Havaintoja

Näytetään bloggaukset lokakuulta 2014.
Edellinen

Syksyn 2014 kuulumisia 36 kuvan kera - täydennetty

Muutamia ajankohtaisia aiheita, omia kuulumisia, linkkejä sekä loppukesän ja alkusyksyn kuvia.
28.10.14: Korjasin havaitsemiani virheitä ja täydensin kuvatekstejä. Lisäsin lintujen näköaistia käsittelevään osaan kappaleen suunnistamisesta magneettiaistilla.

***
KANSALAISALOITE TASA-ARVOISESTA AVIOLIITTOLAISTA

on edelleen lakivaliokunnan käsittelyssä. Valiokunnan on tarkoitus laatia mietintö aloitteesta marraskuun alkupuolella. Tässä vaiheessa ei tiedetä, minä päivänä mietintö lähetetään eduskuntaan ja minä päivänä eduskunta pääsee sitä käsittelemään.

***
YHDENVERTAISUUSLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN

Eduskunnalle keväällä annettu hallituksen esitys yhdenvertaisuuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi sisältää myös näitä kysymyksiä koskevat muutokset tasa-arvolakiin. Oikeusministeriö kertoo, että uudistuksella pyritään vahvistamaan yhdenvertaisuuden suojaa siten, että lainsäädäntö kattaisi entistä selkeämmin kaikki syrjintäperusteet, soveltuisi yhdenmukaisemmin kaikkiin elämänalueisiin ja asettaisi eri syrjintätilanteet mahdollisimman samanlaisten oikeussuojakeinojen ja seuraamusten piiriin.
Eduskunnan on tarkoitus käsitellä uudistettua yhdenvertaisuuslainsäädäntöä vielä tällä istuntokaudella.

***
OPETUSHALLITUKSEN UUDESSA OPETUSSUUNNITELMASSA OTETAAN PAREMMIN HUOMIOON SEKSUAALI- JA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖT

Opetushallituksen uusi opetussuunnitelmaluonnos, joka koskee perusopetusta ja lisäopetusta, sisältää muun muassa ehdotuksen seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden huomioon ottamisen terveystiedon opetuksessa. Tämä on tietenkin ensiarvoisen tärkeää yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja kansalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lisää aiheesta myöhemmin.

***
SATEENKAAREN VÄREJÄ TILASTOIHIN

Yleistä
Arvioiden mukaan 5-15 prosenttia suomalaisista kuuluu seksuaalivähemmistöön, johon lasketaan kuuluviksi homot, lesbot ja biseksuaalit.
Sateenkaariperheiksi puolestaan kutsutaan sellaisia lapsiperheitä tai perhettä suunnittelevia, joissa ainakin yksi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

Rekisteröidyt parisuhteet
Viime vuoden (2013) lopussa noin 4 600 suomalaista eli rekisteröidyssä parisuhteessa. Kaikista rekisteröidyistä parisuhteista lähes 60 % on solmittu naisparien kesken.
Rekisteröidyssä parisuhteessa elävät ovat keskimäärin nuorempia kuin avioliitossa elävät. Vain harva 60 vuotta täyttänyt tai sitä vanhempi on rekisteröinyt parisuhteensa. Ikäjakauma kertoo sekä parisuhdelain lyhyestä voimassaolosta että erityisesti seksuaalivähemmistöjen vaikeasta menneisyydestä. Homosuhteet olivat rikos aina vuoteen 1971 saakka, jolloin nyt hieman yli 60-vuotiaat elivät nuoruuttaan. Homoseksuaalisuus poistettiin tautiluokituksesta vasta vuonna 1981. Tuolloin nuoruuttaan eläneet ovat nyt hieman yli viisikymppisiä, ja myös he ovat aliedustettuina parisuhteensa rekisteröineiden keskuudessa.

Sateenkaariperheet
Suomessa on yli 400 ”virallista” sateenkaariperhettä. ”Virallisten” sateenkaariperheiden määrä on 13-kertaistunut vuodesta 2002. Näiden virallisten lisäksi Suomessa on suuri määrä tilastoissa näkymättömiä sateenkaariperheitä.

Kotimaisista adoptioista 35 prosenttia sateenkaariperheissä
Suomessa viime vuonna (2013) tehdyistä adoptoinneista 292 oli kotimaisia.
Näistä 101 eli noin 35 % oli sateenkaariperheeseen.

Kokonaiskuva
suomalaisten parisuhteista ja perheistä on tullut kirkkaammaksi ja värikkäämmäksi parisuhdelain ja sateenkaariperheiden myötä, joskin suurin osa samaa sukupuolta olevien parisuhteista ja sateenkaariperheistä jää edelleen tilastojen ulkopuolelle.
(Lähde: Tilastokeskuksen tiedotteet)

***
KIRJEIDEN TOM OF FINLAND -NÄYTTELY

kertoo taiteilija Touko Laaksosen (1920 - 1991) elämästä. Näyttely raottaa Laaksosen yksityiselämää kirjein, joita Laaksosen kirjoitti sisarilleen ja muutamille ystävilleen. Näyttelyn kuraattori Susanna Luoto kertoo, että kirjeistä paljastuu sivistynyt, humaani, sukurakas ja huumorintajuinen mies. Luoto lisää, että kiinnostavaa olivat Laaksosen koti-idylli, rintama-aika, Sibelius-Akatemian opiskeluvuodet, ura muusikosta piirtäjäksi sekä elämä lähes kolme vuosikymmentä kestäneen suhteen leskeksi jääneenä osapuolena. Kirjeitä voi myös kuunnella näyttelijä Ville Virtasen lukemana.

