Havaintoja

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2013.
Edellinen

Keskikesän kuulumisia 24 kuvan kera - päivitetty

Korjasin vielä pari virhettä ja tarkensin tekstiä.
---
PRIDE-TAPAHTUMIA

Suomi

Rovaniemen ja Joensuun sateenkaaritapahtumat samoin kuin Pirkanmaan Setan 40-vuotispäivät pride-yhdenvertaisuusmarsseineen sekä Helsingin pride-viikko paraateineen sujuivat välikohtauksitta. Omakohtaisesti voin sanoa, että vuodesta 2005 lähtien en ole katsojien joukosta kuullut halveksivia kommentteja. Olen tavallaan ulkopuolinen tarkkailija, joka kulkee sekä yleisön että paraateihin osallistuvien joukossa havainnoimassa.

Muu maailma

Prideja on järjestetty ennätysmäärä eri puolilla maailmaa.
Kiinassa on järjestetty pride-tilaisuuksia viiden vuoden ajan useissa kaupungeissa, mutta vasta tänä vuonna järjestettiin varsinainen suuri pride-paraati. Se tapahtui keskikiinalaisen Henanin provinssin Changshassa, ja sen järjestivät homotoverit (queer comrades).

Suurkaupunkien kuten Pariisin, Berliinin, Kölnin, Budapestin, Lontoon, Milanon, Madridin, Istanbulin, New Yorkin, Bostonin ja Los Angelesin paraateihin on osallistunut myös ennätysmäärä poliitikkoja, poliiseja, partiolaisia, kaapista tulleita urheilijoita ja lukuisten järjestöjen edustajia.
Länsimaissa kaikki tapahtumat ovat onneksi sujuneet ilman vakavia välikohtauksia.

***
TOTEUTUNUTTA TASA-ARVOA JA TULEVIA TAPAHTUMIA

Suomi

Nimien keruu kansalaisaloitteeseen tasa-arvoisesta avioliittolaista jatkuu syyskuun loppupuolelle saakka. Syksyn kuluessa varmaan selviää kansalaisaloitteen kohtalo eli kannattaako esittää kosinta.
Syksyllä tulee eduskunnan käsittelyyn myös päivitetty yhdenvertaisuuslaki, joka tuo parannuksia hlbt-suomalaisten elämään.

Muu maailma

Britannia

Parlamentin ylähuone jatkoi tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyä maanantaina 8.7. ja äänestää lopullisesti laista 15.7.
Skotlannissa on myös edistytty ja uusi avioliittolaki on parlamentin käsittelyssä.
Jos hyvin käy eli poliitikot toimivat kansan parhaaksi, uudet Englantia & Walesia ja Skotlantia koskevat lait tulevat lopullisesti hyväksytyiksi vielä tämän vuoden puolella.

Ranska

Tasa-arvoinen avioliittolaki on ollut voimassa nyt toista kuukautta ja vastustajat ovat ilmeisesti väsähtäneet, sillä mitään suurempia protesteja tai mielenilmauksia eivät ole järjestäneet.

Saksa

Perustuslakituomioistuin päätti, että rekisteröidyssä parisuhteessa elävien verotuskäytäntö on muutettava samanlaiseksi kuin aviopuolisoiden.
Tätä asiaa on vatvottu hyvin pitkään ja nyt viimein vihdoin tapahtuu jotain myönteistä. Liittopäivät on jo alkanut käsitellä homoparien uutta verotuskäytäntöä.

USA

Liittovaltion korkein oikeus päätti, että avioliiton solmineille homo- ja lesbopareille kuuluu samat liittovaltion oikeudet kuin heteropareille.
Tämä tarkoittaa muun muassa, että ulkomaan kansalaisuuden omaava samaa sukupuolta oleva puoliso, joita on USA:ssa noin 25 000, saa pysyvän oleskeluluvan Yhdysvaltoihin avioliiton solmittuaan, liittovaltion työntekijöiden samaa sukupuolta olevat aviopuolisot ja mahdolliset lapset saavat samat oikeudet kuin heteroparit (perusterveydenhuolto, hammashoito, pitkäaikaissairauksien hoito, eläke-etuudet, perintöverotus jne.) ja muutenkin on päämääränä taata kaikille avioliiton solmineille asuinosavaltiosta riippumatta tasavertaiset oikeudet liittovaltion asioissa.

