• Olli Stålström

Kansainvälisyyskasvatusta 4

[Itseä tutkiskeleva elämäkertablogi jatkuu, tämä on osa 6. Blogini tarkoitus on ainoastaan selvittää osallistuvan havainnoinnin keinoin ja sisältä käsin ymmärtäen miten ilmeisen fiksusta nuoresta miehestä voi tulla itseään kiduttava ex-gay - mutta myös miten siitä voi toipua eli eheytyä itsensä hyväksyväksi homoksi]

Aineistoa kertyy Setan historiaa kartoittavassa projektissa sekä toimittaessani teosta, jossa haastatellaan miten tusina syrjinnän henkisesti murskaamaa hlbti-ihmistä on pystynyt toipumaan asianmukaista tukea saatuaan. Tämä on siis luonteeltaan lähinnä työpäiväkirja työskennellessäni kahden kirjallisen proggiksen kanssa, jotka julkaistaan syksyllä 2009]
--

Elämäni ensimmäinen rakastuminen tapahtui kun olin 17 vuotta ja vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Rakastuin vaihto-oppilasohjelmaan amerikkalaiseen edustajaan, Gusiin.

Ihastuminen oli molemminpuolista, vaikka emme koko ohjelman aikana uskaltaneet toteuttaa toiveitamme. Hakeuduimme tosin toistemme läheisyyteen ja olimme yhdessä niin paljon kuin mahdollista. Niissä olosuhteissa ei kumpikaan uskaltanut kertoa omista tunteistaan. Ne piti salata, koska vaarana olisi ollut tulla leimatuksi häiriintyneeksi ja sairaaksi. Juuri samana vuonna (1962) julkaistiin Bieberin ryhmän psykoanalyyttinen
tutkimus, jossa oli tutkittu vain skitsofreniaa tai muita vakavia mielisairauksia potevia homoja.

Kumpikaan meistä ei silloin uskaltanut tulla ulos.

Jälkeenpäin olemme todenneet, että meitä repi voimakas sisäinen ristiriita. Toisaalta koimme löytäneen onnen täyttymyksen. Toisaalta tunsimme olevamme yksin maailmassa, jossa ei ollut mitään asiallista tietoa meidän kaltaisista ihmisistä.

Yritimme kieltää ja torjua tunteittemme eroottisen komponentin. Vannoimme ikuista ystävyyttä ja että tulemme toinen toistemme häihin kun menemme avioliittoon naisen kanssa.

Olimme molemmat sisäistäneet silloisen psykoanalyyttisen opinkappaleen, jonka mukaan homous on ohimenevä häiriö. Itselläni oli vielä Moraalisen jälleenvarustautumisen (MRA) tausta isoäidin puolelta ja Suomen silloisen valtionkirkon sielunhoidollinen opetus, jonka mukaan homoudesta voi poisoppia kun sitä ei harjoita.

Päätin aloittaa poisoppimisen kaikin keinoin.

--
Kuvateksti

Olli ja Gus vaihto-oppilasohjelman luokkatovereina New Yorkissa 1962. Ollilla päällä koulunsa paita, Pompton Lakes High School. Kuva: Kirjoittajan oma arkisto.