- Havainnoija
Havaintoja
Naurulokki
Kalalokki
Siili
Siili eli eurooppalainen siili (Erinaceus europaeus; ruotsiksi igelkott, viroksi siil) on yleinen nisäkäs Euroopan lounais-, länsi- ja pohjoisosissa. Suomessa siilejä elää lähinnä Tornio-Kajaani -linjan eteläpuolella, mutta niitä on tavattu myös Etelä-Lapissa.
Siilin iho on terävien piikkien (3000 - 6000) peitossa. Jalat ovat lyhyet, samoin häntä, pää on kulmikas ja sitä koristaa melko pitkä kuono. Siili on kaikkiruokainen, mutta syö pääasiassa maaselkärangattomia (hyönteiset, etanat, hämähäkit, madot), joskin mm. sisiliskot, käärmeet, sammakot ja kasvisruoka maittavat. Urossiilin reviiri on noin neliökilometrin kokoinen, naaraan puolet tästä.
Siili rakentaa useita pesiä: lisääntymispesiä ja säänkestäviä talvipesiä. Talvipesässä siili vaipuu horrokseen, joka kestää yleensä lokakuusta huhti-toukokuulle säätilasta ja maantieteellisestä sijainnista riippuen.
Sekä uros- että naarassiilillä on useita parittelukumppaneita. Siilillä on 1-3 pesuetta vuodessa ja poikasia syntyy kerrallaan 4-6, joista noin puolet on elossa vuoden kuluttua. Siili voi elää 7-vuotiaaksi.
Siili on Uudenmaan maakunnan nimikkoeläin.
---
Siilit liikkuvat yleensä iltaisin ja öisin, mutta täällä kaupungin keskustassa ne tekevät myös päiväkierroksen alkaen noin kello 15.
Tämä kerrostalomme pihassa ruokaileva siiliemo hämmästyi nähdessään nurmikolla makoilevan 182-senttisen eliön.
Siilinpoikaset
Pihassamme käy myös siilinpoikasia ruokailemassa ja nukkumassa.