Tasa-arvoista avioliittoa vastustavien pääideologi Tapio Puolimatka

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 23

Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professorista Tapio Puolimatkasta on tullut tasa-arvoisen avioliiton vastustajien pääideologi. Hän toimii myös "älykkään suunnittelun" puolesta kehitysoppia vastaan. Hän on tunnustava kristitty. Timo Soini ilmoitti plokissaan eilen, että hän haluaisi Puolimatkan "hyvin perusteltuja" tekstejä Helsingin Sanomiin.

Tapio Puolimatkalla oli tärkeä rooli, kun lakivaliokunta kuuli asiantuntijoita tasa-arvoisesta avioliitosta keväällä 2014. Puolimatkan lausunto ja perustelut löytyvät netistä. Puolimatka on sen jälkeenkin aktiivisesti pyrkinyt kirjoittamaan lehtiin tasa-arvoista avioliittoa vastaan. Viimeksi Savon Sanomissa hän maanantaina kaipasi vilpitöntä keskustelua avioliitosta. Hänen mukaansa mediassa on tasa-arvoista avioliittoa puoltava "julkisuus- ja mielipidetulva", joka estää näkemästä, että asiaa voi tarkastella myös toisella tavoin. 1960-luvulla Ylen tutkimustoiminnassa esitettiin ajatus niin, että kun samaa asiaa toistetaan, "tosiasioiden paine" alkaa vaikuttaa ja muokkaa mielipiteitä, ja Neuvostoliittokin alkaa tuntua onnelalta eikä takapajulalta. Nyt "kansa" luulee, että tasa-arvoinen avioliitto on ihan okei, eikä näe haittoja. Soini tarttui asiaan ja haukkui Helsingin Sanomat. Tasa-arvoista avioliittoa puoltava artikkeli kelpaa pääkirjoitussivulle, mutta Puolimatka ei.

Professori Tapio Puolimatka on ahkera kirjoittaja. Ja kirjoja luetaan. Esim. Riihimäen kirjaston viime vuoden toiseksi luetuin tietokirja oli Puolimatkan kirja: Kasvatus, arvot ja tunteet. Kirjan toinen painos on kolmen vuoden takaa. Kirjan suosio voi selittyä sillä, että lähellä on Ryttylän kansanlähetysopisto, jonka johtajana on sisäministeri Päivi Räsäsen puoliso.

Kasvatustieteitä opiskelleelle kirja voi olla vaikeaa luettavaa, koska siinä uskonto ja tiede on lomitettu toisiinsa. "Omatunto" on Puolimatkalle tärkeä tutkimusaihe. Kirjassa aihetta käsitellään lähes 90 sivun verran. Puolimatka tiivistää asian suunnilleen näin (toim. omin sanoin): Jos ihminen ymmärretään Jumalan kuvaksi, omastatunnosta kumpuavat moraalimoitteet ovat Jumalan tarkoittama kompassi, jonka avulla ihminen voi etsiä oikeaa elämäntapaa. Puolimatkan mukaan omatunto kuuluu Jumalan kuvalle, ihmiselle. Arkielämässä kuitenkin esim. koiran kasvattaja hyvin tietää, miten koirallakin on omatunto. Kielletyn herkkupalan anastaminen näkyy koiran käyttäytymisessä pitkään syyllisyyseleinä ja -ilmeinä.

Filosofina Puolimatka on hyvin nihilistinen. Hän epäilee kaikkea maallista. Pöytä ei ehkä olekaan pöytä eikä tuoli ole tuoli. Ne ovat uskon asioita. Ehkä vain luulemme. Perimmäinen totuus tulee Jumalalta. Tiedekin on vain uskomuksia. Uskotaan joihinkin tieteen lähtöoletuksiin ja uskotaan tieteelliseen metodiin. Voisi arvailla, että Puolimatka on myös ilmastonmuutosskeptikko, tutkijoiden valtavirtaa vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Puolimatka nostaa mielellään esiin vanhoja auktoriteetteja, jotka puolustavat Jumalan olemassaoloa maallista tietoa vastaan. Olisi mielenkiintoista, mitä Puolimatkan auktoriteetit, Tuomas Akvinolainen ja kirkkoisä Augustinus sanoisivat, jos he heräisivät nykyhetkeen ja näkisivät tieteen aikaansaannokset. Vanhat opit ehkä muuttuisivat.

