• Olli Stålström

Homohistoriaa Helsingin pömpeleissä ja puistoissa: jengiläiset kävivät hakkaamassa 70-luvulla

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

--
Aikaisempi blogaukseni Helsingin puistojen pömpeleissä tapahtuneesta väkivallasta on herättänyt runsaasti mielenkiintoa. Monet ovat kirjoittaneet järkyttyneinä tapahtumista.

Minulta blogini lukijat ovat kysyneet millaisia rangaistuksia kiinni joutuneet jengiläiset ja psykopaatit saivat. Tarkistin tämän asian Ulf Månssonilta, joka oli aktivistitoverini Setan alusta saakka ja joka luki lakia. Sen takia Uffe pääsi puolustamaan Helsingin puistoissa ja vessoissa jengihakkaamisen kohteiksi joutuneita homoja.

Ehkä pahin väkivaltatilanne, jonka Uffe joutui selvittämään oli vuonna 1978 tapahtunut Laakson kentällä tapahtunut homojen hakkaamisen sarja jonka suoritti Kallion jengi. Oikeuden pöytäkirjan mukaan jengiläiset olivat käyttäneet polkupyörän ketjuja, pesäpallomailoja ja rautanunzia Laakson kentän veskissä piileskelleiden homojen runtelemiseen. Rautanunza toimii samalla periaattella kuin heittotähti (kuva): molemmissa kiinnitetään ketjulla puuvarren päähän rosoinen metallikappale. Tällä voidaan sitten sivaltaa homoa kasvoihin ilman että lyöjän käteen sattuu.

Kiinni jääneitä oli syytetty vain pahoinpitelystä. Rangaistukset olivat pienestä sakosta ehdolliseen vankeuteen. Syynä oli se, että hakkaajat olivat kovin nuoria.

Yksi blogini lukija kysyi minulta mitä näille "psykopaateille" tapahtui. Jouduin toteamaan, ettei nimitystä "psykopaatti" oikein voida soveltaa, koska nämä nuoret eivät ole toimineet yhteisesti hyväksyttyjen normien vastaisesti.

Päinvastoin, nämä nuoret olivat protestoineet poliisille, että "kyllähän niitä homoja saa hakata". Itse asiassa jengiläiset olivat vain toteuttaneet yhteiskuntamme perimmäisiä arvoja. Mooseksen laissa käsketään tappamaan homot ja apostoli Paavali kirjoittaa, että homot ovat kuoleman ansainneet. Silloin kun itse kruisailin Laakson metsissä, seksuaalisuuden psykoanalyyttisestä "normaaliudesta" (vuonna 1969) kirjoittava psykologian professori oli yksi niistä kaappihinteistä, joita saimme väistellä Laakson kentällä. Lisäksi pahimpaan hakkaamisaikaan 1970-luvulla psykologian ja psykiatrian asiantuntijat olivat luokitelleet homouden psyykkiseksi häiriöksi (vuoteen 1981 saakka Suomessa). Silloiset psykoanalyytikot kävivät varsinaista vihakampanjaa homoja vastaan ja leimasivat homot ryhmänä vastuuttomiksi ja lapsille vaarallisiksi.

Jäljempänä mainitussa, tänään tapahtuvassa, keskustelussa Vartti-lehdessä muuan lukija kaipasi jengejä takaisin Laaksoon pitämään kuria homoille.

Kuva: homojen etäpahoinpitelyyn soveltuva heittotähti

2 kommenttia

Rokkihomo

26.8.2009 15:57

Nin, sellaista se oli silloin kun isä Mossen osti.

Tiedän että esimerkiksi oma edesmennyt setäni käytti tuota "homokorttia" 70-luvulla Turussa joidenkin pahoinpitelyihin päättyneiden kännisten katutappeluiden jälkiselvittelyissä - tai mitä ne sitten olivatkaan - mielestäni aivan selkeästi ajan yleisen mielipiteen mukaisesti saadakseen ikään kuin "ymmärrettävistä syistä" pienemmän rangaistuksen.

Ja itsekin olen saanut silmän umpeen, yöretken ambulanssilla ensiapuun ja kahdeksan tikkiä naamaan koska olin "vitun homo". Tämä tapahtui vuonna 1995, ja kaksi kännistä nuorta riehujaa eivät lopulta saaneet tuosta asiasta seuraamuksia, eikä todistajani ei koskaan saapunut oikeudenkäsittelyyn.

Ambulanssilaskun jätin maksamatta, ja ystävä laittoi tapahtumasta jääneestä verisestä seinästä otetut valokuvat näyttelyyn.

Ja silmä sentään aukesi viikon kuluessa.

Olli Stålström

28.8.2009 23:26

Rokkihomo, voisit julkaista ne valokuvat blogissasi - tai antaa mun julkaista koska mä kirjoitan tapahtuneesta väkivallasta.