Havaintoja

Näytetään bloggaukset tammikuulta 2014.
Edellinen

Keskitalven 2014 kuulumisia 18 kuvan kera - päivitetty

Yleistietoa Suomesta, edistysaskelia meillä ja muualla, linkkejä, omat kuulumiseni ja 18 kuvaa.
22.1.14: Korjasin ja täydensin tekstejä sekä lisäsin linkkejä.
***

LAHDEN PRIDE 31.1.–1.2.2014

Lahti Pride
on kaupungin ja samalla koko Päijät-Hämeen ensimmäinen Pride-tapahtuma:
http://lahtipride.fi/

Pride-kulkue
järjestetään lauantaina 1.2.2014:
http://lahtipride.fi/ohjelma/lauantai/kulkue/

Päiväjuhla
http://lahtipride.fi/ohjelma/lauantai/paivajuhla/

Iltajuhla
http://lahtipride.fi/ohjelma/lauantai/iltajuhla/

***
TILASTOTIETOA SUOMESTA

Adoptiot 2012
Tilastokeskuksen ilmoituksen mukaan Suomessa tehtiin 466 adoptointia, joista 258 kotimaisia.
Rekisteröidyssä parisuhteessa elävien perheensisäisten adoptointien määrä oli 91.

Väestö 30.11.2013
Maamme väkiluku oli marraskuun 2013 lopussa yhteensä 5 449 657.
Väkiluku kasvoi tammi-marraskuussa 23 000:lla, mikä on 1 200 vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana.
Maahanmuuttoja oli 28 350 ja maastamuuttoja 12 400. Sekä maahan- että maastamuutot vähenivät.
Tammi-marraskuussa syntyi 53 800 lasta, mikä on 1 200 vähemmän kuin vastaavana aikana edellisenä vuonna. Kuolleiden määrä oli 46 800, mikä on 250 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Luonnollinen väestönlisäys eli syntyneiden enemmyys kuolleisiin nähden oli 7 000 henkeä.

Maakunnat
Väkirikkaimmat maakunnat asukaslukuineen; suluissa maakunnan kasvi, lintu, järvi ja laulu.
Uusimaa 1 583 614 (valkovuokko, mustarastas, Tuusulanjärvi, Uusmaalaisten laulu)
Pirkanmaa 500 006 (tuomi, västäräkki, Längelmävesi, Kesäpäivä Kangasalla)
Varsinais-Suomi 470 954 (tammi, naakka eli hakkinen, Pyhäjärvi, Varsinaissuomalaisten laulu)
Pohjois-Pohjanmaa 403 000 (suopursu, kurki, Pyhäjärvi, Kymmenen virran maa)
Keski-Suomi 275 491 (päivänkakkara, metso, Keitele, Keski-Suomen kotiseutulaulu)
Pohjois-Savo 248 463 (kotipihlaja, kuikka, Juojärvi, Savolaisen laulu)
Satakunta 224 566 (tyrni, sinitiainen, Pyhäjärvi, Satakunnan laulu)
Päijät-Häme 202 525 (ruiskaunokki, valkoselkätikka, Päijänne, Vihreiden harjujen maa)
Etelä-Pohjanmaa 194 045 (maitohorsma, isokuovi, Lappajärvi, Vaasan marssi)

Kaupunkitaajamat
Kaupunkialueiden nimitykseksi on hyväksytty kaupunkitaajama (kt). Niillä tarkoitetaan kaupunkimaisesti rakennettuja ja asutettuja yhtenäisiä alueita kuntarajoista riippumatta.
Väkirikkaimmat kaupunkitaajamat asukaslukuineen
Helsinki 1 176 976
Tampere 317 316
Turku 254 671
Oulu 188 279
Jyväskylä 117 974
Lahti 116 549
Pori 84 442
Kuopio 83 454
Vaasa 65 414
Joensuu 64 109
Lappeenranta 54 567

***
EDISTYSASKELIA VUONNA 2013

Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin viime vuonna Ranskassa, Uruguayssa, Uudessa-Seelannissa ja Brasiliassa (oikeuden päätös), joissa se on jo voimassa, sekä Englannissa ja Walesissa, joissa se tulee voimaan 29. maaliskuuta eli hieman yli kahden kuukauden kuluttua.

