Puutarhaunelmia

Torpalta...

... Vappu meni aivan uskomattomassa työnteossa. Sain inspiksen tehdä hieman hiekkakäytävää. Laitoin maahan laudat reunoiksi ja alle salaojaputken, soraa, kankaan ja lopuksi soraa. Narsisseja kukkii siellä täällä. Kaikki röyhähti kasvuun sadekuuron jälkeen. Viiniköynnös oli varmuudeksi peitettynä talven maahan turpeen ja tammenlehtien alle ja olikin talvehtinut loistavasti (tänä talvena olis varmaan ilman suojaustakin). Tein saman köynnösruusulle (hunajaruusu) joka kahtena aiempana vuonna on mennyt maata myöten. Aitaa tuli aimo pätkä lisää ja maalasin sen punamullalla. Pergolaan istutin tuoksuköunnöskuusaman ja yhden kärhön köynnösruusujen seuraksi. Enää 2000 vuotta ja puutarhani on täydellinen :-).

P.S Luulin kaikkien jo hautautuneen maalle maata möyrimään.


Takaisin...

...Espanjassa kevät oli jo pitkällä. Keävään kukkaloisto oli parhaimmillaan. Puistoissa kukki esim. mielettömän kokoisia enkelinpasuunoita. Kaviteiteellinen puutarha oli myös hieno. Tottakai kaikki muutkin nähtävyydet sykahdyttivät. Gaudi erityisesti. Kotona oli odottamassa kiva yllätys. Olin joskus aikaisin keväällä seikkaillut tankalaisen liljakaupan nettisivuilla ja himoinnut sieltä niitä moneen kertaan mainittuja marhanliljan sipuleita. Tilaaminen vain osoittautui hankalaksi englanninkieliset sivut eivät toimineet kunnolla ja tein tilauksen tanskankieliseltä sivulta. Lasku olisi pitänyt maksaa etukäteen, visa ei kelvannut jne. Lisäksi lasku oli muutettu suoraan kruunuista euroiksi (eli yksi tanskankruunu olisi yksi euro) ja muuta sotkua, niin en sitten uskaltanut maksaa sitä. Ajattelin, ettei sietä tolla systeemillä tule mitään koskaan. Nyt he olivat kuitenkin laittaneet paketin postiin ja laskun mukana. Niimpä minulla on viisi pulleaa marhanliljaa ´Mrs R.O. Backhouse´ja pari pientä tummanpunaisen marhanliljan tainta. lisäksi otin kokeeksi pari punakukkaisen kielon juurta. Mieheni pyöritteli taas päätään, että kummaa touhua. Haluan kuulemma välttämättä valkokukkaisia sinivuokkoja, sinkukkaisia valkovuokkoja jne. :-)
Mistähän sekin johtuu? No toisaalta, tappelevathan keräilijät postimerkistä, jossa on painovirhe tai kolikosta jota on vain muutama kappale maailmassa. Olen itse ainvan vakuuttunut, että jos voikukka olisi vaikea saada menestymään meillä ja sitä kasvaisi harvinaisena vain jollain kaukaisella saarella niin kaikki kilvan yrittäisivät sitä saada sen puutarhaansa. Siinä kai se puutarhanhoidon suola piilee?!


Maanantai oli vapaa....

....mies oli töissä ja minä ajoin koiran kanssa torpalle tekemään puutarhatöitä. Pelastin puretun talon tontilta tien varresta jalokiurunkannuksia ja vein ne mökille. Moni pitää sitä melkein rikkaruohona, mutta minusta mitä viehättävin. Tein mökillä yhtä kukkapenkkiä, kärräsin hieman soraa istutin muutamia kasveja, hain kellarista kaikki siellä kasvavat sipulikukat ulos saamaan vihreyttä lehtiin. Välissä keitin kahvit ja istuin koira sylissä aitan rapulla ja nautin. Ah onnea. Oli todella rentouttavaa ja mukavaa. Kaikki kukkapenkit tietty kiersin monee kertaan. Imikkä avaa ensimmäisiä kukkiaan. Kievarinyrtti hyvällä alulla. Narsissit ja esikot pukkaavat sieltä sun täältä.


Talvi

...ilo olikin ennenaikaista. Täällä on lunta oikein kunnolla. No ainoa lohtu siinä on se, että jo kasvuun lähteneet rohtoimikät saivat lunta suojakseen pakkasta vastaan. Olen istuttanut ne aivan liian avoimeen paikkaan ja tuppaavat kasvamaan heti lumien sulettua. Sitten kovat yöpakkaset vioittavat nuppuja. Sama käy järjestään keisarin pikarililjalle. Siispä siirtolistalle ensi kesänä. Siemeniä on taas odottamassa kylvö niin julmetusti. Mihinkähän ne kaikki mahtuu. Ja lisää tekisi mieli. Maatiaisen luettelossa oli taas kaikkea kivaa. Luettelo löytyy myös netistä jos kiinnostaa. Siellä paljon kivoja luonnonkasveja yms. Oletteko tutustuneet? Nyt pitää lähteä töihin!


Pääsiäinen

...meni. Torpalla oli aivan upea ilma. Pakkanen oli kireintä, mitä koko talvena. Aurinko kuitenkin sulatti sen päivänaikana niin, että saimme sitä kärrättyä monta kottikärrykuormaa koht japanilaista puutarhantekelettäni. Kirvesmies tulee tällä viikolla korjaamaan sitä ja suulia hieman. Vaihtamaan hirsiä (jälkimmäiseen) ja tunkkaamaan ja oikaisemaan edellisen (sekä vaihtamaan myös lahonneet alimmat tukipuut). Kivaa. Siiten voinkin alkaa rakentaa teehuonetta sinne sisälle :-). No hulluja on maailma täynnä. Päässä vilistää koko ajan tuhat ja yksi suunnitelmaa, jotka haluan torpalla toteuttaa. Vain talvi ja palkkatyö hidastavat tahtia - joskus myös fysiikan lait, ainakin kivien siirtelyssä.


kasvihuoneilmiö tai ei...

