Yhdysvalloissa kesäkuu on jo pitkän aikaa ollut pride-kuukausi. Suurin osa pride-tapahtumista näet järjestetään kesäkuun aikana. Paraati on kullakin paikkakunnalla tiettynä yksittäisenä päivänä, mutta paikasta riippuen prideen liittyviä tilaisuuksia, tapahtumia ja muuta aktiviteettia on pitkin kesäkuuta. Sateenkaariliput liehuvat monien järjestöjen sekä yritysten lippusaloissa. Kulloisistakin valtasuhteista riippuen monissa paikoissa myös julkishallinto on vetänyt pride-lipun salkoon. Maan suurlähetystötkin huomioivat pride-kuukauden ja myös asemapaikkojen pride-tapahtumia.
Ajatus pride-kuukaudesta juurtumassa Suomeenkin
Helsingin pride-tapahtuma järjestetään perinteisesti juhannuksen jälkeisellä viikolla, ja vuodesta riippuen sitä seuraava lauantai sattuu joko kesäkuun loppuun tai heinäkuun alkuun. Joillain paikkakunnilla vuotuinen pride-tapahtuma on juuri kesäkuussa, mutta ennen korona-aikaa paikallisia pride-tapahtumia on järjestetty lähes ympäri vuoden.
Pride-tapahtumat ovat tuoneet mukanaan keskustelut siitä, järjestääkö kunta pride-liputuksen vai ei. Asiasta on taitettu peistä valtuustoissa ja kuntien hallituksissa. Keskustelut ovat noudattaneet paikkakunnasta riippumatta samanlaista kaavaa. Näkemykset jakautuvat pääsääntöisesti puolueiden välisten jakolinjojen mukaisesti - ja päätökset valtuustojen voimasuhteiden mukaisesti.
Monilla paikkakunnilla pride-liput liehuvat paikallisen pride-tapahtuman ajan tai kulkuepäivänä, eikä liputus välttämättä rajoitu kuntien lipputankoihin, vaan yritykset ja nyt jopa taloyhtiöt ovat päättäneet liputtaa yhdenvertaisuuden puolesta.
Joillain paikkakunnilla on kuitenkin päätetty olla liputtamatta.
Neutraalimmin liputtamattomuutta perustellaan sillä, ettei kunta liputa omissa saloissaan muulla kuin Suomen lipulla tai kunnan omalla vaakunalla. Tällainen perustelu on ainakin näennäisesti neutraali - vaikka näin perustellen kirjattuun päätökseen onkin saattanut johtaa tulinen puolesta-vastaan -keskustelu. Asiasta käytävässä keskustelussa liputtamattomuutta perustellaan usein sillä, ettei haluta olla ajamassa jotain tiettyä ideologiaa ja että eri mieltäkin olevia pitäisi kunnioittaa. Pitäisi olla neutraali.
Vakiintunut kuusiraitainen sateenkaarilippu on kuitenkin symboliikaltaan neutraali, sillä se ei symboliikassaan viittaa mihinkään rajattuun kansanryhmään. Se ei erityisesti nosta mitään ihmisryhmää muiden yläpuolelle eikä varsinaisesti aja erityistä ideologiaa - ellei erityisenä ideologiana sitten pidä ihannetta ihmisten yhdenvertaisuudesta näiden ominaisuuksista riippumatta.
Yhdenvertaisuuden ihanteen pitäminen erityisenä ideologiana kuvaa enemmän näin ajattelevan käsitystä ihmisyydestä.
2 kommenttia
Blueriver
6.6.2021 16:59
On kyllä itsepetosta väittää, että tuo nykypäivän vihalippu edustaisi minkäänlaista neutraaliutta, vaan se on totaalisen ideologinen symboli, joka kuvastaa sitä uskomusjärjestelmää, jolle HLGBTIBGLBTIT-rakennelma on kyhätty.
smo
6.6.2021 20:28
Niin tietysti, jos haluaa nähdä vihana sen, ettei enää suostuta hiljaa nätisti alistumaan yhdenvertaisuuden edistämistä kynsin-hampain vastustavien röyhkeälle toiminnalle.