Yhdysvalloissa liittovaltion korkeimman oikeuden päätöksen mukaan kaikkia avioliiton solmineita on kohdeltava tasa-arvoisesti liittovaltiotasolla. Tämä päätös sekä muiden oikeusasteiden päätökset että osavaltioparlamenttien äänestykset johtivat siihen, että tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan
Kaliforniassa, Rhode Islandilla, Delawaressa, Minnesotassa, New Jerseyssä, Havaijilla, Illinoisissa (voimaan 1.6.2014), New Mexicossa ja Utahissa.
Utahissa ehdittiin vihkiä lähes 1400 samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa, mutta avioliittolupien myöntäminen keskeytettiin osavaltion vedottua liittovaltion vetoomustuomioistuimeen, jonka päätöstä odotetaan kevään kuluessa.

***
EDISTYSASKELIA TÄNÄ VUONNA

Englanti, Wales ja Skotlanti
Englantia ja Walesia koskeva tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan reilun kahden kuukauden kuluttua 29. maaliskuuta.
Skotlannin parlamentti on puolestaan hyväksynyt lain suurella ääntenenemmistöllä ensimmäisessä käsittelyssä ja laki on tarkoitus saada lopullisesti säädetyksi tänä vuonna.

Luxemburg
Pääministeri Xavier Bettel ilmoitti viime viikolla, että hänen hallituksensa tehtäviin kuuluu tasa-arvoisen avioliittolain säätäminen syys-lokakuussa tänä vuonna.

USA
Ainakin seuraavien osavaltioiden homoavioliittokiellot ovat tällä hetkellä joko oikeusasteiden käsittelyssä tai tulevat käsittelyyn ilmeisesti vielä tämän vuoden aikana:
Oregon, Virginia, Pennsylvania, Ohio, Nevada, Florida, Arkansas ja Oklahoma.
Oklahoma on tällä kertaa johdossa, sillä liittovaltion tuomari teki viime tiistaina 14.1. päätöksen, jonka mukaan Oklahoman osavaltion homoavioliittokielto on USA:n perustuslain vastainen. Koska osavaltiota johtavat republikaanit kuitenkin valittavat päätöksestä, avioliittolupia ei vielä myönnetä samaa sukupuolta oleville pariskunnille ennen kuin valitukset on käsitelty (ja hylätty, toivottavasti) liittovaltion vetoomustuomioistuimessa.

***
SUOMI

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista tulee eduskunnan käsittelyyn näillä näkymin helmikuussa. Se on vuoden kylmin kuukausi. Tunteet käyvät silloin kuumina molemmissa leireissä ja varmaan jotkut kansanedustajat lupailevat lisäksi tulta ja tulikiveä, joten kuukauden keskilämpötila saattaa nousta. Talous, työttömyys ja EU jäävät toisarvoisiksi homojen parisuhteen rinnalla.
Kevään aikana käsittelyyn tulevat myös uudistetut yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki sekä myöhemmin ilmeisesti myös translaki. Tästä vuodesta tulee merkittävä hlbti-kansalaisten oikeuksien kannalta.
---
Homoseksuaalisuus poliittisena kysymyksenä

Suominen Heli, Helsingin yliopisto, Yleisen valtio-opin laitos
Homoseksuaalisuus poliittisena kysymyksenä Suomessa: kansanedustajien argumentaatio vuoden 1970 dekriminalisointikeskustelussa ja vuoden 1996 homoparisuhdedebatissa:
”Argumentaation analyysi osoittaa, kuinka vuonna 1970 homoseksuaalisuuteen kielteisesti suhtautuvien edustajien pääargumentit nojasivat fundamentalistiseen raamatuntulkintaan ja käsitykseen homoseksuaalisuuden leviämisestä, jos sitä ei rajoiteta. Homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnin kannattajat perustelivat kantaansa sillä, että homoseksuaalisuus ei ole yksilön valittavissa.
Vuoden 1996 homoparisuhdedebatin analyysi osoittaa, että parisuhteen virallistamista vastustavat edustajat nojasivat suureksi osaksi pohjimmiltaan samankaltaiseen argumenttiin kuin dekriminalisoinnin vastustajat vuonna 1970: Raamatun fundamentalistiseen tulkintaan. Vastustajien keskeinen argumentti oli, että homoliittojen virallistaminen murentaisi perinteisen perheen ja olisi sitä kautta turmiollinen suomalaiselle yhteiskunnalle.
Analyysi osoittaa myös, että debateissa ei ollut kyse vain homoseksuaaleista, vaan Raamatun auktoriteettiasemasta, perhekäsitteestä ja lainsäädännön roolista yhteiskunnassa.”
---
”Arvojohtajan” ja kansanedustajien arvot

