Havaintoja

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2013.
Edellinen

Keskisyksyn kuulumisia 33 kuvan kera - täydennetty

Korjasin vielä pari kohtaa.
Lisäsin kappaleen Suomen valtion tukemasta homofobiasta, kaksi linkkiä sekä täydensin kuvatekstejä.
---
SUOMI

YHDENVERTAISUUSTYÖ

Tasa-arvoinen avioliittolaki

Kansalaisaloitteen tasa-arvoisen avioliittolain puolesta allekirjoitti 167 333 suomalaista. Väestörekisteri tarkastaa parhaillaan nimien oikeellisuuden ja kelpoisuuden sekä vahvistaa, että niitä on riittävä määrä.
Aloitteen käsittely alkaa eduskunnassa lähetekeskustelulla. Sen jälkeen asia etenee valiokuntaan ja aloitteen tekijöiden edustajat pääsevät perustelemaan aloitetta. Valiokunta voi myös kuulla asiantuntijoita tai pyytää toiselta valiokunnalta lausunnon. Valiokunta päättää, laatiiko se mietinnön ja palautuuko aloite koko eduskunnan äänestettäväksi. Kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyn aikataulua ei ole vielä sovittu.
---
Yhdenvertaisuuslaki

Uudistettu yhdenvertaisuuslainsäädäntö on saatu valmiiksi ja tavoitteena on antaa hallituksen esitys asiasta eduskunnalle nyt syyskaudella 2013.
Ajantasaistettu yhdenvertaisuuslaki kattaa selkeämmin syrjintäperusteet ja asettaa eri syrjintätilanteet samanlaisten oikeussuojakeinojen ja seuraamusten piiriin. Lisäksi syrjintäasioita hoitavien viranomaisten toimintaa täsmennetään EU-vaatimuksia vastaaviksi.
---
Puolustusministeri Haglund hlbti-ihmisten asemasta armeijassa

Valtakunnallinen Seta kertoo, että puolustusministeri Carl Haglund osallistui 18.10. Setan keskustelutilaisuuteen, jossa hän lupasi kutsua koolle puolustusvoimien ja kansalaisjärjestöjen tapaamisen, jossa käsitellään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa puolustusvoimissa. Haglundin mukaan puolustusvoimien tietoon ei ole tullut ongelmia, mutta hän totesi, että puolustusvoimat voisi toimia aktiivisemmin yhdenvertaisuuden edistämiseksi, kertoo Setan lokakuun uutiskirje keskusteluista.

Setan ja Nuorisotutkimusseuran teettämässä Hyvinvoiva sateenkaarinuori -kyselyssä enemmistö asepalveluksen suorittaneista hlbti-ihmisistä ei ollut kertonut kenellekään seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään armeijassa, mikä voi johtua pelosta. Seta haluaa hlbti-kysymyksiä käsiteltävän varusmiesaikana sekä haluaa puolustusvoimien tukevan näkyvämmin yhdenvertaisuutta.
---
Normit nurin -kampanja

Seta on käynnistänyt toisen asteen opiskelijajärjestöjen kanssa Normit nurin -kampanjan, joka on suunnattu sekä opettajille että oppilaille. Kampanja on osa Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen -hanketta.
Linkki kampanjaan alempana.
---
Parisuhteen rekisteröintipäivästä vapaapäivä kaupan alan työehtosopimuksessa

Setan uutiskirjeessä kerrotaan myös, että Palvelualojen ammattiliitto PAM on neuvotellut kaupan alan työehtosopimukseen lisävapaan parisuhteen rekisteröintipäivälle. PAMin ja työnantajajärjestöjen solmima sopimus hyväksyttiin 25.10. ja se tulee voimaan 1.5.2014.
Seta pitää tärkeänä edistysaskeleena sitä, että joillakin aloilla työehtosopimuksiin on nimenomaisesti kirjattu parisuhteen rekisteröintipäivän rinnastaminen hääpäivään.
---
Sateenkaarinuorten seminaari livenä netissä

Setan, Nuorisotutkimusseuran sekä Ruotsin Ungdomsstyrelsenin ja RFSL Ungdomin seminaaria sateenkaarevien nuorten hyvinvoinnista voi seurata suorana verkossa ensi torstaina 7.11.
Linkki lähetykseen alempana.
---
USKONTOPOHJAISTA HOMOFOBIAA

Eheytyspuoskarointi jatkuu Suomessa

Aslan-Elävät Vedet ry järjestää tammikuussa Tampereella kaksi kuukautta kestävän kurssin eheytymis- ja kasvuryhmälle.
Kurssin puuhaihmisenä toimii Sastamalan koulun erityisopettaja Arja Tornberg.
Linkki ”eheytykseen” alempana.

Aslanin käyttämän Elävät vedet -puoskaroinnin kehitteli amerikkalainen Andrew Comiskey, joka on homovihajärjestö Desert Stream Ministriesin nokkamiehiä.
Elävät vedet -eheytyspuoskarointi perustuu uskontopohjaiseen homovihaan. Maailman terveysjärjestöt sekä psykologi- että psykiatrijärjestöt vetoavat kaikkiin maihin sen kieltämiseksi. Sexpo-järjestö ilmoittaa, että seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävät “eheytyshoidot” ovat lumehoitoa ja hengellistä väkivaltaa. Tällaisen Aslanin harjoittaman hengellisen väkivallan minkäänlainen tukeminen tai suositteleminen on eettisesti kestämätöntä.
Linkki Sexpon lausuntoon alempana.
---
Kirkko tukee syrjiviä järjestöjä seitsemällä miljoonalla