Puolimatkan lempitermi on "naturalismi". Se vilahtelee monissa hänen teksteissään. Naturalisteja ovat ne, jotka uskovat luonnontieteiden voimaan ja selittävät vaikeatkin asiat luonnon lainmukaisuuksien avulla. Puolimatka uskoo "älykkääseen suunnittelijaan" ja toiminnassaan ilmeisesti haluaa edistää "älykkään suunnittelun" asiaa esim. kouluopetukseen. Vastustajat ovat naturalisteja. Naturalistit uskovat, että luonnontieteiden avulla saadaan paras kuva maailmasta. Puolimatka sen sijaan uskoo Jumalan antamaan tietoon.

Jumalaa ei ole löydetty tutkimuksen keinoin, mutta hänen jälkensä näkyvät. Kun Henry Fordin kehittelemä auto puretaan, sieltä ei löydy henryfordia palasten joukosta, mutta kuitenkin henry on koko ajan läsnä siinä kaikessa - älykkäänä suunnttelijana.

Niin kuin kaikki tieteen tekijät, Puolimatka haravoi tieteellistä ja epätieteellistä keskustelua niin, että sieltä löytyisi omia näkemyksiä tukevia lauseita ja sanomisia. Jumalaan ja uskoon luottavia tiedemiehiä on ihan kiitettävästi.

Tasa-arvoista avioliittoa Puolimatka vastustaa pääasiassa vetoamalla lasten oikeuksiin. Homoperheeseen lapsi todennäköisesti adoptoitaisiin, ja lapsen yhteys biologisiin vanhempiin katkeaisi. Puolimatkan mukaan lapselle kuuluvat biologiset vanhemmat. Mutta eikö tämän todistelun perusteella pitäisi kieltää adoptiot - sekä homoilta että heteroilta?

Ihmisoikeuskysymyksissä Puolimatkaa on miellyttänyt seuraava ajatus: ihminen on Jumalan kuva ja Jumala rakastaa ihmistä niin paljon, että hänelle kuuluu loukkaamattomia ihmisoikeuksia. Mutta mutta: rakastaako jumala myös homoja ja lesboja?

Puolimatkan tekstejä

23 kommenttia

"Niin kuin kaikki tieteen tekijät, Puolimatka haravoi tieteellistä ja epätieteellistä keskustelua niin, että sieltä löytyisi omia näkemyksiä tukevia lauseita ja sanomisia." Tuosta olen eri mieltä. Useimmat, vaikka eivät toki kaikki, tieteen tekijät pyrkivät välttämään väärän tiedon levittämistä vaikka yleistyksiä, liian yksinkertaistavia lauseita ja ehkä myös virheellistä tietoa löytyy melkein jokaisesta tieteellisestä julkaisusta. Puolimatkan tekstiä on tutkijan melkein mahdotonta saada luetuksi, vaikka tuntisi tutkimusalaa vain pintapuolisesti: teksti on täynnä ihmeellisiä väitteitä joita tuetaan hyvin epäilyttävällä lähdemateriaalilla, ja kaikki alan tarkemmat, riippumattomat tutkimukset on jätetty huomiotta tai käsitelty puutteellisesti. Onneksi netistä löytyy jo kirjoituksia hänen tekemistään virheistä, toivottavasti kansanedustajille selvitetään mahdollisimman selkeästi ettei hänen kirjoituksiaan voi ottaa vakavasti.

Tässä kaksi ensimmäisenä vastaan tullutta Puolimatkan raporttia koskevaa arvostelua:

http://liljat.fi/2014/04/asiantuntijalausunto-homoliitoista-epatieteellista-puppua/

http://paholaisen-asianajaja.blogspot.com/2014/04/professori-puolimatka-matkustaa.html
Yllä olevasta tekstistä unohtui, että Puolimatka on mainittu vuonna 2008 Skepsiksen huuhaa-palkinnon yhteydessä. Wikipedia kertoo: Skepsis ry antoi vuoden 2008 Huuhaa-palkinnon Kustannus Oy Uusi Tielle Tapio Puolimatkan kirjojen Usko, tiede ja Raamattu ja Usko, tiede ja evoluutio julkaisusta. Skepsis katsoi kirjojen tarkoitukseksi luomisopin tuomisen kouluopetukseen ja ilmaisi olevansa huolissaan kasvatustieteen puolesta, kun alan professori esittää tällaista.

Kommenttia muokattu: 06.11.2014 klo 14:51