Havaintoja

Edellinen

Joulukuun lumet ja sydäntalven aamu

Kaksi kuvaa (16.12.2019 ja 9.1.2020 aamulla) tästä talv…, siis vuodenajasta; eivät tietenkään liity ilmastonmuutokseen. Kuvien alapuolella ollaan ihan kuutamolla.

Viime yönä oli upea kuutamo. Kaksi blondia (sukupuolia ei mainittu) käveli Porin torilta läheisen puiston penkille ihailemaan näkymää. Jossain vaiheessa virisi keskustelu siitä, kumpi on kauempana, Kuu vai Rovaniemi. Toisen mielestä Kuu oli kauempana ja Rovaniemi lähempänä, mihin toinen: ”Nääksä muka Rovaniäme täält?”


EU:n perusoikeusviraston kysely hlbti-kansalaisten kokemasta syrjinnästä

Toukokuun värejä

Tässä kirjoituksessa
- EU:n perusoikeusviraston kysely
- transsukupuolisuuden sairausluokituksen poistaminen
- Mainen ja Coloradon eheytyspuoskarointikielto
- Hongkong poisti miestenvälisen seksin rangaistavuuden
- ja Suomen äärikristittyjen ennätyksellinen homovastaisuus/-vihamielisyys.
----------
EU:n perusoikeusviraston kysely
Perusoikeusvirasto käynnisti tässä kuussa kyselyn, jonka tarkoituksena on saada tietoa hlbti-kansalaisten elämäntilanteesta ja heihin kohdistuvasta syrjinnästä.

Kyselyyn toivotaan vastauksia kaikilta, jotka katsovat olevansa hlbti-ihmisiä ja jotka ovat vähintään 15-vuotiaita ja asuvat Euroopan unionissa ja unioniin kuulumattomissa Serbiassa ja Pohjois-Makedoniassa.

EU:n perusoikeusvirasto neuvoo EU:n toimielimiä ja jäsenmaiden hallituksia hlbti-kansalaisten perusoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä antamalla riippumatonta, näyttöön perustuvaa neuvontaa EU:n jäsenmaiden päätöksentekijöille ja auttaa näin parantamaan hlbti-kansalaisten perusoikeuksia koskevan lainsäädännön tietoperustaa ja kohdentamista.

Kyselylomake
Sopivan kielen voit valita yläoikealta
https://www.lgbtisurvey.eu/lgbti/?campaign_id=38&utm_source=org8&utm_medium=promo&utm_campaign=org8_promo_FI
Valittavana 20 kieltä.
------
Transsukupuoliset eivät enää "psyykkisesti sairaita"
Maailman terveysjärjestö WHO päätti kokouksessaan 25.5.2019 poistaa transsukupuolisuuuden ICD-10 -tautiluokituksen, jossa se on määritelty kuuluvaksi mielenterveyden häiriöihin. Uusi luokitus on tarkoitus saada voimaan maailmanlaajuisesti vuoteen 2022 mennessä.
American Psychiatric Association poisti transsukupuolisuuden mielenterveyden häiriöitä koskevasta ohjeistuksestaan vuonna 2013.
https://twitter.com/TENI_Tweets/status/1132941307880595456?ref_src=twsrc%5Etfw
------
Maine kielsi eheytyspuoskaroinnin
Mainen osavaltio kielsi alaikäisille suunnatun eheytyspuoskaroinnin. Kuvernööri Janet Mills sanoi vahvistaessaan lain, että "lähetämme yksiselitteisen viestin nuorille hlbtq-mainelaisille ja koko liittovaltiolle: Olemme kanssanne, tuemme teitä ja puolustamme aina oikeuttanne olla oma itsenne."
https://www.advocate.com/politics/2019/5/29/maine-17th-state-ban-use-conversion-therapy-minors
Colorado seurasi pari päivää myöhemmin
Coloradon kuvernööri Jared Polis, joka on avoimesti homo, vahvisti viime perjantaina (31.5.) lain, joka kieltää alaikäisille suunnatun eheytyspuoskaroinnin. Samalla hän vahvisti lain, joka helpottaa virallisissa asiakirjoissa olevan sukupuolimerkinnän muuttamista.
https://www.advocate.com/politics/2019/5/31/colorados-gay-governor-sign-ban-conversion-therapy-minors
Colorado on 18. eheytyspuoskaroinnin kieltänyt osavaltio.
------
Hongkong laillisti miestenväliset seksisuhteet
Hongkongin korkein oikeus poisti neljästä rikoslain pykälästä homoseksin rangaistavuuden. Päätös tuli voimaan heti.
https://www.gaystarnews.com/article/hong-kong-high-court-repeals-laws-gay-sex/
------
Suomen äärikristityt homovastaisimpia/-vihamielisimpiä
Pew Research Centerin 15 maassa tekemän kyselyn tulosten mukaan Suomen äärikristityt kannattavat kaikista vähiten esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parien oikeutta solmia avioliitto.
https://www.pewforum.org/2018/05/29/being-christian-in-western-europe/pf_05-29-18_religion-western-europe-00-11/

Ilahduttava seikkana mainittakoon, että tutkituista maista äärikristillisten osuus väestöstä on pienin Suomessa, joten he eivät pysty vaikuttamaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädäntöön.

