Havaintoja

Näytetään bloggaukset huhtikuulta 2013.

Tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön edistyminen maailmalla - päivitetty

Uuden-Seelannin parlamentti hyväksyi pari tuntia sitten tasa-arvoisen avioliittolain, onnittelemme!

***

Tarkoitukseni oli juhlia syntymäpäivääni maanantai-iltana, mutta ikävät tapahtumat meillä ja muualla saivat siirtämään juhlintaa tuonnemmaksi.
Laadin sen sijaan lyhyen yhteenvedon tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön / sukupuolineutraalin avioliittolain (tässä tekstissä lyhyesti ´laki´) tämänhetkisestä edistymisestä maailmalla.

Uuden-Seelannin parlamentti hyväksyi siis muutama tunti sitten tasa-arvoisen avioliittolain äänin 77-44.
http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=10878200

Uruguaysta tuli viime viikolla 12. lain säätänyt maa ja Uudesta-Seelannista tänään kolmastoista. Lisäksi on useita osavaltioita ja autonomisia alueita, joilla laki on voimassa, mutta niistä kirjoituksen loppupuolella.

***
Pikakertaus

1.
Alankomaat eli Hollanti 2001.
Parlamentti asetti vuonna 1995 erityiskomitean tutkimaan lain mahdollisuutta. Komitea suositteli vuonna 1997 hallitusta ajamaan asiaa. Syyskuussa 2000 parlamentti hyväksyi lain äänin 109-33 ja se tuli voimaan 1.4.2001 eli 12 vuotta sitten.
Samana päivänä Amsterdamin pormestari vihki ensimmäiset neljä pariskuntaa.

2.
Belgia 2003.
Belgia päätti seurata Hollannin esimerkkiä. Laki tuli voimaan 1.6.2003 eli siitä tulee kesäkuussa kuluneeksi 10 vuotta.

3.
Espanja 2005.
Vuonna 2004 Espanjan vasemmistohallinto aloitti kampanjan lain saamiseksi Espanjaan. Parlamentti hyväksyi lain kiihkeiden keskustelujen jälkeen 30.6.2005 ja se tuli voimaan kaksi päivää myöhemmin 2. heinäkuuta 2005.

4.
Kanada 2005
Pari viikkoa Espanjan jälkeen laki tuli voimaan koko maassa. Se oli jo voimassa useimmissa provinsseissa ja kolmessa territoriossa oikeuden päätöksillä alkaen vuodesta 2003 ja yli 3000 homoparia oli jo vihitty, ja 2005 laki käsitti koko maan.
Kanadasta tuli siis ensimmäinen lain säätänyt maa Euroopan ulkopuolella samoin kuin ensimmäinen Amerikan mantereella.

5.
Etelä-Afrikka 2006.
Vuonna 2005 oikeus velvoitti maan hallinnon poistamaan avioliittolain epätasa-arvon ja kansalliskokous hyväksyi lain lokakuussa äänin 230-41 ja provinssien neuvosto äänin 36-11. Laki tuli voimaan 30.11.2006.
Etelä-Afrikan tasavallasta tuli ensimmäinen tasa-arvomaa eteläisellä pallonpuoliskolla.

6.
Norja 2009.
Naapurimaamme kansankäräjät hyväksyi lain kesäkuussa 2008 äänin 84-41 ja se tuli voimaan 1.1.2009. Pohjoismaista Norja ehti siis ensimmäisenä maaliin.

7.
Ruotsi 2009.
Rakas länsinaapurimme kiri PM-kisassa kakkoseksi. Valtiopäivät hyväksyi lain huhtikuun alussa äänin 261-22 ja se tuli voimaan kuukautta myöhemmin 1.5.2009.
Ruotsin kirkon johto hyväksyi homoparien vihkimisen äänin 176-62.

8.
Portugal 2010.
Parlamentti hyväksyi lain helmikuussa, perustuslakituomioistuin huhtikuussa, presidentti allekirjoitti sen toukokuussa ja laki astui voimaan 5.6.2010.

