• Olli Stålström

Homojen hakkaamisen historiaa ja nykyaikaa. Matthew Shepard toi viharikokset koko maailman tietoisuu

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

--
Helsingissä tapahtuneesta homohakkaamisesta kertova blogini on tuonut useita kommentteja minulle.

Aikoinaan oli hyvin yleistä, että saattoi saada lievemmän tai vapauttavan tuomion, jos väkivallan kohde oli homo tai transnainen.

Tästä on ollut useita oikeustapauksia Yhdysvalloissa. Tästä puolustustaktiikasta käytettiin nimitystä "gay panic defense", jossa väkivallantekijä vetosi siihen, että joutuminen kohtaamaan homon aiheutti väliaikaisen mielenhäiriön mikä johti murhaan.

Tällaista selittämistä kohtaan nousi yhä voimakkaampaa vastustusta asenteiden muuttuessa. Yksi kuuluisimmista oikeudenkäynneistä, joissa murhaajat yritiivät homopaniikkipuolustusta oli Matthew Shepardin murhan selvittely, jossa oikeusistuin totesi vuonna 1999 ettei siihen vetoamista sallita murhasyytteistä selviämiseen:

http://web.archive.org/web/20080205180344/http://www.courttv.com/archive/trials/mckinney/gay_panic_ruling_ctv.html

Kuva: Matthew Shepard, jonka raaka murha toi homoihin kohdistuvat viharikokset otsikoihin koko maailmassa. Kaksi jengiläistä hakkasi ja ryösti Matthew Shepardin ja jätti hänet ulos karja-aidalle roikkumaan pää pistoolilla murskaksi hakattuna pimeässä yössä kuolemaansa saakka.

Lähde: Matthew Shepard Foundation

Matthew Shepard Foundationin etusivu:
http://www.matthewshepard.org/site/PageServer

Video Matthew Shepardin hautajaisista, joissa äärikristilliset fanaatikot iloitsivat homon tappamisesta ja siitä, että Matthew on joutunut helvettiin ja osoittivat mieltään poliisin suojeluksessa:

http://www.youtube.com/watch?v=OgRIv9kIRp4

USA Today julkaisi 10-vuotismuistoartikkelin Matthewn muistolle:

http://www.usatoday.com/news/nation/2008-10-10-3801124408_x.htm