(Pahoittelen mahdollisia epätarkkuuksia.)


Toimittaja-sateenkaariaktivistin murha Pohjois-Irlannissa ja muita uutisia

Erittäin uhanalainen lintulaji
Selkälokki (Larus fuscus, ruotsiksi silltrut, viroksi tõmmukajakas) muistuttaa merilokkia, mutta on pienempi ja sirompi. Koska Suomessa pesivien selkälokkien määrä on romahtanut, laji on meillä luokiteltu erittäin uhanalaiseksi jo useita vuosia sitten.
Suomessa pesivät selkälokit kuuluvat pääosin nimialalajiin Larus fuscus fuscus, jota kutsutaan suomenselkälokiksi. Niille tunnusomaisinta on lähes mustat siivet. Suomessa pesivät selkälokit muuttavat talveksi pääasiassa Kenian, Ugandan ja Tansanian järville. Kuvan selkälokki on neljänä kesänä tullut niin sanotusti tutuksi eli se tunnistaa minut ja uskaltaa tulla lähelle.

Toimittaja Lyra McKee
oli huhtikuussa raportoimassa Pohjois-Irlannin Derryssä puhjenneista levottomuuksista ja mellakoista, kun naamioituneet miehet tulittivat poliiseja, joiden vieressä McKee seisoi. McKee haavoittui häneen osuneista luodeista ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Ampumista tutkitaan terroristisena murhana.
https://yle.fi/uutiset/3-10748574
Ura
Lyra McKee perusti oman sanomalehden jo 14-vuotiaana ja opiskelujen jälkeen tutkivan journalismin sivuston, jonka ensimmäinen pitkä selvitys koski Pohjois-Irlannin ainoaa raiskauskriisikeskusta ja sen ongelmia löytää rahoitusta.
McKeen artikkeleita ja selvityksiä julkaistiin sen jälkeen muiden muassa Belfast Telegraphissa, BuzzFeedissä, Mosaic Sciencessä, Private Eyessä ja The Atlanticissa. Forbes-lehti nosti Lyra McKeen 30 merkittävimmän eurooppalaisen alle 30-vuotiaan journalistin joukkoon.
McKeen ensimmäinen kirja, joka käsittelee IRA-järjestön murhia Pohjois-Irlannissa, oli juuri julkaisuvaiheessa, kun hänet ammuttiin. McKeen toisen kirjan oli tarkoitus ilmestyä ensi vuonna.
Sateenkaariaktivismi
Lyra McKee sai kansainvälistä huomiota vuonna 2014, jolloin hän kirjoitti kirjeen 14-vuotiaalle itselleen. Kirjeessä hän kertoi muun muassa, miltä tuntui salata homoseksuaalisuutensa. Kirjeestä tehtiin myöhemmin lyhytelokuva. McKee sanoi vihanneensa itseään suuren osan elämästään, koska uskonnon oppien mukaan hän joutuisi helvettiin.
Hylättyään uskonnon ihmisyydenvastaiset opit McKee toimi aktiivisesti sateenkaarikansalaisten auttamiseksi. Hän tuki ns. kaapista tulevia ja hyödynsi omia kokemuksiaan auttaessaan muita elämään omana itsenään.
Pohjois-Irlannin sateenkaarijärjestö Rainbow Projektin johtaja John O´Doherty sanoo Lyra McKeen toiminnalla olleen merkittävä myönteinen vaikutus (huge impact) Pohjois-Irlannin hlbt-yhteisön jäseniin.
https://www.independent.ie/irish-news/news/watch-lyra-mckees-powerful-tedx-talk-that-made-her-a-hero-to-many-in-lgbt-community-38031909.html
Elämänkumppani Sara Canning
sanoo haastattelussa, että Lyran ja hänen oli tarkoitus aloittaa yhteinen elämä Derryssä, mutta yksi barbaarinen teko muutti kaiken. He elivät rekisteröidyssä parisuhteessa, koska Pohjois-Irlannissa ei muusta Britanniasta poiketen ole tasa-arvoista avioliittolakia, mutta heidän tarkoituksenaan oli solmia avioliitto lähiaikoina New Yorkissa.
https://www.independent.ie/irish-news/news/lyra-mckees-partner-says-their-hopes-and-dreams-have-been-snuffed-out-by-single-barbaric-attack-38032178.html