Lakiasiantuntijoiden arvion mukaan korkeimman oikeuden päätöksillä on suuret vaikutukset amerikkalaiseen yhteiskuntaan, sillä päätökset toteutetaan laajasti aivan samalla tavalla kuin aiemmat homojen oikeuksia koskevat ratkaisut. Niillä on ratkaiseva merkitys homojen oikeuksien kuten homoavioliittojen hyväksymiselle kaikissa osavaltioissa.
Mielipidekyselyjen mukaan suurin osa yhdysvaltalaisista pitää korkeimman oikeuden päätöksiä oikeina.

Kalifornia

Kalifornian tasa-arvoinen avioliittolaki päästettiin pannasta ja esimerkiksi Los Angelesin piirikunnassa jouduttiin ottamaan kirjastoja ja muita yhteiskunnan tiloja vihkikäyttöön, sillä avioliittohakemusten määrä kuusinkertaistui hetkessä. West Hollywoodista jouduttiin avaamaan suora bussilinja Beverly Hillsin kaupungintalolle hääpareja varten.
Jonkinlaista ryntäystä on havaittu myös muissa suurissa kaupungeissa kuten San Diegossa, San Franciscossa ja pääkaupunki Sacramentossa.

Osavaltionyliopiston (UCLA) laskelmien mukaan Kaliforniassa elää noin 1,1 miljoonaa naimaikäistä homoa ja lesboa, joista noin 74 000 (=37 000 pariskuntaa) solmii avioliiton kolmen vuoden sisällä. Kalifornian talous saa noin 500 miljoonan dollarin piristysruiskeen ja sitten tietenkin osavaltio ja liittovaltio keräävät erilaisina veroina ja maksuina avioliiton satamaan kiinnittyneiltä satoja miljoonia.

Muut osavaltiot

Delawaren uusi avioliittolaki tuli voimaan 1.7. ja Minnesotassa sekä Rhode Islandilla vihille pääsee elokuun ensimmäisenä.

Illinoisissa, New Jerseyssä, Oregonissa ja New Mexicossa on tarkoitus saada tasa-arvoinen avioliittolaki edustajainhuoneen ja senaatin käsittelyyn tänä vuonna. New Jerseyssä on sellainen tilanne, että edustajainhuone ja senaatti ovat hyväksyneet lain, mutta kuvernööri ei allekirjoita, joten laki ei tule voimaan. Nyt tarvittaisiin vielä kolmen republikaaniedustajan kannatus edustajainhuoneessa eli ehdoton enemmistö, niin laki tulisi voimaan ilman kuvernöörin allekirjoitusta. Ellei se onnistu, syksyksi suunnitellaan kansanäänestystä.

Nevadassa, Coloradossa (parisuhdelaki voimassa), Ohiossa, Virginiassa, Arizonassa, Pohjois-Carolinassa ja Pennsylvaniassa on tarkoitus kumota osavaltioiden perustuslaeissa olevat homoavioliittokiellot joko oikeuden päätöksillä tai kansanäänestyksillä.

Tällä hetkellä noin 37 % USA:n hlbt-väestöstä asuu tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyneissä osavaltioissa.
---
Uusi-Seelanti

Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 19. elokuuta.

Uruguay

Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1. elokuuta.

***
Löysin laskelman, jonka mukaan tällä hetkellä maailman väestöstä noin yhdeksän (9) prosenttia asuu sellaisissa maissa ja osavaltioissa, joissa on voimassa tasa-arvoinen avioliittolaki.
---
Tämä on ollut hyvin mielenkiintoinen ja tapahtumarikas vuosi tähän mennessä. Kesälomien jälkeen alkaa taas tapahtua niin meillä kuin muuallakin ja uskallan luvata mielenkiintoista syksyä.

***
KESÄ

Kesä alkoi Suomessa hyvissä ajoin, sillä kevät kesti vain hetken.
Tästä kesästä olen nauttinut niin puutarhakeinussa naapurien kanssa maailmaa parantaen kuin myös kaunista luontoa ja eläimiä ihmetellen.
Seuraavassa keskikesän kuvia Suomesta.Tonttiin kuuluu suuri piha-alue, josta tässä näkyy vain osa, ja jonka katetussa keinussa voimme parantaa maailmaa naapureiden kanssa niin kauan, että pyykit ehtivät kuivua.
Edellinen