9.
Islanti 2010.
Maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut parlamentti Althingi, joka perustettiin vuonna 930, hyväksyi lain 11.6.2010 yksimielisesti äänin 49-0.
Islanti on kenties maailman ihmisystävällisin maa.

10.
Argentiina 2010.
Vuonna 2009 oikeusministeri käynnisti parlamenttikeskustelun laista päämääränään syrjinnän poistaminen ja kansan vaatimuksiin vastaaminen.
Touko- ja kesäkuussa sekä edustajainhuone että senaatti hyväksyivät lain kiihkeiden keskustelujen jälkeen ja se tuli voimaan 15.7.2010.

11.
Tanska 2012.
Tanska sääti ensimmäisenä maailmassa parisuhdelain vuonna 1989 ja vuosien varrella rekisteröidyssä parisuhteessa elävät saivat kaikki oikeudet. Parisuhteet muutettiin avioliitoiksi lainmuutoksella 15.6.2012.
Tanskan kansankirkko on lain mukaan velvollinen vihkimään myös sen jäseninä olevat homoparit.

12.
Uruguay 2013.
Edustajainhuone hyväksyi lain 9.4. ja se tulee voimaan parin kuukauden kuluttua.

13.
Uusi-Seelanti 2013.
Parlamentti hyväksyi lain 17.4.2013 äänin 77-44.

Seuraavien maiden järjestys voi vielä muuttua

14.
Ranska 2013.
Kansalliskokous antaa lopullisen hyväksyntänsä ilmeisesti 23. tätä kuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan kesäkuussa.

15.
Kolumbia 2013.
Heinäkuussa 2011 perustuslakituomioistuin määräsi kongressin säätämään lain. Mikäli kongressi ei sitä tee, tasa-arvo tulee voimaan automaattisesti 30.6.2013.
Kongressi on nyt saanut laadittua lakialoitteen. Tästä tulee mielenkiintoista.

16.
Luxemburg 2013.
Laki on tarkoitus saada säädetyksi tänä vuonna.

17.
Britannia (Englanti & Wales ja Skotlanti) 2013-2014.
Englantia ja Walesia koskevat lait tullaan hyväksymään ilmeisesti vielä tänä vuonna, vaikka ylähuoneen lordit käsittelyä pitkittävätkin.
Skotlannissa on vauhti hidastunut ja laista äänestetään ilmeisesti vasta ensi vuonna.
.
.
.
Suomi ?
Suomi (liettuaksi Suomija) sijaitsee kaukana pohjoisessa, hieman syrjemmässä. Paikalliset kutsuvat sitä Impivaaraksi. Siellä on parhaillaan menossa Laki pankkitunnuksilla -kokeilu. Varmaa tietoa ei ole, johtaako kokeilu lainsäädännöllisiin toimenpiteisiin tänä vuonna, ensi vuonna tai jonain vuonna.

***
Osavaltioita ja autonomisia alueita, joissa laki on voimassa

USA 2004 – 2013

Laki on voimassa seuraavissa osavaltioissa ja intiaanireservaateissa
Connecticut
Iowa
Maine
Maryland
Massachusetts
New Hampshire
New York
Vermont
Washington
---
Washington D.C. (liittovaltion pääkaupunki)

Reservaatit
Coquille, Oregon
Suquamish, Washington
Odawa, Michigan

Tulossa
Rhode Island, Illinois, Delaware, Nevada ja Minnesota ilmeisesti säätävät lain tänä vuonna.
New Jerseyn senaatti ja edustajainhuone hyväksyivät lain vuosi sitten. Se ei tule voimaan, sillä kuvernööri ei halua allekirjoittaa. Tämän vuoden loppupuolella järjestetään kansanäänestys, jolla asia on tarkoitus hoitaa kuntoon.

Suurimman osavaltion Kalifornian tällä hetkellä jäissä oleva laki tulee ilmeisesti voimaan tulevana kesänä, sillä liittovaltion korkein oikeus antaa kesäkuussa päätöksensä sekä Kalifornian että liittovaltiotasoisen lain kohtalosta.

