Apinarokkoa koskevaa varoittelua kohdistettu miesten välistä seksiä harjoittaviin

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 5
Apinarokkoon liittyviä rakkuloita (kuva: public domain)

Läheisissä kontakteissa leviävää apinarokkoa on tavattu joissain Euroopan maissa sekä Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Tartuntoja on tavattu miesten välistä seksiä harrastaneiden parissa.

Aiheesta on kirjoitettu toukokuussa tiedotusvälineissä niin maailmalla kuin myös Suomessa.

Britannian ja Yhdysvaltain terveysviranomaiset ovat viestittäneet, että suurin osa tapauksista on havaittu miehillä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa. Viranomaiset ovat kehottaneet miesten välistä seksiä harrastavia miehiä varovaisuuteen. Tähän asti tautia ei kuitenkaan ole pidetty seksiteitse tarttuvana. Samalla viranomaiset muistuttavat, että apinarokko voi tarttua kosketuskontaktissa kehen hyvänsä, eikä se ole sidoksissa seksuaaliseen suuntautuneisuuteen.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu useita viestejä, joissa ollaan huolissaan homomiehiin kohdistuvasta leimasta.

Belgiassa vahvistetut tautitapaukset on yhdistetty Antwerpenissä järjestettyyn Darklands-fetissitapahtumaan. Asiasta viestivät tapahtuman järjestäjät. Espanjan Madridisssa tapaukset puolestaan liittyvät Paraiso-nimiseen saunaan, joka on toistaiseksi suljettu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Euroopassa harvinainen apinarokko leviää läheisten kontaktien kautta esimerkiksi ruumiineritteiden tai vuodevaatteiden välityksellä mutta myös hengitysteitse. Se voi siirtyä eläimestä ihmiseen mutta harvemmin ihmisestä toiseen. Tauti oireilee kuumeena, päänsärkynä ja erottuvana, rakkulaisena ihottumana, joka voi levitä myös sukuelimien alueelle. Isorokkoa muistuttava tauti on yleensä lievä. Virusta löydettiin ensi kerran apinoista vuonna 1958. Nykyään jyrsijöitä pidetään taudin pääasiallisina levittäjinä. Taudin kahta muotoa esiintyy tyypillisesti Keski- ja Länsi-Afrikassa.

Apinarokon lisääntynyt leviäminen on yhdistetty koronapandemiaan liittyvien rajoitusten jälkeisen ajan matkailun lisääntymiseen.

Aika-ajoin on varoitettu myös esimerkiksi hepatiitti A -epidemioista miesten välistä seksiä harrastavien piirissä.

5 kommenttia

Jos tämä on totta, että valtaosa on homoja, jotka saaneet tartunnan mm. saunoissa, niin minä tulkitsen tämän yhdeksi syrjäytymisen ja hyvinvoinnin puutteesta johtuvaksi.
Minusta homot ovat jääneet hyvinvoinnista osattomiksi ja se ilmenee tällaisina seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Olen tästä aivan varma. Näitä erilaisia epidemioita esiintyy aika ajoin nimenomaan homomiehillä. Se voi olla tällainen vyyhti erilaisia tekijöitä. Mutta nimenomaan hyvinvointi on avainsana. Hyvinvoinnin kohentaminen pitäisi alkaa aivan alkutekijöistä, perusasioista kuten esim. miten itsetuntoa saadaan ylös ja itsetuhoista käytöstä alas eli depression hoitamista- ja minusta koulu on yksi avaintekijä, perheympäristö toinen. Sitten tulee opiskelu ja työelämä. Kysymys kuuluukin huomioiko yhteiskunta seksuaalivähemmistöjen tarpeita ja vastaus on tietenkin ei ollenkaan tai liian vähän.
" --- homoja, jotka saaneet tartunnan mm. saunoissa, niin minä tulkitsen tämän yhdeksi syrjäytymisen ja hyvinvoinnin puutteesta johtuvaksi."

Seksuaalivähemmistöissä on toki paljon syrjäytyneitä, niin ýhteiskunnasta, kuin itse "scenestä" jonne kaikki ei mahdu tai kelpaa mukaan. Epidemian mainitut alkulähteet eivät kerro muusta kuin hedonismista, joka kuuluu tiettyihin alakulttuureihin.
Seksuaalivähmmistöihin kuuluvien henkilöiden syrjäytyminen on oma sosiopoliittinen juttunsa, jota toivoisi tutkittavan laajemmin. Syrjäytyminen ei koske koko "sateenkaariväestöä", avainsana tässä lienee edelleenkin näkyvyys, alasanoina ihonväri, ikä, sukupuoli. Toisaalta "valkoinen keski-ikäinen lihaasyövä mies" voi toki tuntea itsensä syrjityksi myös homona.