• JPHki

Feeniks on laskeutunut

Tämänkertainen Mars-luotain, NASA:n Phoenix, laskeutui keskellä yötä Suomen aikaa, joten en ihan jaksanut nousta seuraamaan jännittävää laskeutumista. Muutama vuosi sitten, kun kaikkien aikojen menstyksekkäimmistä Mars-luotaimista, Spirit- ja Opportunity-kulkijoista, jompikumpi laskeutui, oli kello kuuden maissa illalla, ja istuin kuin tatti koneen ääressä seuraamassa tapahtumia. Kun Jet Propulsion Labin sivulle päivittyi tieto, että kulkijan kantoaalto Marsin pinnalta on tavoitettu, meni iho kananlihalle ja mykistys tuhansien ihmisten; tutkijoiden, insinöörien, ja tavallisten työläisten, voimainponnistuksen onnistumisesta valtasi mielen. Ei ole triviaali juttu saada monimutkainen tekninen kapine ehjänä Maan pinnalta avaruuteen, lennättää 10 kuukautta ja 679 miljoonaa kilometriä, ja nopeudesta 22,500 km/h jarruttaen saada ehjänä vieraan planeetan pinnalle.
Phoenix rupeaa pian kaivelemaan Marsin pintaa puolen metrin syvyydelle asti, ja analysoi sieltä ottamiaan näytteitä monenlaisilla kemiallisilla kokeilla. Se suuri kysymys on, löytyykö merkkejä menneestä tai nykyisestä elämästä. (Ai jotain bakteereja, mitäs ihmeellistä siinä muka on, sanoo puoliskoni).
Marsin kiertoradalla oleva Mars Reconnaissance Orbiter -luotain onnistui kuvaamaan laskuvarjon varassa alas leijailevan Phoenixin.

3 kommenttia

kesäpoika

26.5.2008 22:14

Katsoin kerran loistavasti tehtyä "kuvitteellista dokumenttia" avaruustutkimuksesta ja sen jälkeen olen osannut mykistyä.

Mulle on vaan tullut mieleen, että onhan sekin otettu huomioon, että kun niitä näytteitä Marsista ja mistä lie asti tänne tuodaan, niin entä jos siellä onkin jokin bakteeri elossa?

JPHki

26.5.2008 22:24

Ei huolta, kesäpoika, Mars-näytteitä ei tuoda tälläkään erää Maahan. Vaikka sellaistakin lentoa on kyllä suunniteltu, ja (minimaalisia) riskejä kartoitettu. Tuonne Marsiin mennessä on itse asiassa suurempi huoli se, ettei Maa (jossa todistettavasti on elämää), saastuta Marsia. Osittain sen vuoksi luotaimet pidetään koko rakentamisen ajan ääripuhtaissa eristyshuoneissa. Kuukausien avaruusmatka alttiina voimakkaalle kosmiselle säteilylle myös steriloi aika tehokkaasti.

kesäpoika

26.5.2008 22:26

Niin. En epäilekään todennäköisyyden olevan suuri. Mietin vain, että sikäli kun se tapahtuu ja jokin bakteeri selviää hengissä tuosta kaikesta, selviääkö maa hengissä bakteerista.

Hyvä, että eivät tuo sieltä mitään.