Havaintoja

Näytetään bloggaukset elokuulta 2013.
Edellinen

Ajankohtaista asiaa, Suomi-tietoutta, kyselytutkimuksen tuloksia ja 12 kesäkuvaa - päivitetty

Lisäsin kuvatekstit sekä loppuun kaksi kuvaa. Pahoittelen että vasta nyt, mutta on ollut muita kiireitä, muka.
---
Tarkoitukseni oli kirjoittaa keski- ja loppukesän tapahtumista ja edistysaskelista meillä ja muualla. Kesä onneksi jatkuu vielä, vaikka välillä sataa ja näyttää synkältä, joten kesäyhteenvedon voi kirjoittaa syyskuun puolella.

***
AJANKOHTAISTA

Venäjä

Venäjän natsihallinnon, jonka johtoa ja sen kannattajia kutsutaan putinisteiksi, voimaansaattamia homovihalakeja on arvosteltu eri puolilla maailmaa erityisesti Moskovassa järjestettyjen MM-kisojen aikana.
Monien maiden johtajat ja eri urheilulajien edustajat ovat tuominneet homojen vainoamisen, mutta useimmat suomalaispoliitikot ovat rähmällään Kremliin päin eivätkä uskalla toimia homojen ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolesta.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki rohkeni kuitenkin ottaa ihmisoikeudet puheeksi Venäjän urheiluministeri Vitali Mutkon kanssa, joka ei lainkaan ymmärtänyt, kun Arhinmäki kertoi homovihalain aiheuttavan erittäin paljon vastustusta ympäri maailmaa.
Arhinmäki korosti, että (ihmisoikeus)teemaa on pidettävä jatkuvasti yllä ja toivoi, että kansainväliset urheilujärjestöt painostaisivat Venäjää lopettamaan seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien tallomisen.
- Pahin mahdollinen vaihtoehto on, että näytetään hetkellisesti kaunista julkisivua, mutta heti (Sotšin) olympiakisojen päätyttyä meno jatkuu samana kuin aiemminkin, Arhinmäki sanoi haastattelussa.

Arhinmäellä oli mukanaan Lužnikin stadionilla Suomen lippu ja sateenkaarilippu, joita hän heilutti näkyvästi mm. silloin kun Ruotsin Emma Green Tregaro oli hyppyvuorossa naisten korkeudessa. Green oli toinen niistä ruotsalaisurheilijoista, joka demonstroi karsintakilpailussa homojen kohtelua vastaan sateenkaaren värein maalatuilla kynsillään.

Arhinmäki teki oikein, sillä Kremlin portailla ei pidä madella. Tietyt henkisestä ja moraalisesta selkärangattomuudesta kärsivät perussuomalaispoliitikot ja -aktiivit alkoivat heti Usarin palstoilla voivotella ja vaikertaa, kuinka kamalaa heidän mielestään on, että suomalaisministeri puolustaa ihmisoikeuksia.

Perussuomalaisten kannanotoista päätellen nyky-Venäjä on heidän ihannevaltionsa, jollaiseksi Suomen tulee pyrkiä.

Venäjällähän on kaiken arvostelun yläpuolella oleva johtaja, ”viherpiipertäjät” eivät pääse häiritsemään, vähemmistökieliltä viedään oikeudet, kehitysapua ei anneta, kansainvälisistä sopimuksista noudatetaan niitä, joista on hyötyä, ja pyyhitään takapuolta niillä, jotka tuntuvat häiritseviltä, poljetaan surutta seksuaalivähemmistöjen oikeuksia (koska homoja on syrjinnästä huolimatta, niin kielletään heitä kertomasta olemassaolostaan, ettei heteroiden tarvitse kärsiä), uskonto määrää ja ylimääräiset tulot ohjataan johtajan säätiölle.
---
Uusi-Seelanti

Vapaan maailman Seelannissa tuli 19.8. voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki ja ensimmäiset homo- ja lesboparit on vihitty Aucklandissa, Wellingtonissa, Queenstownissa ja monessa muussa kaupungissa sekä Air Zealandin lennolla 10 kilometrin korkeudessa.
Onnittelumme!

***
TUORETTA TILASTOTIETOA SUOMESTA

Yleistä
Maamme pinta-ala on 338 432 neliökilometriä ja väkiluku oli ensimmäisen vuosipuoliskon lopussa 30.6. yhteensä 5 436 678.

Väkiluku kasvoi kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 10 000:lla, mikä on 340 vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.
Maahanmuuttoja oli 13 200 ja maastamuuttoja 5 720. Suomen kansalaisia maahanmuuttajista oli 3 820 ja maastamuuttajista 3 920. Sekä maahan- että maastamuutot vähenivät.
Tammi-kesäkuussa syntyi 29 020 lasta, mikä on 620 vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kuolleiden määrä oli 26 500, mikä on 150 vähemmän kuin vuosi sitten. Luonnollinen väestönlisäys eli syntyneiden enemmyys kuolleisiin nähden oli 2 520 henkeä.

Maakunnat
Väkiluku kasvoi kymmenessä ja väheni yhdeksässä maakunnassa vuoden alkupuoliskolla. Väkiluku kasvoi määrällisesti eniten Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Väkiluvun suhteellinen kasvu nopeutui eniten Varsinais-Suomessa ja Kainuussa.

