Havaintoja









Kerroin viimeksi, että tällainen kuvassa oleva varis, jonka tieteellinen nimitys on Corvus corone cornix, pesii Suomessa ja muualla Itä-Euroopassa. No se pesii kylläkin lähes koko Euroopassa. Jos matkustatte vaikka Italiaan, niin sielläkin varikset ovat samanlaisia ja samaa alalajia kuin meillä. Länsi- ja Lounais-Euroopassa (Saksassa, Hollannissa ja siitä Espanjaan) tämän cornix-alajin on korvannut nimialalaji nokivaris (Corvus corone corone).
---
Cornix heikoilla jäillä.


Muuttolintuja

alkoi saapua maahamme jo helmikuussa lämpimän ilmavirtauksen innostamina. Kylmä jakso hillitsi muuttoa, joten varsinainen massamuutto on vasta alkamassa.
Suurin osa Suomessa pesivistä noin 240 lintulajista on muuttolintuja. 180 lajia kuuluu täysmuuttajiin, noin 20 lajia osittaismuuttajiin ja noin 10 lajia vaeltaa epäsäännöllisesti. Paikkalintulajeja on noin 30.

BirdLife Suomi ilmoitti, että kevätmuuton aikana Suomeen saapuu yli 140 miljoonaa muuttolintua, joista suurin osa jää Suomeen, mutta osa jatkaa Venäjälle ja Norjaan, pieni määrä Huippuvuorille asti.
Runsaslukuisin on toukokuun loppupuolella Afrikasta saapuva hyönteisravintoa käyttävä pajulintu. Niitä tulee noin 20 miljoonaa, peippoja noin 15 miljoonaa. Valitettavasti hyvin harva on näkemässä, kun toukokuun loppupuolella pelkästään yhden yön aikana saapuu miljoonia pajulintuja ja muita runsaslukuisia lajeja, sillä ne ovat yömuuttajia kuten useimmat Suomeen saapuvat linnut.

Pesiviä pareja on Suomessa kaikkiaan 50 miljoonaa eli 100 miljoonaa yksilöä. Kun tähän lisätään pesimättömät linnut ja kesän poikastuotto, määrä on valtava.
---
Kuvassa kalalokki (Larus canus), joka viettää kylmimmän ajan Länsi-Euroopassa. Joitakin talvehtii etelärannikolla säätilasta riippuen.