Kirjeiden ohella esillä on myös valokuvia, taideteoksia, muotokuvia ja asuja. Tom of Finland -säätiön puheenjohtaja Durk Dehner oli hyvin mielissään siitä, että Suomessa tunnustetaan Touko Laaksosen monilahjakkuus. ”Kiitos Suomi, että annoitte hänelle tämän tunnustuksen”, totesi Dehner Postimuseon tiedotustilaisuudessa.
Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland on esillä Postimuseossa 29.3.2015 saakka. Postimuseo sijaitsee museokeskus Vapriikissa osoitteessa Alaverstaanraitti 5.

***
POSTIMUSEO

avattiin museokeskus Vapriikissa 6.9.2014. Silloin tuli kuluneeksi tasan 376 vuotta siitä, kun Suomen ensimmäiset postitaksat vahvistettiin ja säännöllinen postinkuljetus alkoi. Näyttelyt kertovat Postin vuonna 1636 alkaneesta historiasta nykypäiviin. Tom of Finland -merkkien myötä alkoi myös uusi käytäntö eli uudet postimerkit julkaistaan Tampereella.

***
MAAILMALTA

KAIKKIEN EU-MAIDEN ON MYÖNNETTÄVÄ TURVAPAIKKA KOTIMAASSAAN VAINOTUILLE HOMOILLE JA LESBOILLE

Euroopan unionin tuomioistuin on päättänyt, että niille homoille ja lesboille, joita uhkaa kotimaassaan vankeusrangaistus seksuaalisen suuntautumisen perusteella, on myönnettävä turvapaikka. Tämä päätös koskee kaikkia EU-maita, myös Suomea.
Homot ja lesbot katsotaan ns. sosiaaliseksi ryhmäksi, jonka jäsenillä on, mikäli heitä vainotaan, oikeus turvapaikkaan EU:n alueella. Jotkin EU-maat ovat myöntäneet vainotuille homoille turvapaikan jo yli vuoden ajan, esimerkiksi venäläisille ja iranilaisille.
---
MAAILMAN ENSIMMÄINEN PARISUHDELAKI TULI VOIMAAN 25 VUOTTA SITTEN

Tanskan parisuhdelaki tuli voimaan 1.10.1989 - ensimmäisenä maailmassa. Tämän kuun alussa tapauksesta tuli kuluneeksi 25 vuotta. Pääjuhlallisuuksiin kuului Kööpenhaminan raatihuoneella avattu näyttely, jonka avajaisiin osallistui sateenkaarijärjestöjen edustajien ohella myös kuninkaallisia. Kööpenhaminan ylipormestari, joka vuonna 1989 äänesti kansanedustajana parisuhdelain puolesta, kertasi juhlapuheessaan silloisia tapahtumia ja tunnelmia.
Tanskassa on nykyään voimassa tasa-arvoinen avioliittolaki.
---
VIRO
Viron parlamentti riigikogu hyväksyi ja presidentti Toomas Ilves vahvisti allekirjoituksellaan parisuhdelain, jonka on tarkoitus tulla voimaan 2016.

SKOTLANTI
Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan joulukuun viimeisenä päivänä.

LUXEMBURG
Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan päivää myöhemmin kuin Skotlannissa eli 1.1.2015.

USA
Tätä kirjoittaessani tasa-arvoinen avioliittolaki on voimassa eli samaa sukupuolta olevilla pariskunnilla on avio-oikeus 32 osavaltiossa ja Washington D.C.:ssä.

***
OMIA KUULUMISIA

Huhtikuun ensimmäisinä päivinä puistoissa oli iltaisin hiljaista, mutta sitten neljäntenä ja viidentenä päivänä ja niiden välisenä yötä saapui suuret määrät muuttolintuja. Puistot olivat yhtäkkiä täynnä linnunlaulua ja reviirien merkintää. Nyt puistot ovat hiljaisia, ainoa ääni on pudonneiden lehtien kahina tuulessa. Huhtikuun alkuun on vielä yli viisi kuukautta. Olo on kyllä hieman apea vai millä tavalla tätä nyt kuvailisi. Tällä hetkellä pihan keinu ja penkit odottavat ensi kevättä, joskin jotkut yläasteen pojat kokoontuvat koulun jälkeen pihan katetussa oleskelutilassa, mutta sitäkin tapahtuu melko harvoin.
Ulkoiluharrastusta olen jatkanut, vaikka parina iltana on ollut pakkasta ja jäätävä tuuli, joskin viime päivinä on ollut miellyttävän lämmintä.