***
Meksiko

Laki on voimassa pääkaupunki Mexico Cityssä ja Quintana Roon osavaltiossa, siviililiittolaki Coahuilan osavaltiossa. Näillä alueilla solmitut homoavioliitot on hyväksyttävä kaikissa muissa osavaltioissa.
---
Brasilia

Laki on voimassa seuraavissa osavaltioissa:
Alagoas
Bahia
Piauí
Mato Grosso do Sul
Paraná
Ceará
Sergipe
Espírito Santo
São Paulo
---
Distrito Federal (liittovaltion pääkaupunkialue)

Brasilian muissa osavaltioissa, joissa lakia ei ole vielä otettu käyttöön, homoparien on erikseen hyväksytettävä avioliittonsa oikeudessa, siis tapaus kerrallaan. Helpotusta on tulossa, sillä korkein oikeus määräsi kaikki osavaltiot säätämään lain.

***
Seuraavaksi video ja muutama hääkuva eri puolilta maailmaa.
Amsterdamin pormestari vihkii ensimmäiset pariskunnat, video

http://www.youtube.com/watch?v=SZRR4rh1T74





Ek-s ja muuta asiaa - päivitetty

Ranskan senaatti hyväksyi viime yönä (9.4.) avioliiton samaa sukupuolta oleville.

Tämä ja muuta edistystä alempana. Selvensin tekstiä tai ainakin yritin ja vaihdoin kuvan.
---
Ei tullut takatalvi, sillä kevät ei ollut vielä saapunut eli sama talvi jatkuu edelleen. Tunnettu ja luotettava sääprofeetta kertoi Ylen sivuilla, että lumet sulavat toukokuussa ja lämpöäkin on luvassa – syyskuussa. No, meillä on ainakin reilusti aikaa varautua.

Oli tarkoitus aloittaa kevätsiivous, mutta se ei nyt sitten onnistunutkaan, joten aloitin Ennen kevättä -siivouksen (Ek-s). Kahden päivän aikana on pölyjä pyyhitty ja huonekaluja mikrokuituliinalla puhdistettu. Edellinen asukas jätti vaalean nahkasohvan ja kaksi nahkaista nojatuolia (ei halunnut raahata niitä mukanaan muuttaessaan joitain vuosia sitten Keski-Eurooppaan), joiden puhdistaminen oli yllättävän hankalaa.

Tapasin eilen erään entisistä naapureistani L-kaupassa ja totesimme siivouksesta keskusteltuamme, että meillä on sama vaiva: mukavuudenhaluisuus & laiskahkoisuus. Tulimme siihen tulokseen, että koska se on synnynnäistä, sille ei oikein voi mitään. Täytyy vaan oppia elämään sen kanssa.

***
Edistystä maailmalla.

Ranskan senaatti hyväksyi eilenehtoolla (9.4.) avioliittolain tärkeimmän kohdan eli avioliiton avaamisen samaa sukupuolta oleville äänin 179-157. Siihen ei tullut muutoksia eli se on samansisältöinen kuin kansalliskokouksen hyväksymä.

Senaatti alkaa seuraavaksi käsitellä tasa-arvoista adoptiolakia.
http://www.lemonde.fr/societe/article/2013/04/10/le-senat-adopte-l-article-qui-ouvre-le-mariage-aux-homosexuels_3156954_3224.html

Britanniassa alahuone jatkaa avioliittolain käsittelyä.
***
USA:ssa jännitetään, mikä seuraavista kolmesta on se 10. osavaltio, joka säätää yleisen ja yhtäläisen avioliittolain.

Illinoisin uusi avioliittolaki on jo hyväksytty senaatissa ja nyt se odottaa, kunnes edustajainhuoneessa on reilu enemmistö lain puolesta. Tähän mennessä on myös kaksi republikaaniedustajaa ilmoittanut kannatuksensa, joten tarvittava määrä lain varmaan läpimenoon saadaan toivottavasti lähiaikoina.
Päätoimija oikeuksiemme puolesta on Equality Illinois:
http://www.eqil.org/
---
Delawaressa tasa-arvoinen avioliittolaki tuodaan edustajainhuoneen käsittelyyn tällä viikolla.