Lyra McKeen hautajaisiin Belfastissa osallistuivat myös Ison-Britannian pääministeri Theresa May, työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ja muiden puolueiden edustajat, Irlannin tasavallasta pääministeri Leo Varadkar ja presidentti Michael D. Higgins.
https://www.belfasttelegraph.co.uk/news/republic-of-ireland/inside-the-church-tears-and-laughter-for-lyra-mckee-at-her-funeral-38047336.html
----------
Ruotsi/Venäjä: Venäjä sensuroi ruotsalaisen homomiehen haastattelun
Arvidsjaurissa (uumajansaameksi Árviesjávrrie) asuva saamelaistaustainen homomies Dan Eriksson kertoi Arjeplognytt-paikallislehden artikkelissa pitkästä ja vaikeasta matkasta itsensä hyväksymiseen.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/dan-raddades-tillbaka-till-livet
The Barents Observer -lehti,
joka uutisoi Barentsin alueen valtioiden tapahtumista eri kielillä, julkaisi Dan Erikssonin haastattelun englanniksi
https://thebarentsobserver.com/en/life-and-public/2019/01/suicide-attempts-happiness-and-pride
ja venäjäksi
https://thebarentsobserver.com/ru/obshchestvennost/2019/01/ot-popytok-samoubiystva-k-schastyu-i-gordosti
Venäjän valtiollinen sensuurivirasto Roskomnadzor esti Barents Observer -lehden verkkosivuston näkymisen Venäjällä, koska "homopropagandalaki" eli homovihalaki, joka kieltää kirjoittamasta homoudesta ja itsemurhista.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/publicerade-artikel-om-homosexuell-blockerad-i-ryssland
Kun Dan Eriksson kuuli Venäjän sensuuriaikeista, hän korosti sananvapauden tärkeyttä, koska itsemurhia voidaan estää ongelmista puhumalla, kuten Dan omasta kokemuksestaan tietää.
----------
Turkki: Oikeus kumosi Ankaran pride-kiellon
Oikeus kumosi viranomaisten määräämän pride-kiellon, joka oli ollut voimassa Turkin pääkaupungissa kaksi vuotta.
https://twitter.com/Fotis_Filippou/status/1119276220410150919?ref_src=twsrc%5Etfw
----------
Itävalta: Ensimmäinen x-passi
Alexi Jürgenin uudessa EU-passissa sukupuoleksi on merkitty x.
----------
Japanin avioliittolaki
Helmikuussa
13 samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa haastoi Tokiossa, Osakassa, Sapporossa ja Nagoyassa Japanin hallinnon oikeuteen tasa-arvoisen avioliittolain puuttumisen aiheuttamista haitoista ja ongelmista. Haasteessa sanotaan lisäksi, että samaa sukupuolta olevien parien avioitumiskielto on vastoin perustuslain säädöksiä yhdenvertaisuudesta.
https://mainichi.jp/english/articles/20190222/p2a/00m/0na/028000c
Kuvassa samaa sukupuolta olevat pariskunnat saapumassa Tokion alueoikeuteen.
https://mainichi.jp/english/articles/20190214/p2a/00m/0na/006000c
Huhtikuussa
alkoi haasteiden käsittely ensimmäisenä Tokion alueoikeudessa suullisella kuulemisella.
https://mainichi.jp/english/articles/20190415/p2a/00m/0na/019000c
----------
Taiwan sääti erillisen avioliittolain homopareille
Taiwanin parlamentti käsitteli kolmea lakialoitetta. Vastustajien/konservatiivien kaksi aloitetta olivat syrjiviä eikä niissä mainittu avioliitto-termiä lainkaan. Hyväksytyksi tuli onneksi vasemmistopuolue DPP:n (demokraattinen edistyspuolue) aloite, joka on kattavin ja jossa käytetään avioliitto-termiä.
Vasemmistoa edustava presidentti Tsai Ing-wen, joka on ajanut sateenkaaritaiwanilaisten oikeudellisen aseman parantamista useita vuosia, lupasi vahvistaa lain mahdollisimman pian, jotta se tulisi voimaan jo ensi perjantaina (24.5.).
Taiwanin yleisradioyhtiön lyhyt uutinen
https://de.rti.org.tw/news/view/id/2000896
Konservatiivit ovat lähinnä raivoissaan ja lupaavat kumota lain ensi vuonna (2020), koska hyväksytty laki "ei vastaa seitsemän miljoonan taiwanilaisen tahtoa".

(Pahoittelen mahdollisia epätarkkuuksia.)
----------
EU-parlamentin vaalit
Ennakkoäänestys Suomessa 15.-21.5.
Varsinainen vaalipäivä sunnuntai 26.5., äänestysaika kello 9-20
Äänestin ehdokasta, joka toimii EU:n ja sen arvojen puolesta. Ehdokas on ajanut jo useita vuosia myös sateenkaarikansalaisten oikeuksia.