Vantaalaiset seurakunnan luottamushenkilöt Johanna Korhonen, Sari Roman-Lagerspetz ja Eve Rämö ovat selvittäneet, että Suomen evankelisluterilainen kirkko tukee lähes 7 miljoonalla eurolla sellaisia lähetysjärjestöjä, jotka eivät hyväksy naispappeutta ja/tai levittävät homovihaa.
Linkki alempana.
---
SUOMEN VALTION TUKEMA HOMOFOBIA

Suomen valtion tukemasta homovihasta voidaan mainita esimerkkinä sisäministeriö ja erityisesti ministeri Päivi Räsäsen toimet. Räsänen nimittäin määräsi muun muassa, että puoskarijärjestö Aslan ja eräs toinen lahkojärjestö, jossa rukoillaan homonparantamista, ovat yleishyödyllisiä järjestöjä. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt Aslanilla ja sillä toisella puoskarijärjestöllä on valtakunnallinen keräyslupa, jollainen aiemmin myönnettiin vain yleishyödyllistä ja kansalaisia auttavaa toimintaa harjoittaville järjestöille. Tämäkin todistaa taas kerran, että Päivi Räsänen vihaa meitä edelleen.

Itsenäisyyspäivän blogissa on tarkoitukseni kirjoittaa enemmän Suomen valtion tukemasta homofobiasta.

***
ULKOMAILTA LYHYESTI

Luxemburg on saamassa avoimesti homon pääministerin. Hallitusta muodostava Xavier Bettel kertoo, että hänen päämääränään on saada hallitus muodostettua tämän kuun puoleenväliin mennessä.
Linkki alempana.
---
Malta on hyväksynyt kaikkia koskevan syrjintäsuojalain ja avioliittoon kuuluvat oikeudet sisältävä parisuhdelaki tulee parlamentin äänestykseen vielä tänä vuonna.
---
Australian pääkaupunkialue ACT hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain.
Liittovaltion homovastainen hallitus aikoo mitätöidä lain, vaikka uusimman tutkimuksen mukaan 63 % australialaisista kannattaa tasa-arvoa.
---
USA:ssa liittovaltion oikeudet avioliiton solmineille homopareille toteutuvat uskonnollisten ja poliittisten ääriryhmien vastustuksesta huolimatta.
New Jerseyn osavaltiossa tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan 21.10. oikeuden päätöksellä ja Havaijin senaatti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain, josta edustajainhuone äänestää ilmeisesti tällä viikolla.
Useissa muissa osavaltioissa tasa-arvoinen avioliittolaki ratkaistaan joko parlamenttiäänestyksin tai oikeusteitse.
Ajantasaista tietoa löytyy muun muassa ranneliike.netin uutisista.

***
LINKKEJÄ

Normit nurin -kampanja:
http://normit.fi/

Sateenkaarinuorten seminaari livenä netissä torstaina 7.11.:
http://stream.hanaholmen.fi/live

Aslanin ”eheytymiskurssi”:
http://elavatvedet.fi/wp-content/uploads/2013/10/Valmiaesitehelmenkalastajatelavatvedet.pdf

Sexpo-järjestön lausunto eheytyspuoskaroinnista:
http://www.sexpo.fi/blog/2012/09/07/sexpolta-lehdistotiedote-eheytyshoitojen-epaeettisyydesta/

Kirkon tukemista nais- ja homovihajärjestöistä:
http://kirkonkellari.fi/lahetysrahojen-tilanne-entista-sekavampi-kirkkohallitus-panttaa-tietoa-kiistanalaisista-kysymyksista/

Luxemburgin päivälehden uutinen Xavier Bettelin johtamista hallitusneuvotteluista:
http://www.tageblatt.lu/nachrichten/story/16201150

Amerikkalainen sateenkaarilehti Advocate pyytää lukijoitaan lähettämään kuvan elämästään yhtenä marraskuun päivänä.
Tässä on noin 100 kuvaa sateenkaari-ihmisten päivästä New Yorkista Havaijille tasan vuosi sitten, A Day in Gay America:
http://www.advocate.com/day-gay-america/2012/12/14/day-gay-america-2012-photos-our-lives

***
SYKSY

Terminen syksy alkoi syyskuun loppupuolella. Ruska oli poikkeuksellisen värikäs ja pitkäkestoinen tänä vuonna ja jatkuu vielä osittain eteläisessä Suomessa. Alkusyksystä oli välillä sateista ja tuulista ja pari pakkaspäivääkin koettiin, mutta keskimäärin on kuitenkin ollut sopivasti aurinkoisia ulkoilupäiviä. Ainoastaan yhtenä päivänä edellisen blogikirjoitukseni jälkeen eli noin kuukauden aikana olen joutunut jättämään ulkoilukierrokseni tekemättä.

Tätä kirjoittaessani on lauantai 2.11. ja kello on noin 11.20. Aurinko paistaa osittain ja aionkin lähteä katsomaan, kuinka sinisorsat, kyyhkyt, varikset, varpuset ja kalalokit jaksavat. Joudun vielä pienimään niille hieman syötävää, sillä ymmärrättehän, että esimerkiksi puluilla ja varpusilla on pieni nokka.
---
Muutaman kerran olen harkinnut kirjoittamisen lopettamista, mutta huomattuani niinkin monen blogikirjoituksiani lukeneen ja/tai ottamiani kuvia katselleen (kiitokseni!), päätin jatkaa kirjoitusteni ja kuvien julkaisemista toistaiseksi.

Seuraavaksi lokakuun aikana ottamiani kuvia kasveista ja eläimistä ulkoilureittieni varrelta.


Edellinen