....mutta en voi siitä kauheudesta huolimatta olla hyrisemättä tyytyväisenä, kun maaliskuun puolivälissä saa tehdä puutarhatöitä. Maa oli topalla ihan sulaa. Ensimmäiset talventähdet kukassa. Mieheni osti minulle syntymäpäivälahjaksi hakettimen. Olenkohan todellakin ollut niin kiltti? Haketin oli sellainen kunnollinen, tukeva, joka hyrisi hiljaa käynnistettäessä ja napsutteli kuivat oksat siistiksi silpuksi :-). Nyt saan haketta pensaille niin paljon kuin haluan. Lisäksi teimme ennen kotiin lähtöä aitan eteen "lastauslaiturin". Täytyy tuumia vielä, sopiiko se siihen. Siinä olisi vain niin kiva istua kesällä paistattelemassa päivää. Saas nähdä.

Torpalla pukkaa muutenkin kaikkea kivaa jo ylös. Luulen, että tämän kesän kukkaloisto on taas monin verroin runsaampi kuin viimevuoden. Kisu (siis rakas mieheni -koska minä olen kuulemma pupu, niin hän ei voi olla pupu joten hän olkoon siis kisu...pysyikö joku kärryillä?) kysyi "kuinka paljon enemmän kukkia torpalla on tänä vuonna, jos vertaa viimevuoteen" Ilmoitin, että 178%. Se on ainakin tavoite. Idänunikot ovat varmaan vahvistuneet. Viime vuonna ne olivat vain pieniä taimia ja kukkia oli vain muutama. Laitoin syksyllä taas aimo annoksen sipuleita, varsinkin laukkoja, joista pidän todella. Marskinliljat suojasi huolella, joten toivottavasti ovat hengissä. Taatankurjenmiekat pulskistuivat. Niitä haluan lisää. Erilaiset esikot näyttävät pärjänneen talvesta hyvin ja kukkivat varmaan runsaasti tänäkin vuonna. Mmm....jokohan päärynöihin tulisi kukkia ja pari hedelmääkin?


Surukuusia

Olimme viikonloppuna retkellä Metsäkylän navetassa Aulangolla. Siellä oli kaikke kivaa vanhan torpan korjaajalle -tosin todella suolaiseen hintaan. Oli silti mukava hipelöidä vanhoja heloja ja samalla miettiä, että tällainen meidänkin navetasta tulee kunhan sieltä on poistettu kaikki vanha ryjä, ikkunat on korjattu ja seinät kalkittu. Erituisen hieno siellä navetassa oli vanhoista tiilistä muurattu julmetun suuri muuri, jossa paloi tuli. Matkalla pois muistin nuo surukuuset (Picea abies f. pendula) jotka kasvat Aulangon puistossa. Niinpä pakotin mieheni ajamaan sen kautta, jotta sain kuvan teille :-) Niillä on pituutta varmaan jo 25 m. Vanhoja kuitenkin. Upeita eikö totta. Hmmm....nuohan sopisivat mun japanilaiseen....


Hiiret, saatana

...olivat syöneet taas sipuleitani. Helmililjat olivat todella hyvällä alulla, mutta hiiri oli aivan kiusallaan käynyt makoilemassa niiden päällä ja aikansa kuluksi nakertanut varsia poikki. Eikä sillä ollut edes nälkä :-(
No vein sille ruokaa.... ;-)
Jouluruusu pukkaa ensimmäisiä nuppujaan ylös.
Joulun alla oli niin leutoa, että kaivoin "aitan" reunan puhtaaksi rikkaruohoista. Keväällä laitan siihen kiviä, soraa ja kivikkokasveja. Tosin aitta pitää sitä ennen suoristaa ja reunan alus kivetä.


Zetas

Niin sehän se oli...kiitos JP (lisäsin tämän tänne uudeksi bloggaukseksi, jotta olen taas listoilla ;-)
Tarkistin josko siellä olisi ollut marhanliljaa. Siitä oli viimevuonna puhetta Ransun kanssa. Hänellä on sitä siirtolapuutarhassaan :-) Löysin sitä myös Särkältä, mutta haluaisin myös lajiketta Mrs R.O.Backhouse! Kun kävin Zetaksen sivuilla (joka on siis puutarhaliike Tukholmassa -muille tiedoksi)huomasin, että siellä olisi myös Ramondaa ja Cardiocrinumia (vuoden 2007 luettelossa). Molemmat löytyy jo pienenä taimena...mutta....
Liljoista siellä oli mm L.duchartrei ja L. hansonii. Liljat ovat just nyt ykkömielenkiinnon aihe. En osaa edes sanoa miksi. Niistä vain löytt todella upeita lajeja. Nimenomaan luonnonlajit kiinnostaa, ei niinkään isokukkaiset hybridit. Mitäs (JP) tilasitte siemenfirmoista?


Tukholma

Hei mikä sen suuren Tukholman lähistöllä olevan puutarhaliikkeen nimi olikaan? En muista millään. Katsoisin, jos niillä olisi paria kasvia tulossa myyntiin :-).
Eräs lapsuuden ystäväni muutti juuri sinne ja voisi tuoda kuriirina :-)

Oletteko muuten katsoneet Lilla fiskaregatans trädgårsbutikin valikoimia Lundissa - aika kivat- harmi että Lund on niin hankalan matkan päässä.