Virossa oikeus päätti: ulkomailla solmittu kahden samaa sukupuolta olevan avioliitto on rekisteröitävä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Virossa on rekisteröitävä ulkomailla solmittu kahden miehen avioliitto avioliittona. Ns. parisuhdesopimus ei riitä, koska se ei anna samoja oikeuksia kuin avioliitto. Miesparia koskeva päätös tuli tiistaina ja naisparia koskeva asumisoikeuspäätös maanantaina.

Tiistaina tallinnalainen ylempi oikeusaste, ringkonnakohus, käsitteli virolaisen Ats Jooritsin ja hänen ruotsalaisen puolisonsa avioliittoasiaa. Heidän avioliittonsa oli solmittu Ruotsissa. Harjun alueen viranomaiset olivat aluksi kieltäytyneet hyväksymästä samaa sukupuolta olevien liittoa avioliittona, koska sellaista ei Viron lainsäädännössä tunnusteta. Tallinnan hallinto-oikeus oli samaa mieltä, mutta ylempi oikeusaste määräsi, että heidän liittonsa on rekisteröitävä väestörekisteriin avioliittona.

Viron lainsäädäntöön saatiin ”parisuhdesopimus” vuonna 2014 ja se koskee samaa ja eri sukupuolta olevia pareja. Laki astui voimaan tammikuun alussa 2016, mutta sen toteuttamisessa vallitsee kaaos. Laki antaisi parisuhdesopimuksen tehneille pareille samat oikeudet kuin aviopareille mm. verotuksessa ja adoptiossa, mutta käytännössä lakia ei ole pantu toimeen. Vuoden 2015 vaalien jälkeen hallitusvastuun ottanut Isänmaan ja Res Publican liitto on estänyt toimeenpanolait. Isänmaan ja Res Publican liitto on kansallis-konservatiivinen puolue.

Vuonna 2015 vain 43 paria solmi parisuhdesopimuksen.

Parlamentissa on yhä auki mm. kysymys ulkomaisen samaa sukupuolta olevan puolison oleskeluoikeudesta Virossa. Maanantaina tallinnalainen oikeus käsitteli amerikkalaisnaisen Sarahin tilannetta. Tämä oli solminut Amerikassa avioliiton virolaisen Kristiinan kanssa lokakuussa 2015. Viron poliisiviranomaiset eivät pitäneet naisia avioparina, eikä Sarah saanut muuttolupaa Viroon. Oikeus päätti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiin perustuen, että pari nauttii oikeudesta perhe-elämään ja amerikkalainen saa muutto- ja oleskeluoikeuden Viroon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://www.postimees.ee/3992027/samasoolise-partneri-juurde-kolimiseks-elamisluba-taotlenud-naine-sai-ppa-uele-kohtuvoidu

http://www.postimees.ee/3991001/mtue-kohus-kohustas-maavalitsust-samasooliste-abielu-registreerima

http://ranneliike.net/teema/viro-parisuhdesopimuksia-solmittu-neljakymmenta?aid=12675

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!