Puutarhaunelmia

Täällä taas....

Viime kerrasta onkin taas vierähtänyt aikaa. Olen aika laiska ottamaan kuvia ja kesällä ei juuri tule oltua koneen ääressä. Onneksi mieheni viitsii ottaa mun rehuistakin välillä kuvia, niin on mitä laittaa :-)

Japanilainen -pitäisi kait laittaa vielä lainausmerkkeihin- on pitkän tauon jälkeen nytkähtänyt eteenpäin. Olen saanut alareunaan aidan, joka sulkee puutarhaa muulta maailmalta. Lampeen laitoin kankaan ja allasmuovin. Kaivon veden vähyys vain on hidastanut lammen täyttämistä. Ensi kerralla tarvii aloittaa lammen ympäristön maisemointi. Istutin jo muutaman puskan, mm. lännenpagodikanukan, villapajun ja liuskaharmaalepän (ajattelin, että jälkimmäisestä saa hieman japaninvaahteraa muistuttavan, kun leikkaa sen pensaaksi). Samoin JP:n tuliaismagnoliatkin pääsivät sinne multiin. Tommolasta ostin kesällä pensasaralian jne. Haaveissa olisi vielä tilata kuorma turvetta rodoja ja atsaleoja varten. Rahaa vain on muutenkin mennyt puutarhaan aivan liikaa, siksi on pitänyt hieman jarrutella. Aboan rakentaman huvimajankin ympäristö on saanut kovaa kyytiä. Revin kaikki vatut pois siitä, kun sato oli mitä sattuu ja muutin senkin perennapenkiksi. Mieheni ilmoitti, että hän haluaa sinne perhos- ja tuoksukasveja. Meinasin lentää pyllylleni pelkästä hämmästyksestä. Muistan kuinka hän ekana vuonna kiukutteli jo muutamasta perennasta kasvimaan yllälaidassa (Nyt lähes koko kasvimaa pukkaa perennaa). Tänään istutin huvimajan lähelle narsisseja. Sitä vanhaa ´Plena´lajiketta joka kukkii todella myöhään ja tuoksuu aivan käsittämättömän ihanalle.
Kuvassa palavaarakkautta ja torppa...hieno kuva vai mitä?


Puutarhaa

Edellisen jäljiltä oli keskustelua kuvan mittakaavasta. Kuvassa olevat kivikäytävä edessä ja kytävät sivuilla ovat n 1m levyisiä ja keskellä maata olevat n puolet siitä, eli siinä hieman mittakaavaa :-). Niin ja kuvissa kaikki näyttää aina paremmalta kuin muuten. Varsinkin ilmakuvassa :-) Kasvirintamalla ei mitään kovin kummallista. Sade teki hyvää, kaikki on rehevöitynyt huomattavasti kevään kuivuudesta. Sen verran hallaa kuivuus ehti tehdä, että varjoliljat jotka viimevuonna olivat todella upeita jäävät kokonaan ilman kukintaa. Nuput kuivettuivat ja nyt varretkin ruskettuvat. Poikkesin vakkataimeen ja toin sieltä itselleni korkkipuun ja samettisumakin taimen :-)


Kuvia

Hieman kuvia, muutama päivä sitten torpalla- Sade tuli todella tarpeeseen. Maa meillä on aika poutivaa, eli kuivuu nopeasti. Olen yrittänyt lisätä ruohosilppua ja muuta, mutta ei tahdo riittää. Nyt kuitenkin helpotti kun sadetta ropisee :-). Valitsin kuvista ihan vain teknisesti parhaiten onnistuneet. Erityisen iloinen olen tosta Mrs R.O. Backhousista. Se on siis marhanlilja, jonka sipuleita tilasin Tanskasta viisi kappaletta ja kaikki ovat nyt kasvattamassa pulleita versoja. Yksi näyttäisi jopa kukkivan ensimmäisenä vuonnaan ...jee.

Kisu otti ilmakuvan kasvimaastani - joka on siis hyvää vauhtia muuttumassa kukkapenkiksi- talomme katolta. tein molempiin reunoihin laudasta teunukset, kaivoin multaa pois ja laitoin soraa ja salaojaputken tilalle. Etureunan kiveyksen tein uudestaan. Molemmat sivut ovat vielä tekemättä, oikealle tulee kivikkorinne ja vasemmalla on ollut kivikasa pottupellolta raivatuista kivistä, joka kasvoi nokkosta. Olen kaivanut kivet ylös ja kasannut reunukseksi ja kärrännyt käytävien alta kaivetun mullan tillalle. En vielä tiedä mitä sinne istuttaisin. Pensasruusuja? Kärhöjä? Korkeita perennoja?. Vasemmalla näkyvä harson peittämä lava on täynnä mun perennakylvöksiä. Noin sata lajia tai lajiketta on itämässä.Uskomaton uuvahdus...

...tuntuu ettei jaksa mitään. Melkein kuin talvella kun haluaisi vain kääriytyä peittoon ja odottaa kevättä Viimeiset päivät koulussa menee ihan sumussa. Tuntuu juuri nyt ettei edes lapioon jaksa tarttua. No toisaalta. Ei se ole iha niin pahaa kuin miltä kuulostaa. Ostin äsken muutaman Ruissalon pähkinäpensaan taimen, yhden punatammen alun ja amerikanjalopähkinän. Kirje toi pieniä jalkalehden taimia ja pari keltakatkeron tainta :-)

Kuvia seuraa :-)


Kyllä se päivittyy....

Anteeksi Apoptoosi...nythän on sulan maan aika ja ...eihän mua pidä irti pellosta villihevosetkaan. Olen naisten kanssa vaihtamassa taimia sekä Turussa, että Raumalla. Kivaa oli :-) ainoana miehenä joukossa. Sain hirveän läjän vaihtareita.

Torpalla oli pakkanen tehnyt tuhojaan. Katsura oli jo hyvässä lehdessä, melkein kaikki lehdet olivat paleltuneet. Samoin pellavaliljan, heikinliljan, kilpiangervon, kotkansiiven ym. alut. Liljat erityisesti harmittaa. Ai niin pojat, mulla kukki ekaa kertaa keisarin pikarililja ja sekin on ihan nuupallaan pakkasten jälkeen. Toisaalta vanhat maatiaiset ja esim. kanadanlilja eivät olleet moksiskaan. Siinä taas näkee mitä kannattaa kasvattaa.

Positiivista oli että mun Trilliumit olivat lähteneet kasvamaan ja yksi jopa teki pienen kukankin. Samoin keltakielokki oli säilynyt ja kukki....jee.

Ai niin ei mun mies ole laittanut mua hiomaan mitään typerää tuolinjalkaa. On huomannut, että turha vaiva yrttää tässä vaiheessa kevättä.

Kävin katsomassa muuten Ruissalossa. Hienoa oli.