Saat mitä tilaat?

Lokakuun värejä

Eduskuntavaalit 2019

Vaalipäivä
Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019, äänestysaika kello 9-20.
Jos et ole vielä tehnyt päätöstä, niin tältä sivulta pääset tutustumaan oman vaalipiirisi ehdokkaisiin:
https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2019/fi/ehd_listat_kokomaa.htm

Tulokset
Oikeusministeriön tulospalvelu alkaa julkaista virallisia tuloksia tällä sivulla 14.4. kello 20:
https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2019/fi/lasktila.html

Länsinaapurin uutisointia Suomen vaaleista voit seurata esimerkiksi SVT:n suomenkieliseltä sivustolta:
https://www.svt.se/nyheter/uutiset/
******
Perussuomalaisten sekavat puheet
Perussuomalaiset kertovat toimivansa eliittiä (mikä se sitten onkaan) vastaan tavallisen suomalaisen puolesta ja olevansa työmiehen ja -naisen asialla. Teot ja ehdokkaiden puheet eivät sitä kylläkään vahvista.
"Kaikkien suomalaisten puolesta"
Perussuomalaisten kaikki eduskunnassa istuneet kansanedustajat äänestivät palkattoman työajan pidentämisestä 24 tunnilla, kaikki äänestivät vanhempainpäivärahojen ja lomarahojen leikkausten puolesta ja erityisesti ikääntyneisiin kohdistuneen työttömyysturvan leikkaamisen puolesta sekä eläkkeisiin ja koulutukseen käytettävien varojen leikkaamisen puolesta.
Halpatyö
Sitä kuulemma vastustavat, mutta puheenjohtaja Halla-aho äänesti EU-parlamentissa sitä vastaan, että EU:n sisällä maasta toiseen lähetetylle esim. rakennustyöläiselle tulisi maksaa vähintään työskentelymaan kyseisestä työstä sovittu vähimmäispalkka. Se varmaan työllistää perussuomalaisia rakennustyöntekijöitä, jos esimerkiksi bulgarialaiset tulevat työskentelemään 3,50 euron tuntipalkalla?
"Ilmastonmuutoksen torjuminen on vouhotusta ja vie Suomesta työpaikat"
Suomi on vähentänyt päästöjä 21 %:lla vuosina 1990-2017 ja samalla bruttokansantuote on lisääntynyt 40 %:lla ja teollisuustuotannon arvo 50 %:lla. (Täydennän tätä kappaletta myöhemmin.)
Lapsiperheiden ja eläkeläisten aseman parantaminen
PS:n vaaliohjelmassa luvataan esimerkiksi parantaa eläkeläisten asemaa oikaisemalla ns. taitettu indeksi (4 miljardia vuodessa) ja alentaa kaikkia veroja. Kaikki rahoitettaisiin lopettamalla jäsenmaksut EU:lle, josta ei kuitenkaan aiota erota. Ai niin, maahanmuuttajat heitettäisiin ulos.
Valtionosuuksien tasausjärjestelmästä
tulisi Halla-ahon mukaan luopua. Valtionosuuksilla taataan peruspalvelujen säilyminen niissä maakunnissa, joissa niiden omat rahkeet eivät riitä. Jos Halla-ahon toive toteutettaisiin, peruspalvelut katoaisivat juuri niistä maakunnista, joissa PS saa suhteellisesti eniten ääniä. Edes näin oleellinen asia ei näytä perussuomalaisten kannattajia haittaavan.

KD ja PS pussauskoppiin
Puolueiden välillä vallitsee lämmin suhde, josta Helsingin kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Ebeling kirjoittaa seuraavasti:
- perinteisistä eduskuntapuolueista kaikki muut paitsi Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset ovat alistuneet ns. Seta-normatiivisuuteen uutena syrjimisperusteena. Olen myös vaalikampanjani ajan puhunut siitä, miten sananvapauden pelastaminen vaatii vahvoja Kristillisdemokraatteja, vahvoja Perussuomalaisia ja näiden vahvaa yhteistyötä,
- koen saaneeni selvän ymmärryksen siitä, että Kristillisdemokraateilla ja Perussuomalaisilla on yhteinen tehtävä pelastaa Suomi.

Kokoomuslaisesta perussuomalaiseksi
Kokoomuksen konkaripoliitikko Ben Zyskowicz sanoi kokoomuksen kannatuksen laskun syyksi, että "on vuodettu perussuomalaisiin".
Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Kun kuuntelee tiettyjä kokoomuksen paikallispoliitikkoja, voisi luulla heidän olevan joko kristillisdemokraatteja tai perussuomalaisia.

