• Havainnoija

Adoptio ja avioliitto – vielä kerran

Luettuani Suomen adoptiolain ja muita asiaa koskevia säädöksiä, vahvistui käsitys, että Suomen adoptiolainsäädäntö on ajan tasalla eikä sitä tarvitse muuttaa, sillä se on jo tasa-arvoinen.
Adoptiolainsäädännöstä ei nimittäin löydy mitään ”homoadoptiokieltoa”, vaikka yleisesti niin väitetään.

***
Adoptiolaki koskee jo syntyneitä lapsia, jotka ovat vailla vanhempaa.
Adoption lähtökohta on aina lapsen kasvun ja huollon turvaaminen parhaassa mahdollisessa vieraassa kodissa.

Adoptiolain lähtökohdissa ei pidetä oleellisena vanhempien lukumäärää, parisuhdestatusta, sukupuolta eikä seksuaalista suuntautumista tai muuta sellaista seikkaa, sillä adoptio on pääsääntöisesti mahdollinen kaikissa juridisesti tunnustetuissa perhekokonaisuuksissa niin, että perheen täysivaltaiset aikuiset adoptoivat yhdessä ja yksinelävät tietenkin yksin.

Adoptoitavalla lapsella ei siis ole "oikeutta äitiin ja isään", koska heidät lapsi on jo menettänyt. Lapsella on mahdollisuus hoivaan ja turvaan parhaassa saatavilla olevassa perheessä laitoksen sijasta. Adoption vahvistaa aina viranomainen, joka myös vahtii lapsen etua.

Paljon puhuttu "homojen adoptiokielto" ei siis johdu adoptiolaista, eikä adoptiolakiin sisällykään mitään määräyksiä homoudesta esteenä adoptiolle. Yksinäinen homo voi aivan hyvin adoptoida orvoksi jääneen lapsen ja solmia myöhemmin virallisen parisuhteen.

Ainoa kielto löytyy parisuhdelaista, jossa säädellään rekisteröidyssä parisuhteessa elävien ulkoista adoptiota eli rekisteröidyssä parisuhteessa elävillä ei ole oikeutta ulkoiseen adoptioon.

Tasa-arvoisen avioliittolain tullessa voimaan jää parisuhdelakiin sisältyvä syrjivä kielto historiaan.

Ensiksikin avioliittolaki käsittää ainoastaan sen osapuolten eli aviopuolisoiden välisen suhteen. Avioliittolaki ei koske lainkaan lisääntymistä tai lasten hankkimista esimerkiksi adoptoimalla. Avioliittolailla säädetään avioliiton solmimisen edellytyksistä, puolisoiden taloudellisista suhteista ja avioliiton purkautumisesta. Avioliittolakiin ei siis voi tulla sellaista määräystä, jolla kiellettäisiin avioliitossa elävän homo- tai lesboparin adoptio-oikeus.

Lyhyesti todeten:
Tasa-arvoisen avioliittolain toteutuessa homoja ja lesboja syrjivät säädökset jäävät historiaan.

***
Näin olen asiat ymmärtänyt. Nyt kun tässä on kyse lainsäädännöstä, toivon asiallisia kommentteja.

Lopuksi haluan kiittää sitä juristia, jonka julkaisemassa tekstissä olevia termejä ja sanontoja olen käyttänyt: kiitos.
Kuvissa esiintyvät anas platyrhynchoset eivät liity blogin teemaan.