Suomen nykyinen presidentti Sauli Niinistö ei ole kunnostautunut kansalaisoikeuksien puolestapuhujana eikä -toimijana. Erityisesti homojen ihmis- ja kansalaisoikeudet ovat hänelle toisarvoinen ja vähäpätöinen asia.

Tarja Halonen asetti jo vuonna 1991 perhetoimikunnan selvittämään lainsäädännössä omaksuttuja perhekäsityksiä ja tarvetta niiden yhtenäistämiseen. Toimikunta ehdotti, että käynnistettäisiin lainvalmistelu, joka tähtäisi siihen, että samaa sukupuolta olevat parit voisivat halutessaan rekisteröidä parisuhteensa. Oikeusministerinä toiminut Sauli Niinistö ei halunnut viedä asiaa eteenpäin.
Parisuhdelaki tuli voimaan 1.3.2002. Sauli Niinistö äänesti sen puolesta, käsittääkseni sen vuoksi, että se parantaisi hänen mahdollisuuksiaan politiikan saralla. Niinistö ei nähdäkseni parisuhdelakia kannattanut, sillä hän vastasi hyvin tylysti kysymykseen, onko hänen suhtautumisensa nyt sitten muuttunut vuosien varrella: -En usko. Enkä nyt niin järin innostunut ole tästä asiasta. Jokainen tehköön itsensä kanssa mitä haluaa.
Pride-tapahtumien suojelijaksi Sauli Niinistö ei tietenkään halua ryhtyä, mistä todisteena hänen tyly suhtautumisensa, josta on ollut esimerkkejä ranneliike.netissä. Venäjä on rikkonut solmimiaan kansainvälisiä sopimuksia kriminalisoimalla pridet ja ”homopropagandan”, mutta se ei Sauli Niinistöä haittaa, kysehän on vain homoista.
Sauli Niinistön välinpitämättömyys on omaa luokkaansa. Vaikka parisuhdelakia ehdotettiin vuonna 1991 ja se tuli voimaan vuonna 2002, niin hänellä ei ollut hajuakaan, mikä laki sisältää. Vasta vuonna 2012 Sauli Niinistö vaivautui ottamaan selville, mitä parisuhdelaki merkitsee. Sangen surkeasti lakimieheltä.
Outoa on mielestäni myös se, että Sauli Niinistön homovastainen agenda on saanut niinkin paljon kannattajia, jopa homoista. Jokaisella on tietenkin ilmaisunvapaus, myös niillä, jotka välttämättä haluavat alentaa itsensä Sauli Niinistöä puolustamalla.

Toivoa sopii, että kansanedustajilla, mikäli avioliittolain muutos tulee suuren salin äänestykseen, on toiset arvot kuin ”arvojohtajalla”.

