• Hortus

Talvi

...ilo olikin ennenaikaista. Täällä on lunta oikein kunnolla. No ainoa lohtu siinä on se, että jo kasvuun lähteneet rohtoimikät saivat lunta suojakseen pakkasta vastaan. Olen istuttanut ne aivan liian avoimeen paikkaan ja tuppaavat kasvamaan heti lumien sulettua. Sitten kovat yöpakkaset vioittavat nuppuja. Sama käy järjestään keisarin pikarililjalle. Siispä siirtolistalle ensi kesänä. Siemeniä on taas odottamassa kylvö niin julmetusti. Mihinkähän ne kaikki mahtuu. Ja lisää tekisi mieli. Maatiaisen luettelossa oli taas kaikkea kivaa. Luettelo löytyy myös netistä jos kiinnostaa. Siellä paljon kivoja luonnonkasveja yms. Oletteko tutustuneet? Nyt pitää lähteä töihin!

6 kommenttia

JPHki

27.3.2008 23:11

Onko sulla, Hortus, kuitenkin keisarinpikarililja ylipäätään kukkinut? Mulla ei, mutta luulen ehkä löytäneeni selityksen. Klorofyllissä nimittäin joku kirjoitti, että se tarvitsee kesällä kuivan kasvupaikan, kuten luonnossakin. Mulla mukulat ovat aina olleet ravinteikkaassa ja kosteassa maassa. Nyt kesällä kokeilen siirtää osan huomattavasti kuivempaan paikkaa. Mä muuten pidän keisarinpikarililjan mukuloiden hajusta/tuoksusta, voitko uskoa. Se löyhkä on varma kevään merkki!

Hortus

28.3.2008 13:12

En oikein usko sen olevan syynä. Mulla paikka on aika kuiva. Itse uskon, että suurin syy kukkimattomuuteen on, että sipuli on liian matalaan istutettu, jolloin lähtevät keväällä kovin aikaisin kasvamaan ja yöpakkaset vioittavat nuppuja. Eli itse aion istuttaa ne huomattavasti syvempään, jonnekin 40-50cm syvyyteen. Niin siis minullakaan eivät ole kukkineet. Viime vuonna oli nuppuja, mutta ne kuivettuivat pieninä pois ja usko sen johtuneen juuri kylmistä öistä. Hyvää viikonloppua. Nyt torppaa kohti :-)

audinkopoika

28.3.2008 13:23

Takatalvi taisi tehdä tepposen kyllä nyt kukkaihmisille. Itse olen kyllä "poropeukalo" kukka-asioissa, mut tykkään katsella ja haistella kukkien tuoksuja (toisten istuttamina).

JPHki

28.3.2008 16:11

Mulla se ei ole tehnyt edes nuppuja, joten jotain on vialla. Tai ehkäpä tänä keväänä jo onnistaa, kun ne pääsivät viime kesänä uudelle tontille...? Totta kyllä, että keväthallat ovat nuppujen vihollinen.
Keisarinpikarililja on muuten ainoa oranssikukkainen kasvi, jonka Tasha Tudor hyväksyy puutarhaansa, jossa muutoin välttää kaikkia räikeitä värejä.

Ransu

28.3.2008 19:08

Ei voi olla totta! Meilläkään ei pikarililjat kukkineet! Nyt tekis mieli jo vetää yheks johtopäätökseks huonon sipulivuoden Hollannissa. Monesti kuulen taimitoimittajien selityksinä huonon kasvukauden tuotantomaassa. Esim. viime kasvukausi Etelä-Afrikassa oli kuiva ja se näkyi suomalaisten joulupöydissä Amaryllisten laadussa.. No joo, pikarililjoihin. Meillä istutin ne hyvin hiekkaiseen kuivaan kohtaan, ja todella eivät tehneet edes nuppuja. Persianpikarililja oli ainoa joka kukki, mutta sekin oli kyllä melkoinen pettymys, tosi vähen kelloja ja pieneks jäi koko kasvi. Viime syksynä ostin uudet (keltainen ja punainen) keisarinpikarililjat ja tälle kertaa istutin ne perennapenkkiin ravinteiseen ja hieman kosteampaan maahan. Saas nähä miten käy tänä keväänä..

Hortus

30.3.2008 20:26

Tervetuloa haistelemaan kukkien tuoksua audinkopoika.