Lopputulema
Jos ennusteet pitävät paikkansa, yli 80 % äänestäjistä valitsee perussuomalaisten sijaan jonkin muun puolueen.
******
Lisäys
Puoluelistalla näytti olevan myös joitain tähtiliikkeitä. Esimerkiksi Paavo Väyrysellä on Minun tähden -liike tai jotain.


ILGA:n raportti eri valtioiden homovastaisesta lainsäädännöstä

Talvinen kuva on eräästä pohjoisesta maasta, jossa uutistoimistojen mukaan asiat ovat melko hyvin.
******

ILGA:n 40-vuotisjuhlakokous Wellingtonissa
Kansainvälisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan järjestön ILGA:n maailmankonferenssi kokoontuu parhaillaan Uudessa-Seelannissa (maoriksi Aotearoa). Konferenssiin osallistuu 500 edustajaa lähes 100 maasta. Tilaisuuksissa käydään läpi mm. saavutettua edistystä sateenkaarikansalaisten oikeuksien parantamisessa eri puolilla maailmaa ja suunnitellaan tulevaa strategiaa.

ILGA:lla on 152 maassa kaikkiaan 1523 jäsenjärjestöä, Suomesta ILGA:n verkkosivuston mukaan valtakunnallinen Seta, Helsingin seudun Seta, Pirkanmaan Seta, Turun seudun Seta, Oulun Seta, Sateenkaariperheet ja Trasek.
https://ilga.org/ilga-world-conference-2019-aotearoa-new-zealand-celebrate-past-liberate-future
******
ILGA:n tuore raportti: Homosuhteet rikoksia 70 maassa, kuolemantuomio uhkaa kuudessa maassa
ILGA julkaisi kokouksessaan raportin, joka käsittelee sateenkaarikansalaisten oikeudellista asemaa YK:n 193 jäsenvaltiossa, tilanne maaliskuussa 2019.

Raportista poimittua kielteistä
- 70 maassa miesten väliset seksisuhteet ovat rikoksia, 44:ssä niistä myös naisten väliset; peräti 26 maassa vankeusrangaistus on 10 vuodesta elinkautiseen
- 6 maassa (Iran, Jemen, Saudi-Arabia, Somalia, Nigeria ja Sudan) homosuhteista uhkaa kuolemanrangaistus, todennäköisesti myös Afganistanissa, Arabiemiraateissa, Mauritaniassa, Pakistanissa ja Qatarissa
- 41 maata rajoittaa lainsäädännöllä hlbtq-järjestöjen toimintaa
- 32 maan lainsäädäntö rajoittaa sateenkaarikansalaisten oikeutta kertoa julkisesti identiteetistään.

Myönteistä
- homosuhteet ovat laillisia 123 maassa 193:sta
- 73 maan lait kieltävät syrjinnän työpaikalla seksuaalisen suuntautumisen perusteella
- 39 maassa syrjintä ja kiihotus väkivaltaan homoja kohtaan rangaistavaa, 42 maassa ankarampi rangaistus, mikäli teon motiivina uhrin seksuaalinen suuntautuminen
- 26 maassa on voimassa tasa-arvoinen avioliittolaki
- 27 maassa on voimassa jonkinasteinen parisuhdelaki
- 9 maan perustuslaki kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen perusteella, muiden muassa Ruotsi, Portugal, Ecuador, Bolivia ja Etelä-Afrikka
- 28 maassa yhteisadoptiomahdollisuus/ulkoinen adoptio, 30 maassa ns. perheen sisäinen adoptio mahdollista.

Uutinen, jossa myös linkki koko raporttiin
https://ilga.org/ilga-launches-state-sponsored-homophobia-2019
Kuva
https://mobile.twitter.com/ILGAWORLD/status/1108476375269179393/photo/1
------
Yksityiskohtainen selvitys Euroopan ja Keski-Aasian valtioiden hlbti-ihmisoikeustilanteesta
https://www.ilga-europe.org/annualreview/2019

(Pahoittelen mahdollisia epätarkkuuksia.)


Uusnatsien mielenosoitus ja Aa-seurakunnan syyskinkerit 21.10.2017 - 52 kuvaa, täydennetty 12.12.

Tämä blogikirjoitus on julkaistu 26.10.2017

Päivitykset

2.11.2017
Täydensin päätekstiä kirjoittamalla mm. perussuomalaisten lämpimistä suhteista uusnatseihin, lisäsin kuvan ja tekstin Suomen (kenties) tunnetuimmasta uusnatsista, täydensin kuvatekstejä sekä kerroin enemmän Aa-seurakunnan syyskinkereistä.

