Viron sisäministeri toivoo homojen muuttavan Ruotsiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 7
Mart Helme (kuva: Riigikogu Kantselei CC BY-SA 4.0)

Viron populistis-konservatiivista EKRE-puoluetta edustava sisäministeri Mart Helme katsoo, että homot voisivat muuttaa Ruotsiin, jossa heitä katsotaan suvaitsevammin.

Hän kertoi näkemyksistään Deutsche Welle -uutispalvelun venäjänkieliselle osastolle antamassaan haastattelussa. Suomessa asiasta kirjoittaa Yle.

Helme kertoi näkemyksistään, kun häneltä kysyttiin puolueen vaatimuksesta järjestää kansanäänestys avioliiton määrittelemisestä perustuslakiin vain miehen ja naisen väliseksi. Avioliittokysymyksen saattaminen kansan äänestettäväksi oli yksi EKRE-puolueen vaatimuksista hallitusyhteistyölle, kun maahan keväällä 2019 synnytettiin keskipuolueen johtama hallitus, johon tulivat mukaan EKRE ja Isänmaa.

Helmen mukaan kyse ei ole homofobiasta. Helme katsoo, että avioliiton määrittely muuksi kuin vain miehen ja naisen väliseksi olisi avioliiton käsitteen uudelleenmäärittelyä. Tämän hän uskoo uhkaavan kansan tulevaisuutta.

- Ilman avioliittoa, ilman naisia ja miehiä lapsineen ei ole tulevaisuutta, sanoo Helme.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hän toteaa myös, että valtio ei voi selviytyä ilman lapsia ja ilman moraalia.

Hänen mielestään ne, joiden mielestä kansanäänestystä asiasta ei tarvita, ovat heterofobeja ja levittävät homopropagandaa. Hänen mielestään nämä tunkeutuvat heteroseksuaalien makuuhuoneeseen.

- Jos he voivat tehdä omaa propagandaansa, niin me voimme tehdä omaamme.

Keskipuoluetta johtava pääministeri Jüri Ratas on Facebook-päivityksessään ottanut etäisyyttä Helmen kommentteihin. Helme ja muutkin EKRE:n ministerit ovat aiemmin aiheuttaneet kohuja, joita pääministeri on pyrkinyt selittämään parhain päin. Ratas kertoo hallituksen keskustelevan Helmen puheita tulevalla viikolla. Rataksen on joissain arvioissa katsottu takertuneen valtaan epätoivoisesti otettuaan EKRE:n ylipäänsä mukaan hallitukseen. Ilman EKRE:ä hallitukselta puuttuisi enemmistö parlamentissa.

Ratas on keskustellut asiasta myös Viron presidentin Kersti Kaljulaidin kanssa. Kaljulaid on Facebookissa julkaisemassaan kommentissa tuominnut Helmen hyökkäyksen yhtä kansanosaa vastaan, ja katsoo Helmen olevan näkemyksineen sopimaton Viron hallitukseen. Asiasta kiroittaa myös Viron yleisradioyhtiö ERR. Hän kuvaa Helmen sanomisia peittelemättömäksi vihamielisyydeksi yhteiskuntaa kohtaan. 

Myös oppositiota edustava maan suurin puolue Reformi on tuominnut Helmen kommentit. Samoin toinen oppositiopuolue Sosialidemokraatit.

EKRE:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Martin Helme arvioi kommentissaan, että Mart Helmen sanat haastattelussa olisi käännetty väärin joko vahingossa tai tarkoituksella. Hän kertoo epäilevänsä, että oppositio ja "homototalitaristit" pyrkivät järjestämään skandaaleja, jolla hallitus saataisiin kaadettua, kirjoittaa Postimees. Martin Helme on Mart Helmen poika. Puolueen puheenjohtajuus siirtyi isältä pojalle aiemmin kuluvana vuonna.

Ennen toista maailmansotaa Virossa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet olivat sallittuja, toisin kuin Suomessa. Viron jouduttua sodan jälkeen miehitetyksi voimaan tuli miehittäjän lainsäädäntö, joissa samaa sukupuolta olevien välinen suhde johti vankeusrangaistukseen. Viro dekriminalisoi samaa sukupuolta olevien väliset suhteet neuvostomiehityksen päätyttyä 1990-luvun alussa. Sen jälkeen Virossa on luotu hlbti-vähemmistöihin kuuluvia syrjinnältä suojaavia lainsäädäntö. Vuoden 2016 alusta lähtien samaa sukupuolta olevat ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa.

7 kommenttia

Mitä se kertoo tilanteesta että ei ehdoteta että homot muuttaisi Suomeen? Onko liian helppoa palata takaisin Viroon.
Kai Suomen tapaan Virossakin elää muinainen ajatus Ruotsista homojen onnenmaana.