Havaintoja

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2013.
Edellinen

Kansalaisaloiteaktivismikävely - päivitetty

Tänään oli kevättä ilmassa: aurinkoisilla paikoilla räystäät tippuivat ja katuojat juoksivat tai ainakin sulamisvesi.
Kaksi viikkoa puhaltanut äärettömän raikas tuuli tyyntyi vihdoin. Vaatimattomana ihmisenä minulle olisi riittänyt vähempikin raikkaus. Yllättävän monet olivat lähteneet sekä ulkoilemaan, ostoksille että kansalaisaloitetta kannattamaan.

Paperisten kannatusilmoitusten määrää tuskin kukaan pystyy tässä vaiheessa edes suurin piirtein arvioimaan, mutta tässä nyt kuitenkin oma arvaukseni selityksineen.

Allekirjoitusten vakituisina keräyspaikkoina toimii tällä hetkellä noin 150 kirjastoa, yliopistojen kampukset Vaasaa ja Rovaniemeä myöten, kauppakeskuksissa sijaitsevat keräyspisteet (myös mm. Seinäjoen Torikeskuksessa, kerrottiin uutisissa), joidenkin (useiden?) kaupunkien eri laitokset ja toimipisteet. Lisäksi tietenkin yleisötilaisuudet, katukeräykset ja monet muut tavat.

Mistään ei saa muuta tietoa kuin että kannattajia on käynyt jatkuvasti, myös siinä pääreiteistä sivummalla sijaitsevassa keräyspisteessä, jossa kävin tänään. Keskusteltuani asiasta muiden kanssa, voidaan olettaa, että jokaisessa vakituisesti toimivassa keräyspisteessä on tähän mennessä kertynyt ainakin 100 allekirjoitusta.

Mikäli näin on, allekirjoituksia on
paperilla 25 000
verkossa 136 500
------------------------
Yhteensä 161 500 tänään klo 20.

Tämä on varmaankin varovainen arvio. Jokainen saa tietenkin esittää omansa.

Sovin huomiseksi tapaamisen erään heterokaverini kanssa ja tulostan hänelle lomakkeen verkosta. Tänään pitää vielä muistuttaa sähköpostitse kannatusilmoituksen allekirjoittamisesta erästä bikaveria, jonka kanssa olemme joskus hiljaiseen aikaan kävelleet käsi kädessä kaupungilla. Olen varovaisesti joskus kysäissyt, että jos se avioliittolaki nyt sitten tulee, niin onko hän mahdollisesti vielä vapaalla jalalla, mutta toistaiseksi en ole saanut vastakaikua. No, tässä on vielä aikaa pehmitellä ja antaa hänen totuttautua ajatukseen.

***
Kaksi kannatusilmoitusta sain hankittua päivällä. Heterotuttavani kanssa menimme sen kunniaksi parille huurteiselle ja ehdimme parantaa maailmaa kolme tuntia. Naapuritalon R-kioskissa heräsi myös kiinnostus, opastin parhaani mukaan ja he lupasivat allekirjoittaa tänä iltana netissä.

Kävin myös välillä kirjastossa tulostamassa avioliittolain muutoksen eduskunnan sivustolta parille tuttavalleni. Kirjaston sangen komea vahtimestari ei ottanut maksua kahdesta tulosteesta, kun hänelle selvisi, mistä oli kyse. Ilahduttavaa todeta, ettei Suomi olekaan pahasti junttiutunut.
---
Mikäli arvioimme kannatusilmoituksia kertyneen tähän päivään mennessä 170 000 kappaletta, se tekee 6,8 prosenttia viime syksyn kunnallisvaaleissa äänestäneiden määrästä.


Edistystä meillä ja muualla - päivitetty

Omakohtaista edistystä on se, että tulehdus on ilmeisesti voitettu. Lääkäri kirjoitti kuitenkin uuden reseptin siltä varalta, että oireet ilmaantuisivat uudelleen. Hän on muutaman päivän vapaalla eikä voisi auttaa, jos tarvitsisin apua. Tällä hetkellä vaikuttaa onneksi siltä, ettei tarvitse lähteä apteekkiin reseptin kera toista lääkekuuria hakemaan.