12.12.2017
Kerroin käräjäoikeuden päätöksestä lakkauttaa Pohjoismainen vastarintaliike ja Pohjoinen perinne ry. Kohdan ”Uhka hlbt-kansalaisille” jälkeen lyhyesti PVL:n ajamasta homovihalainsäädännöstä.
Käräjäoikeuden päätöksen yksityiskohtaisemmat perustelut löytyvät antamieni linkkien takaa. Lisäsin myös linkit Ruotsin tiedotusvälineiden uutisiin PVL:n lakkauttamisesta.
Pahoittelen päivitysten viivästymistä.

-------

POHJOISMAISEN VASTARINTALIIKKEEN MIELENOSOITUS TAMPEREELLA LAUANTAINA 21.10.2017

Tietoa järjestäjistä ja osallistujista

Nordiska motståndsrörelsen (NMR),
suomeksi Pohjoismainen vastarintaliike, englanniksi Nordic Resistance Movement, viroksi Põhjamaade vastupanuliikumine, on Ruotsista johdettu Pohjoismaissa toimiva äärioikeistolainen ja uusnatsistinen järjestö. NMR:n tavoitteena on muuttaa Pohjoismaat kansallissosialistiseksi liittovaltioksi. NMR:n ihailun kohde on Adolf Hitler.

NMR:n tavoitteisiin kuuluu mm. perustaa instituutti, joka määrittelee, kuka on pohjoismaalainen. ”Epäkelvot” ihmiset lähetettäisiin täältä pois. ”Suvakit” eli esim. rasismia ja homovihaa vastustavat, erityisesti tietyt toimittajat ja poliitikot, ovat isänmaan pettureita ja heidät tulisi tuomita erityistuomioistuimissa kuolemaan. NMR ei hyväksy ruotsalaista demokratiaa, vaan haluaa kumota sen vaikka väkivalloin.

Yli puolet NMR:n johtohenkilöistä ja aktivisteista on tuomittu rikoksista eli NMR on rikollisten johtama järjestö. NMR:n aktiivit ovat syyllistyneet 10 vuoden aikana useisiin väkivalta- ja omaisuusrikoksiin, joihin kuuluvat mm. murha, murhapoltto, aserikokset ja monet väkivallanteot. Tuorein tänä vuonna tehty murhapoltto kohdistui sosialidemokraattiseen poliitikkoon. Ruotsin suojelupoliisi Säpo luokittelee NMR:n Ruotsin vaarallisimmaksi natsijärjestöksi.

Uhka hlbt-kansalaisille
NMR luokittelee homot ja lesbot ali-ihmisiksi. Ruotsin äärijärjestöjen teoista raportoiva Expo kertoo, että äärioikeisto-/natsijärjestöjen homoviha on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Uusnatsien ohjelmaan on vastikään ilmestynyt suunnitelma ”homolobbyn” tuhoamiseksi. Esimerkiksi tänä vuonna NMR on muun muassa hyökännyt Kalmarin ja Karlstadin pride-kulkueita vastaan, tuhonnut Bodenin ja Helsingborgin hlbt-järjestöjen omaisuutta, murtautunut Ruotsin hlbt-järjestön RFSL:n varapuheenjohtajan kotiin, uhkaillut häntä sekä muita järjestön työntekijöitä, joista osa joutunut siirtymään muualle asumaan jne.

Homovihalaki
NMR/PVL todisti Pirkanmaan käräjäoikeuden istunnossa halveksuntansa ja vihansa seksuaalivähemmistöjä kohtaan: PVL:n tavoitteena on saada Pohjoismaihin samanlainen homovihalainsäädäntö kuin Venäjällä.
------
Suomi

Pohjoismainen vastarintaliike (PVL)
NMR:n veljesjärjestö Suomessa on Pohjoismainen vastarintaliike PVL. Sillä on samat tavoitteet kuin ruotsalaisella pääjärjestöllä. PVL:n aktiivijäsenissä on rikoksista tuomittuja samoin kuin Ruotsissa. Väkivallanteoista voidaan mainita mm. kaasuhyökkäys Helsingin pride-kulkueeseen, kaasuhyökkäys poliitikkoa vastaan Oulussa, puukotus Jyväskylän kaupunginkirjastossa, mellakka Jyväskylän keskustassa ja tappo Helsingissä.
Sisäministeriön julkaiseman ekstremismiä koskevan katsauksen mukaan vuonna 2015 kirjattiin 33 äärioikeistolaiseen ekstremismiin liittyvää rikosepäilyä. Satunnaisia väkivaltaisten äärioikeistolaisiksi profiloituneiden henkilöiden tekemiä pahoinpitelyrikoksia tuli ilmi 12.