Illanistujaisia ja kurssitusta
on tulossa. Kesää muistelimme nelisin naapurin luona hänen syntymäpäivänään kahvin ja konjakin kera. Ilta sujui rattoisasti ja jossain vaiheesssa katselimme ottamiani kesäkuvia siilinpoikasista ja muista eläimistä sekä kasveista. Eilen kokoonnuimme kolmisin iltakahville ja tällä viikolla on vielä tarkoitus kokoontua samassa ”sisäpiirissä” janssoninkiusauksen ääreen.
Ensi kuun eli marraskuun alkupuolella minua kurssitetaan. Saa nähdä, oppiiko vielä jotain. Tarpeellista vaihtelua joka tapauksessa ja tilaisuus tavata uusia ihmisiä.
---
Alempana on ensin linkkejä eri aiheisiin ja niiden alapuolella kuvia pihastamme, elo- ja syyskuun värejä sekä niiden välissä kuvia ja tietoa eläimistä. Naapurini auttoivat kasvien tunnistamisessa.

***
LINKKEJÄ ERI AIHEISIIN

Kehitysvammaisten Tukiliitto järjesti syyskuussa sateenkaarikurssin seksuaalisuudesta. Tällä sivulla kurssilaisten julkilausuma ajatuksistaan ja kokemuksistaan:
http://www.kvtl.fi/fi/mahti/materiaalia/
PDF-muodossa
http://www.kvtl.fi/contentimages/Projektit/Mahti/Teemakurssit/MAHTI_julkilausuma_print.pdf

Tarja Koivumäki on aktivisti, joka puolustaa homojen oikeuksia niin netissä kuin auttamalla vainottuja homoja konkreettisesti esimerkiksi Ukrainassa. Suosittelen lukemaan koko artikkelin, jota on valitettavasti pätkitty mainoksilla
http://www.hs.fi/elama/a1412135009022

Kirjeiden Tom of Finland Postimuseossa, näyttelysivu
http://www.postimuseo.fi/nayttelyt/nayttelytoimintamme/salaisuuksin-suljettu

Maamme urheilujohdon grand old bigot sai postia
http://ylioppilaslehti.fi/2014/10/kirje-joka-sai-juhani-tammisen-raivoihinsa/

***
MAAILMAN PRIDET, POIMINTOJA

Belgrad, Serbia (uutinen ja videoita)
http://www.rferl.org/content/serbia-belgrade-gay-pride-parade/26609921.html

Jerusalem, Israel
http://www.advocate.com/pride/2014/09/19/photos-12th-gay-pride-jerusalem

Dallas, Texas
http://www.outtraveler.com/destination-guide/dallas/2014/09/24/photos-trucks-bulges-and-rancor-dallas-pride

Uganda
http://www.advocate.com/world/2014/08/11/uganda-pride-sends-message-some-ugandans-are-gay-get-over-it

Vietnam, video ja useita kuvia
http://www.advocate.com/pride/2014/08/04/photos-vietpride-brings-defiant-rainbow-hanoi-third-year

***
KESÄN SÄÄILMIÖITÄ

Trombi Satakunnassa
http://static.iltalehti.fi/uutiset/18574518_uu.jpg

ja Pohjanmaalla
http://img.yle.fi/uutiset/kotimaa/article7412639.ece/ALTERNATES/w960/14+Trombi.jpg

Ukkospilvet vyöryivät Kauhavan ylle
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288720361410.html

Kesän voimakkain ukkosmyrsky huojutti Näsinneulaa
http://yle.fi/uutiset/nakokulma_huojuvassa_nasinneulassa_alkoi_jo_arveluttaa/7388325

***
TAIDETTA

Paul Reitzin valokuvia
http://www.advocate.com/arts-entertainment/art/artist-spotlight/2014/08/23/artist-spotlight-paul-reitz

***
TERVEYS

Kaikkien miesten on syytä lukea tämä
http://www.iltalehti.fi/terveys/2014102118767418_tr.shtml

***
ELÄIMELLISTÄ

Helsinki sai paluumuuttajia
http://yle.fi/uutiset/liito-orava_paluumuutti_helsinkiin_kymmenien_vuosien_jalkeen/7489498

Riekko ja mies Inarinjärvellä
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288748497323.html

Joutsenparvi lähtee lentoon, video
http://www.iltalehti.fi/iltvluontojaelaimet/201410190085518_v6.shtml

Siiat lypsetään syksyllä
http://yle.fi/uutiset/syksy_on_siianlypsyn_aikaa/7544000

Vuoden parhaat luontokuvat on valittu; tässä kurkien taistelu
http://www.vuodenluontokuva.fi/vlk/showThumb.aspx?FSR=0&img=%2Fvlk%2Fuserfiles%2FVLK%2F2014%2FPalkitut%2FB%2E+Taistelevat+kurjet%2E+Antti+Siponen%2Ejpg&maxSize=928

Kaikki palkitut
http://www.vuodenluontokuva.fi/vlk/palkitut2014


Edellinen