Suomessa on 19 maakuntaa, joista tässä asukasluvultaan suurimmat touko-kesäkuun tilastojen mukaan

Uusimaa 1 576 126
Pirkanmaa 497 762
Varsinais-Suomi 469 381
Pohjois-Pohjanmaa 401 615
Keski-Suomi 274 769
Pohjois-Savo 247 882
Satakunta 224 843
Päijät-Häme 202 635
Etelä-Pohjanmaa 193 735

Kaupunkialueet
Kaupunkialueilla tarkoitetaan kaupunkimaisesti rakennettuja ja asutettuja yhtenäisiä alueita. Kuntaliitosten myötä esimerkiksi Jyväskylän, Kuopion ja Oulun asukasluvut ovat kasvaneet, mutta ne eivät ole lisänneet varsinaisen kaupunkialueen asukasmäärää eli monen kaupungin varsinaiseksi kaupunkialueeksi luokitellulla alueella on vähemmän asukkaita kuin koko kaupungissa.

Suurimmat kaupunkialueet asukaslukuineen
Helsinki 1159 211
Tampere 313 058
Turku 252 468
Oulu 185 440
Jyväskylä 116 480
Lahti 115 897
Pori 84 294
Kuopio 82 268
Vaasa 64 795
Joensuu 63 490
Lappeenranta 54 139

***
SUOMALAISET HYVÄKSYVÄT HOMOPOLIISIT JA -PAPIT

Taloustutkimus kyseli muutama vuosi sitten suomalaisilta, hyväksyisivätkö he avoimesti homon poliisin, lääkärin, opettajan, papin, upseerin tai presidentin.

Poliisin homous ei hetkauta 84:ää prosenttia vastaajista, kuten ei myöskään lääkärin homous (85 %).

Upseerin homous on ihan jees 73 %:n mielestä, opettajan homous tai lesbous 78 %:n mielestä. Vastaajista ne, joiden ruokakuntaan kuuluu lapsia, ovat myönteisempiä opettajien homoudelle kuin aikuistaloudet.

Homopapin hyväksyy 69 % vastaajista ja homopresidentti kelpaisi 64 %:lle.

Kuten ennenkin, kristillisdemokraatit kauhistelevat homopappia, homopoliisia ja kaikkia muitakin eniten.
Vihreille ja vasemmistolaisille naapurin homous tuottaa vähiten ongelmia.

Suomalaiset eivät siis ole niin taukkeja kuin tietyt ääriryhmiin kuuluvat antavat ymmärtää. Myös ranneliike.netin uutisten kommenteissa esiintyy säännöllisesti vähemmistöön kuuluvien kiihkouskovaisten ja peruspopulistien harhaluuloja.

***
PARI UUTISTA

Kalifornia
Äärikristittyjen homovihajärjestöt ovat nostaneet useita kanteita tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Osavaltion korkein oikeus päätti lopullisesti tällä viikolla, ettei niillä ole valitusoikeutta. Ei ole helppoa kiihkouskovaisen elämä sielläkään.
http://www.washingtonblade.com/2013/08/14/california-supreme-court-rejects-attempt-to-revive-prop-8/
---
Hääuutinen
Nyrkkeilijä Orlando Cruz on menossa naimisiin, sillä hänen poikaystävänsä José Manuel vastasi myöntävästi kosintaan. Hääpäivä ja -paikka eivät ole vielä tiedossa.
http://sports.inquirer.net/114949/puerto-rico-gay-boxer-orlando-cruz-to-marry
---
Kaapistatulo
WWE-painija Darren Young tuli kaapista:
http://www.usmagazine.com/celebrity-news/news/darren-young-wwe-star-comes-out-gay-2013158
Kuvia Darrenista:
https://www.google.fi/search?q=darren+young+photos&client=firefox-a&hs=dqP&rls=org.mozilla:fi:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=JJ8PUtqTDOHo4QTq6IDACQ&ved=0CC4QsAQ&biw=1366&bih=624

***
KESÄ

Vielä on kesää jäljellä, vaikka välillä onkin tuntunut syksyiseltä.
Alkukesällä oli tarkoituksenani tehdä suursiivous, mutta se on edelleen tekemättä, mihin osaltaan syynä geenit:
http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288589657784.html

Alempana muutamia kuvia, jotka olen ottanut kesä-elokuussa eteläisessä Suomessa.
---
Illat ovat pimenneet, mutta valot luovat tunnelmaa.


Oravat kesyyntyvät helposti, mutta tämä kuvissa esiintyvä on ainoa kesyorava, jonka tiedän/tunnen. Se asustaa kuusessa yli neljän kilometrin päässä, joten näemme harvoin.

Joskus voi tulla tunkua ja ilmetä hässäkkää, kun kaikki 10 prosenttia eli kolme kyyhkyä lennähtää paikalle samanaikaisesti. Kuvassa kolmas tulija laskeutuu ensimmäiseksi tulleen selkään.


Tässä on tavallista värikkäämpi ja terävämpi yksilö. Se tunnistaa minut heti eikä suostu nokkimaan maahan heitettyjä murusia, vaan haluaa henkilökohtaista tai siis lintukohtaista palvelua.
Edellinen