Soldiers of Odin (SoO)
on kiihkokansallinen ja rasistinen ”katupartiointia” järjestävä äärijärjestö, jonka johdossa ja aktiiveissa on useita väkivalta- ja muista rikoksista tuomittuja. Esimerkiksi SoO:n perustaja Mika Ranta, joka on tuomittu pahoinpitelystä ja törkeästä pahoinpitelystä, on Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajajäsen. Kaikilla Joensuun SoO:n johtohenkilöillä on useita rikostuomioita, Tampereen osastoon kuuluvilla mm. naisiin kohdistuvia pahoinpitelyitä, Helsingin SoO veti takaisin rekisteröitymisilmoituksensa, koska sen puheenjohtajaksi aiottu oli pahoinpidellyt vaimoaan jne.
SoO:lla on paljon perussuomalaisia kannattajia.

Suomen Sisu
on äärikansallismielinen järjestö, jota suojelupoliisi eli supo on kutsunut äärioikeistolaiseksi. JSN:n päätöksen mukaan Suomen Sisua voi kutsua natsihenkiseksi.
SS:n puheenjohtajana toimii kansanedustaja Olli Immonen (ps), jäseninä mm. perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kansanedustajat Juho Eerola (ps) ja ex-kansanedustaja James Hirvisaari (ps). SS on suosittu perussuomalaisten keskuudessa. Tässä SS:n puheenjohtaja Olli Immonen (ps) poseeraa vastarintaliikkeen jäsenten kanssa takanaan taposta ja useista muista väkivallanteoista tuomittu Torniainen:
https://varisverkosto.com/wp-content/uploads/2016/09/schauman.jpg

Sen jälkeen kun PVL oli syyllistynyt tappeluun ja puukotukseen Jyväskylän kaupunginkirjastossa, niin Suomen Sisun jäsen, kansanedustaja Juho Eerola (ps) neuvoi twitterissä Jyväskylän kirjastohyökkäyksen tehneitä uusnatseja menemään seuraavan kerran paikalle vähemmän huomiota herättävästi pukeutuneena ja myöhemmin hän syyllisti rikoksen uhria. Eerola on eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja.
Näiden neljän eli NMR:n, PVL:n, SoO ja SS:n aktiiveja, jäseniä ja perässähiihtäjiä osallistui lauantaina 21.10. uusnatsien järjestämään mielenosoitukseen.
Perussuomalaisten jäsenet ovat tehneet yhteistyötä tai tukeneet Pohjoismaista vastarintaliikettä (aiemmin Suomen vastarintaliike), Soldiers of Odinia, Suomen Sisua, Rajat kiinni ja Suomi ensin -liikettä.

-------

Natsikäräjät Tampereen oikeustalolla 26.-27.10.2017

Suomen poliisihallitus on nostanut kanteen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi, koska PVL:n toiminta on Suomen lain ja hyvien tapojen vastaista. Samalla poliisi haluaa kieltää sen alayhdistyksen, Pohjoinen perinne ry:n. Suojelupoliisin erikoistutkija Tommi Partanen kertoi, että PVL on luonteeltaan militantti ääriliike, jonka tavoitteena on kumota valtiosääntö tarvittaessa vaikka väkivaltaisella kumouksella. Partasen mukaan Euroopassa ei ole toista vastaavaa järjestöä, joka ajaisi kansallissosialismiin perustuvaa valtiota.

Käräjillä poliisihallitus esitti kanteensa ja perustelunsa lakkauttamisella, PVL lakimiehineen tietenkin vastusti lakkauttamisvaadetta. Esille tuli monenlaista, esim. PVL:n ohjelman mukaan kansojen sekoittuminen on uhka ekosysteemille ja biologiselle monimuotoisuudelle. Kysyttäessä tarkennusta PVL:n asianajaja sanoi: ”Tarkoitusperä on jossain määrin luonnonsuojelullinen”.

Oikeudessa kuultavina olivat mm. PVL:n puheenjohtaja Antti Niemi Orivedeltä, taposta tuomittu Jesse Torniainen ja ruotsalainen NMR:n natsijohtoon kuuluva Pär Öberg, joka puhui muun muassa siitä, kuinka lähellä vastarintaliikkeen ideologinen pohja on Adolf Hitlerin ajattelua ja ideologiaa. Joukko ruotsalaisia uusnatseja oli seuraamassa istuntoa.
PVL:n Suomen-osaston johtajaa Antti Niemeä luonnehditaan järjestössään taustapiruksi, joka jättäytyy sivuun järjestönsä toteuttamista iskuista. Uutisissa kerrottiin, että Niemi etsiytyi oikeussalin kauimmaiseen nurkkaan ja katseli ikkunasta (lumi)valkoista Tamperetta.