Olin ulkoilemassa illalla tunnin verran. Pakkanen oli taas kiristynyt, mutta tuuli oli tyyntynyt ja nautin kävelystä myös siksi, että juuri ketään ei ollut liikkeellä.

***
Kansalaisaloitelaki on ollut tapetilla ja puheenaiheena jo jonkin aikaa. Kansanedustajat ovat suhtautuneet pääosin asiallisesti, ovathan he sen säätäneet. Eduskunnan hyväpalkkaisesta virkamieskunnasta on kuulunut äänekästä narinaa. Kansalaisaloitteet tietenkin häiritsevät vuosikymmenien varrella leppoisaan työtahtiin tottuneita virkamiehiä. Vanhemmalla iällä on vielä opeteltava uusia asioita ja työtapoja, voi sentään.

Kansalaisaloitteet on tietenkin otettava eduskunnan laajaan käsittelyyn. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista koskee Suomen kansalaisten perusoikeuksia. Eduskunnan on pelkästään arvovaltansa säilyttämiseksi otettava vakavasti kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä.

Kansalaisaloitteen virallinen allekirjoitus onnistuu ensi tiistaina. Sähköisesti voi allekirjoittaa kahdella sivustolla, Avoin ministeriö ja Kansalaisaloite. Allekirjoituksia kerätään myös muun muassa kirjastoissa. Toivotaan että kaikki on valmiina tiistaihin mennessä ja tekniikka toimii.

***

Edistystä maailmalla

Uuden-Seelannin parlamentti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain toisessa äänestyksessä luvuin 77-44. Jäljellä on vielä kolmas ja lopullinen äänestys.
Uuden avioliittolain on tarkoitus tulla voimaan elokuun ensimmäisenä.

Coloradon osavaltion (noin 5,2 miljoonaa asukasta, suurin kaupunki Denver) edustajainhuone hyväksyi tiistaina parisuhdelain äänin 39-26. Laki astuu voimaan toukokuun ensimmäisenä. Tämä oli merkittävä päätös, sillä Colorado on aiemmin tullut kuuluisaksi homovihamielisyydestään.
Tasa-arvoaktivistit ilmoittivat, että tämä on osavoitto ja lopullinen tavoite on tietenkin uusi avioliittolaki.

Minnesotan osavaltion (noin 5,4 miljoonaa asukasta, suurin kaupunki Minneapolis) senaatin ja edustajainhuoneen valiokunnat hyväksyivät myös tiistaina tasa-arvoisen avioliittolain, josta seuraavaksi äänestetään senaatin täysistunnossa.

Illinois´n osavaltion (noin 12,9 miljoonaa asukasta, suurin kaupunki Chicago) senaatti hyväksyi viime kuussa tasa-arvoisen avioliittolain äänin 34-21. Seuraavaksi siitä äänestää edustajainhuone, jossa tilanne on tällä hetkellä kriittinen, sillä puoltoääniä ei ole vielä tarpeeksi, joten tälle viikolle suunniteltua äänestystä siirretään.
---
Ranskassa kansalliskokous hyväksyi helmikuun alussa uuden kaikkia koskevan avioliittolain. Senaatin käsittely- ja äänestyspäivämäärä ei ole vielä tiedossa.

Britannian alahuone hyväksyi myös helmikuun alussa tasa-arvoisen avioliittolain suurella enemmistöllä. Laki on ollut valiokuntakäsittelyssä ja palautettu alahuoneen käsittelyyn, jossa siitä äänestetään lähiaikoina.
Ranskan ja Britannian lakien edistymisestä kertoo myös valtamedia.
---
Yhdysvaltain korkein oikeus käsittelee liittovaltion laissa olevaa ns. homoavioliittokieltoa ja Kalifornian jäissä olevaa tasa-arvoista avioliittolakia 26. ja 27. tätä kuuta. Oikeus antaa päätöksensä ilmeisesti kesäkuussa.
Obaman hallinto on lähettänyt kirjelmän tuomareille, jotta he kumoaisivat ns. homoavioliittokiellot perustuslain vastaisina.

***
Tänään sunnuntaina oli aurinkoinen talvipäivä ja monet suuntasivat päiväkävelynsä majakalle, joka sijaitsee vajaan kahden kilometrin päässä rannasta.
Alempana kuvia kesäisestä Helsingistä.

Edellinen