***
LINKKEJÄ ERI AIHEISIIN

Kansalaisaloite
Valtion tulee kunnioittaa kaikkien vakaumuksia, myös uskonnottomien. Lait on muutettava sellaisiksi, että valtionkirkosta luovutaan ja valtio on vakaumusten suhteen puolueeton. Vain siten kaikkia ihmisiä kohdellaan Suomessa yhdenvertaisesti.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/707
---
Yhdenvertainen vanhuus – moninaisuus näkyväksi!
http://seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus/
---
Poika kertoi äidilleen:
http://www.advocate.com/youth/2014/01/21/watch-son-comes-out-amazing-mother-heartwarming-video
---
Väestöliiton blogi: Tasavertainen avioliittolaki ja lapsen etu.
Samaa sukupuolta olevat vanhemmat tulee nähdä voimavarana lasten moninaisissa tilanteissa:
http://vaestoliitonblogi.com/2013/11/12/tasavertainen-avioliittolaki-ja-lapsen-etu/
---
Perheen arkea:
http://www.queer.de/bild-des-tages.php?einzel=640
---
Englantilaisjalkapalloilija Liam Davis tuli kaapista:
http://www.advocate.com/sports/2014/01/14/uk-semipro-footballer-liam-davis-comes-out
---
Kanadalaisurheilija tuli kaapista:
http://www.winnipegfreepress.com/local/spiking-down-stereotypes-240976261.html
---
Valokuvataidetta:
http://www.advocate.com/arts-entertainment/art/artist-spotlight/2014/01/04/artist-spotlight-tarzan-new-york
---
Ennen meidän lajimme eli nykyihmisen saapumista Eurooppaan, maanosaamme asuttivat neandertalinihmiset (Homo neanderthalensis) noin 250 000 vuoden ajan. He olivat meidän kaltaisiamme, todistavat uusimmat löydöt:
http://yle.fi/uutiset/tutkimus_jo_neandertalilaiset_sisustivat_kotejaan/6971372
---
Rosetta heräsi 1000 vuorokauden horroksesta ja twiittasi: Hei, maailma!
http://yle.fi/uutiset/hei_maailma__rosetta-luotain_herasi_horroksesta/7042373
Luotaimessa on 15 miljoonan euron arvosta suomalaista avaruustekniikkaa.
http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288644439497.html
---
Maakotka Mauno, jota oli ammuttu, pääsi sairausloman jälkeen siivilleen, video:
http://yle.fi/uutiset/ammuttu_mauno-maakotka_nousi_siivilleen__video/7012447
---
Entistä useampi lintulaji viettää talven Suomessa:
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194867983701/artikkeli/lintujen+talviruokinta+on+syyta+aloittaa+viimeistaan+nyt.html

***
OMAT KUULUMISENI

Lämmin vaihe kesti toista kuukautta ja loppui vasta viikko sitten tammikuun yhdentenätoista. Vaikka oli hämärää päivän lyhyydestä ja pilvipeitteestä johtuen, nautin ulkoilusta, eläinten tarkkailusta ja erityisesti siitä, että saattoi istahtaa puistonpenkille ilman jäätymisvaaraa ja jutella ohikulkijoiden, eläimistä kiinnostuneiden, koiranulkoiluttajien, vanhempien ja lasten kanssa.

Vietin joulun ja uudenvuoden rauhallisesti omissa oloissani sen kummemmin juhlimatta. Suursiivous jäi tekemättä, mutta pesin kuitenkin ikkunat ja parvekelasit juuri ennen pakkasia. Itse piti taas kaikki tehdä. Kysyin eräältä miespuoliselta naapuriltani, jonka kanssa olemme joskus poikenneet lasillisella, josko hänellä olisi hieman aikaa. Hän vastasi myöntävästi, joten ehdotin, että hän pesisi ikkunani ja minä sillä aikaa keittäisin kahvit, suklaakeksejäkin olisi tarjolla. Naapurini suhtautui suorastaan ivallisesti. Ihmiset ovat sitten kummallisia.

Alkutalvesta huomasin, että oli ilmestynyt harm..., tarkoitan siis että auringonvaalentamia hiuksia oli ilmestynyt tavanomaista enemmän pitkän kesäkauden seurauksena. Niinpä värjäsin hiukseni omanvärisiksi ja parturikin kehui tulosta. Eikös sitten eräs tuttava tullut heti kysymään, onko hiuksissani luonnollinen väri. No tottakai on. Siinä Schwarzkopfin pakkauksessa nimenomaan sanottiin, että kyseessä on luonnollinen väri.

En ole vielä tottunut tähän äkkiä tulleeseen kylmyyteen ja Suomen muuttumiseen pakastimeksi, mikä on rajoittanut lenkkeilyäni toistaiseksi hyvin paljon, joskin auringonpaiste ja päivän piteneminen saavat toiveikkaammalle mielelle ja luottamaan kevään tuloon. Olen toistaiseksi onnistunut välttämään nuhat ja flunssat, joskin ihon kuivuminen vaatii tavanomaista enemmän perusvoidetta.

Toivon kaikille terveyttä ja iloista mieltä tälle vuodelle.
Alempana on kuvia aikajärjestyksessä joulukuun puolivälistä tammikuun puoleenväliin. Ensin kuitenkin kuutamokuva, jonka otin pari kuukautta sitten tekemälläni lyhyellä matkalla.


Edellinen