Rhode Islandin edustajainhuone on puolestaan jo ehtinyt hyväksyä uuden avioliittolain äänin 51-19 ja nyt odotellaan senaatin äänestystä.
---
Uuden-Seelannin parlamentti on hyväksynyt uuden avioliittolain jo kahdesti äänin 80-40 ja 77-43. Kolmas kerta toden sanoo ja se on ilmeisesti ensi viikolla.
Tässä uutinen erimielisten ryhmien kokoontumisesta parlamentin edustalle. Vastapuoli rukoili ja lauloi, meidän puoli näytti mm. plakaattia, jossa luki ´En aio naida kissaasi´.
http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=10874111
---
Utahin mormoniosavaltion senaattori Orrin Hatch on keksinyt omasta mielestään loistavan keinon säilyttää ”perinteinen heteroseksuaalinen avioliitto”: säädetään parisuhdelaki, niin homot ja lesbot eivät kuuna päivänä vaadi enää mitään avio-oikeuksia. – No tuota…
Senaattori Hatchin (79) haastattelu, jossa hän paljastaa loistoideansa, löytyy paikallisen radioaseman tältä sivulta:
http://610kvnu.com/podcasts/cross-talk

***
Hääuutinen Etelä-Afrikan tasavallasta.
Tswanaheimon Cameron Modisanen ja zuluheimon Thoba Sitholin häitä juhlittiin KwaDukuzassa, joka sijaitsee KwaZulu-Natalin provinssissa. Vihkiäisiä vietettiin perinteisin menoin noin 200 häävieraan voimin.
Johannesburgissa toimivan uutiskanavan video ja artikkeli:
http://www.enca.com/south-africa-life/first-traditional-gay-wedding-makes-history

- Voitte suudella sulhasta


Eheytysuutinen Saksasta

Saksan valtakunnallisen homo- ja lesbojärjestön LSVD:n Sachsenin eli Saksin osavaltiojärjestö on perustanut tänään instituutin, jonka tehtävänä on auttaa eheytymään homoiksi niitä, jotka kärsivät itseä häiritsevästä heteroseksuaalisuudesta tai ei-toivotuista heteroseksuaalisista tuntemuksista.

Instituutti on nimeltään Deutsches Institut für Heteroheilung (DIHH), suomeksi Saksan heteronparannuslaitos, ja sen johtajana toimii tohtori h.c. Christel Rebecca von Holdt.

Tohtori von Holdt kertoo muun muassa, että Saksin homojärjestö saa päivittäin yhteydenottoja ei-toivotuista heteroseksuaalisista viettymyksistä kärsiviltä, jotka haluaisivat homoseksuaalisen potentiaalinsa edistämistä, mutta ovat tähän mennessä jääneet apua vaille. Nyt tilanne korjaantuu instituutin käynnistäessä toimintansa ja tarjotessa asiantuntijoiden ja ammattiauttajien vetämiä parannuskursseja heteroseksualismista.

Heteroseksualismia ei pidetä synnynnäisenä taipumuksena. Se johtuu suurelta osin lapsuudenaikaisista traumaattisista kokemuksista (viettely, hyväksikäyttö, etäiset suhteet vanhempiin yms.), toteaa von Holdt, ja jatkaa, että DIHH järjestää psykoterapiaa, luottamuksellisia keskusteluja seksuaalisuudesta sekä roolipelejä, jotka yhdessä auttavat voittamaan itseä häiritsevät heteroseksuaaliset viehtymykset ja tuntemukset. Terapian läpikäyneet eheytyvät itsevarmoiksi, tasapainoisiksi ja onnellisiksi homoiksi ja lesboiksi.
Paikallinen Kela korvaa osan terapiakustannuksista.
---
Ilahduttava uutinen Keski-Euroopasta näin kevään kynnyksellä.
Osavaltion homo- ja lesbojärjestön virallinen tiedote:
http://www.sachsen.lsvd.de/

Kuvassa instituuttia johtava tohtori von Holdt.