Televisiotoiminta nimellä AlfaTV aloitettiin antenniverkossa 1. joulukuuta vuonna 2013. Jo sitä aiemmin kanava oli toiminut muutaman kuukauden nimellä BC-TV.
AlfaTV:n omistaa Brilliance Communications Oy, jonka emoyhtiö on Keravalla toimiva kristillinen IRR-TV-medialähetysjärjestö. Keväällä 2021 Suomen kuvalehti kertoi kanavan rahoituksesta ja asiaan liittyvistä useista kysymysmerkeistä. Kanavan omistajan mukaan varoja saadaan lahjoituksina Kanadasta ja Suomesta. Esillä ovat olleet myös mainos- ja sponsoritulot. Lisäksi huomattava rahoitus tilojen rakentamiseksi on saatu Kanadasta.
Laajempi ja uskottavampi omistuspohja
Kesäkuussa 2021 kerrottiin televisioyhtiön omistuspohjan laajentamisesta osakeannilla.
Kanavan uusiksi omistajiksi tulevat liikemies ja poliitikko Hjallis Harkimo, entinen kansanedustaja Eero Lehti, Hesburgerin perustaja Heikki Salmela, liikemies Toivo Sukari sekä yrittäjä Joni Nelimarkka. Kristillisen IRR-TV:n omistusosuus vähenee 14 prosenttiin.
Kesäkuun lopulla kerrottiin kanavan julkaisemassa tiedoteessa lisäksi, että myös mediakonserni Keskisuomalainen tulee kanavan uudeksi omistajaksi.
Arvokonservatiivinen ote
AlfaTV:n ohjelmasisältö on ollut luonteeltaan arvokonservatiivista ja monissa yhteyksissä kristillisväritteisyyskin on ollut havaittavissa. Kanavan viikottaiseksi katsojamääräksi on kerrottu noin miljoona suomalaista. Ohjelmisto on pääosin kotimaista. Kohderyhmä ovat yli 40-vuotiaat ja erityishuomio on suurten kaupunkien ulkopuolella elävissä.
Suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on AlfaTV:llä ollut ongelmallista. Aihepiirin käsittelyä on vältetty, ja hlbti-teeman käsittely suorassa haastatteluohjelmassa on johtanut kanavan johdon saapumiseen haukkana paikalle ja puuttumiseen ohjelmaan.
Uusien omistajien aiempi toiminta ei anna vihjeitä linjan muuttumisesta ainakaan merkittävästi avarakatseisempaan suuntaan. Esimerkiksi Keskisuomalainen on tarjonnut Aito avioliitto ry:n kanssa läheisessä yhteistyössä olleelle kasvatustieteen ja valtiotieteen tohtori Tapio Puolimatkalle media-alustaansa käyttöönsä. Muutkaan uudet omistajat eivät ole tuoneet esiin erityisen avarakatseista käsitystä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta.
Suomalaista arvokonservatiivista sähköistä mediaa
Arvokonservatiivisiin mediatoimijoihin voi liittää paitsi monia nettipalveluita ja paperijulkaisuja, myös useita perinteisiä sähköisiä välityskanavia käyttäviä toimijoita.
Kaapeliverkossa näkyvä kristillisten toimijoiden omistama ja lahjoitusvaroin toimiva Taivas TV7 lähettää valtaosiltaan uskonnollistaustaista ohjelmaa, ja se tekee uutisyhteistyötä Oikea Median kanssa. Taivas TV7 on luokitellut sisältönsä “yleiskristilliseksi”. Samoin radiotaajuuksilla kuuluva Patmos Lähetyssäätiön omistama Radio Patmos tuottaa sisällöltään uskonnollissisällöllistä ohjelmaa. Radiotaajuuksilla kuuluu myös Kirsi Rostamon omistama Radio Dei, joka luokittelee sisältönsä myös “yleiskristilliseksi”. Kaikilla näillä kanavilla on välitetty sisältöä, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertainen asema ei ole itsestäänselvyys. Sävyltään arvokonservatiivinen on myös Alajärveltä toimiva monilla paikkakunnilla kuuluva Järviradio.
Vaikutusvalta?
AlfaTV pyrkii profiloitumaan "yhteiskuntaan vaikuttavaksi asia- ja kulttuurikanavaksi", mitä se sitten lopulta tarkoittaakaan. Keskisuomalaisen mukaan uusi kanava kuitenkin "poikkeaa terveesti Ylen ja Helsingin Sanomien vihervasemmistolaisesti sävyttyneestä tekemisestä". Aika näyttää, millaisen aseman kanava saavuttaa - ja kuinka vahvasti "yhtenäiskulttuurin ajan" ihanteita pusketaan läpi eetterin eilistä ehkä vähän kaihoten muistelevalle yleisölle?
2 kommenttia
oscari
22.6.2021 18:59
Täällä Hämeessä siirtyi juuri perinteinen valkoisen Suomen ja IKL:n äänenkannattaja Keskisuomalaisen omistukseen. Pitää kai hakea muita paikallisia uutiskanavia!
smo
15.6.2024 08:42
AlfaTV:n kohtalo osoitti, että kovin alleviivatulla arvokonservatiivisuudella ei tässä maassa kaupallisesti ihan mahdottoman pitkälle pötkitä.