Nyt toukokuussa 2022 otsikoihin nousi tauti, joka näyttää levinneen seksuaalisesti aktiivisten miesten kanssa seksiä harrastavien miesten parissa Euroopassa. Taudin näkyvimmät oireet ovat iholle nousevat paukamat. Kyse on apinarokosta.
Sosiaalisessa mediassa reaktio on ollut: joko taas? Sillä viitataan 1980-luvun aids-kriisiin.
Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien miesten parissa ollaan huolissaan siitä, että onko tässä uusi leimakirves, josta seksuaalivähemmistöihin kielteisesti suhtautuvat saavat taas uuden oikeutuksen mielipiteelleen. Seksuaalivähemmistöjä vastustavat saattavat nähdä tartunnoissa vääjäämättömän seurauksen elämäntavasta. Tällaisia puheenvuoroja on sosiaalisessa mediassa runsaasti.
Yhtenä erona 1980-luvun aids-kriisiin on kuitenkin se, että apinarokko ei ole ennestään tuntematon. Virus, sen aiheuttama tauti oireineen ja tartuntamekanismit tunnetaan. Lisäksi tauti ei ole samalla tavoin tappava. Yhteistä taas on se, ettei tauti liity sinänsä seksuaaliseen suuntautuneisuuteen.
Terveysviranomaiset ja muut valistustoimijat ovat olleet hereillä ja kyenneet tietopaketeissaan avaamaan nopeasti sen, mistä on kyse, ja asiallinen tiedostus aloitettiin nopeasti. Näin on mahdollista saada tartuntaketjuja poikki. Tieto oli tärkeää saada kohdennettua sille viiteryhmälle, jossa tartunnat leviävät. Tämän vuoksi on ollut tärkeää kertoa, mihin tapahtumiin tartunnat ovat liittyneet - eikä viiteryhmän luonteen salaaminen olisi ainakaan auttanut asiaa.
On sattumaa, että virus lähti leviämään seksuaalisesti aktiivisten miesten kanssa seksiä harrastavien miesten piirissä. Toki lukuisat satunnaiset seksikontaktit lisäävät todennäköisyyttä tartuntojen leviämiselle. Kyse ei ole leimallisesti seksitaudista eikä seksuaalivähemmistöihin kuuluvien miesten taudista, vaikka se nyt on levinnyt erityisesti miesten välisten intiimien kontaktien kautta.
Tietopaketit:
> Hivpoint
> Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL