....

Ai niin tohon edellisen blokkaukseen voisi vielä lisätä preeriauringonkukan juurakoita, rönsyleinikin mukuloita ja (toivottavasti) Ruissalon kantaa olevia pähkinäpensaita ja paljon paljon muuta Turun kasvitieteellisen listasta. Mulle kelpaavat tavallisemmatkin kasvit. Pojilla tuntuu olevan vain kaikki erikoisuudet mielessä ;-) Vai mitä Apoptoosi ja JP?

Edellinen