• Hortus

Surukuusia

Olimme viikonloppuna retkellä Metsäkylän navetassa Aulangolla. Siellä oli kaikke kivaa vanhan torpan korjaajalle -tosin todella suolaiseen hintaan. Oli silti mukava hipelöidä vanhoja heloja ja samalla miettiä, että tällainen meidänkin navetasta tulee kunhan sieltä on poistettu kaikki vanha ryjä, ikkunat on korjattu ja seinät kalkittu. Erituisen hieno siellä navetassa oli vanhoista tiilistä muurattu julmetun suuri muuri, jossa paloi tuli. Matkalla pois muistin nuo surukuuset (Picea abies f. pendula) jotka kasvat Aulangon puistossa. Niinpä pakotin mieheni ajamaan sen kautta, jotta sain kuvan teille :-) Niillä on pituutta varmaan jo 25 m. Vanhoja kuitenkin. Upeita eikö totta. Hmmm....nuohan sopisivat mun japanilaiseen....

5 kommenttia

JPHki

10.3.2008 20:58

Siitä Metsäkylän navetasta meilläkin on ollut puhetta. Kenties tässä keväämmällä tule käytyä. Tarvitsisimme ruutuikkunoita kuistille ja kaikenlaista pientä tilpehööriä. No, ne ei eivät kyllä nyt ole tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.
Voi, Aulangon puistokin on kunnolla tutkimatta, vaikka asumme niin lähellä.
Noita kotimasten havujen erikoismuotojen taimia taitaa olla vaikea löytää, vai miten on?

Ransu

10.3.2008 23:22

Aulangolla on vaikka mitä ihanaa! Tosin en nyt ole käynyt tarkemmin tutkimassa niitten marraskuisten myrskyjen (2001) jälkeen. Silloinhan Aulanko jouduttiin sulkemaan moneks kuukautta, kun satoja isoja, vanhoja puita kaatui. Erityisesti mua suretti ne vanhat pihdat lähellä sitä näkötornia. En tosin ole myrskyn jälkeen sinne mäelle kiivennyt mutta Aulangontietä kun ajelee Lepaalle päin niin näkötorni näkyy tielle nyt hyvin, ennen se vain pilkottin sieltä pihtojen latvuksista.
Surukuuset ovat ryhminä todella upeita, harmi kun meidän mökille ei sellaisia voi istuttaa.. :( Hei oletteko käyneet Haapastensyrjän puulajipuistossa Läyliäisissä? Sieltä löytyy kymmeniä kuusen eri muotoja.. ja puut ovat jo isoja ja vanhoja! Ehdoton vierailukohde! Suosittelen!!!

Hortus

11.3.2008 19:48

Olen törmännyt monessakin jutussa haapastensyrjän rotupuistoon, mutta en ole siellä käynyt. Pitäisi mennä. JP-kartoitin vähän tässä yhtenä päivänä tota surukuusitilannetta. Löysin yhden paikan jolla on nimenomaan noita kotimaisia muotoja. Laitoin sinne sähköpostia, eivät ole vielä vastanneet. Kerron kylllä heti kun... Niinkuin aboan blogissa oli, metsäkylä on kyllä armottoman kallis, mutta kiva paikka silti.

JPHki

11.3.2008 21:21

Ajoimme kesällä Haapastensyrjästä ohi kaksikin kertaa. Toivottavasti ensi kesänä tulle käytyä. Hortus, jos ajelette siellä, tulkaahan käymään kylässä, meidän Villa on siinä aika lähellä!

Hortus

13.3.2008 20:39

Tulemme aivan varmasti :-)