-----

Käräjäoikeuden päätös 30.11.2017

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi lakkautettaviksi seuraavat uusnatsistiset järjestöt:
-Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) ja sen kaikki alueosastot
-Pohjoinen perinne ry
Oikeuden päätöksen mukaan PVL panettelee ja solvaa kansanryhmiä sekä levittää vihapuhetta, hyväksyy väkivallan ja kannustaa siihen:
”Loukkaavien ja vihamielisten ilmaisujen lisäksi väkivaltaa ja häirintää käyttämällä ja siihen hyväksyvästi suhtautumalla sekä toiminnan itsepuolustukseksi selittämällä yhdistys kannustaa kannattajiaan väkivallan ja häirinnän käyttöön vihollisiksi väitettyjä tahoja vastaan.”

Päätöksen seuraukset
-PVL saa jatkaa toimintaansa päätöksen voimaantuloon saakka. Jos PVL valittaa päätöksestä, käräjäoikeuden päätös käsitellään Turun hovioikeudessa.
-Pohjoinen perinne ry joutuu lopettamaan nykyisen toimintansa heti. Se on hoitanut PVL:n verkkokauppaa ja julkaissut Magneettimedia-verkkolehteä. Yhdistys ei myöskään saa enää hoitaa omaisuuttaan, vaan sen hoitajaksi tulee käräjäoikeuden nimeämä uskottu mies.

Näissä uutisissa tarkemmat perustelut
Helsingin Sanomat
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005470835.html
Yle
https://yle.fi/uutiset/3-9953919
Kaleva
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/oikeus-paatti-lakkauttaa-uusnatsijarjesto-pohjoismaisen-vastarintaliikkeen-jarjeston-asianajaja-todennakoisesti-valitetaan/777774/
IltaSanomat
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005470840.html

Ruotsin tiedotusvälineiden uutisointi PVL:n lakkauttamisesta
SVT
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nordiska-motstandsrorelsen-forbjuds-i-finland
Dagens Nyheter
https://www.dn.se/nyheter/varlden/nordiska-motstandsrorelsen-forbjuds-i-finland/

-------

Muita linkkejä

PVL

Taposta tuomittu Jesse Eppu Torniainen ohjaamassa uusnatsien mielenosoitusta:
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710212200477630_u0.shtml
Torniainen oli ennen taposta langetettua tuomiota tuomittu yli 10 rikoksesta, joista ainakin viidessä oli ollut kyse väkivallasta.

Torniainen Pirkanmaan käräjäoikeudessa 25.10.2017
Muutama päivä uusnatsimielenosoituksen jälkeen Torniainen oli käräjillä syytettynä väkivaltaisesta mellakasta Tammelan stadionilla. Syyttäjä vaatii Torniaisella ja kahdelle muulle ehdotonta vankeusrangaistusta.
http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/573353-tammelan-futisnujakan-oikeuskasittely-alkoi-eppu-torniaiselle-vaaditaan-ehdotonta

Tavarataloliikemies Juha Kärkkäinen on ollut useita vuosia yhteistyössä uusnatsijärjestö PVL:n kanssa ja tukenut sitä. Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista Kärkkäisen tavaratalojen kanssa:
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005420143.html
Kärkkäisen tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on vahvistettu Rovaniemen hovioikeudessa.

Finlayson ilmoitti lopettavansa yhteistyön Kärkkäisen tavaratalojen kanssa jo 2015. Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila on saanut useita tappouhkauksia:
https://yle.fi/uutiset/3-9899976
Kurttila haluaa mm. palauttaa leijonariipuksen uusnatseilta Suomen kansalle.
-----

Historiasta kiinnostuneille
Saksan yleisradioyhtiö ARD:n tietopaketti: Kansallissosialismi eli natsismi ja toinen maailmansota
http://www.ard.de/home/wissen/Nationalsozialismus_Deutschland_unterm_Hakenkreuz/1539466/index.html


Me torilla

Uusnatsien ideologiaa vastustavaan mielenosoitukseen Keskustorille kokoontui tavallisia rauhallisia ihmisiä, kuten kuvista voitte havaita. Koleasta ja kosteasta ilmasta huolimatta osallistujia oli 600-800. Torilla pidettiin puheita, tanssittiin rumpuryhmän säestyksellä sekä ilmaistiin mielipiteitä suullisesti ja kirjallisesti.

Valtamedia ei meistä tavallisista ihmisistä kiinnostunut. Uutisissa käsiteltiin lähinnä muutaman höyrypään kähinöintiä toistensa ja poliisin kanssa. Erityisesti tietyt perussuomalaisaktiivit ja muut meitä ”suvakkeja” vihaavat halusivat syyllistää meidät, jotka osallistuimme rauhanomaiseen mielenilmaisuun.

Saamani tiedon mukaan Keskustorin tilaisuuden järjestäjät ovat saaneet uusnatseilta ja heidän perässähiihtäjiltään suuren määrän vihapostia.
Edellinen