Havaintoja



Laulujoutsen

Laulujoutsen (Cygnus cygnus; ruotsiksi sångsvan, viroksi laululuik) on suurikokoinen (pituus 140 - 160 cm, siipien kärkiväli 220 - 240 cm) valkoinen vesilintu, joka pesii Euraasian mantereen pohjoisosissa. Laulujoutsen oli sukupuuton partaalla Suomessa 1950-luvulla. Lajin rauhoitus ja valistustyö ovat tehonneet, ja laulujoutsenia pesii nykyään lähes koko maassa. Viime syksyn joutsenbongauksessa laskettiin yhteensä 52 200 laulujoutsenta. Laulujoutsen on parhaimpia esimerkkejä siitä, miten ihminen voi pelastaa eläinlajin häviämisen partaalta.

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu ja BirdLife Suomen tämän vuoden lintu.



Lintujen seksielämä ja lisääntyminen

Useimmilla lintulajeilla (97 %) ei ole ulkoisia sukupuolielimiä, vaan yhdyntä ja hedelmöitys hoidetaan kloaakkien eli viemärisuolten avulla. Suomeksi sanottuna tarkoittaa sitä, että koiras ja naaras työntävät peräaukkonsa vastakkain, jolloin koiraan siittiöitä kulkeutuu naaraan viemärisuoleen. Sieltä ne joutuvat munanjohtimeen ja hedelmöittävät munasolun.
Lintujen parittelu kestää vain hetken, mutta se voi toistua useamman kerran.

Sepelkyyhky (Columba palumbus) on Suomen runsaslukuisin kyyhkyslaji.
Kuvassa sepelkyyhkyparin intiimit hetket. Tekstin alapuolella on lisäksi kolme kuvaa:
http://www.lintukuva.fi/tomu/1030.php

Varpusten herkkä hetki:
http://www.vastavalo.fi/varpunen-varpuset-passer-varpusten-herkka-hetki-164896.html
---
Sorsat ovat siinä mielessä poikkeuksellisia, että niiden koirailla (kuvassa) on pippeli (ei näy kuvassa).


Tämä pariskunta käy ruokailemassa pihassamme joka päivä. Silloin tällöin ne ensin kaulailevat, sitten ”suutelevat” asettamalla avatut nokat vastakkain ja työntämällä kielet yhteen. Sen jälkeen ne asettuvat päällekkäin paritteluasentoon.
Pihakeinussa istuessamme olemme seuranneet parin metrin päästä lintujen seksielämää, mutta valitettavasti en ole vielä saanut napattua kunnon kuvia.