Kahden herneen kolinaa

Näytetään bloggaukset elokuulta 2008.

Liberatio

Joskus tietyt asiat palaavat yllättävissä tilanteissa mieleen. Esimerkiksi selailin unta odotellessani youtubea ja törmäsin siellä videoon, josta päädyin toisen ja kolmannen kautta muistelemaan tapaninpäivän 2004 jälkeistä aikaa.

Palasin viettämään uutta vuotta Suomeen Lontoosta ja samassa koneessa oli perin onnettoman näköistä sakkia. Katselin heitä hieman nenänvartta pitkin; suurin osa oli pukeutunut resuisiin shortseihin, varvassandaaleihin ja rikkinäisiin t-paitoihin. Osa oli valloittanut hattuhyllyn yläpuoleltaan muodottomilla muovikasseilla, osalla oli sentään lentolaukku - hiekkainen sellainen.

Ehdin asiaa siunailemaan kaverilleni ja yhteinen mielipiteemme oli "onpa todella omalaatuista sakkia" - kunnes luimme suomalaisia lehtiä ja seikka valkeni meille. Siinä oli osa Thaimaasta palaavista tsunamista selvinneistä ihmisistä.
Minä en onneksi menettänyt ketään ystävää, sukulaista, tai tuttavaa siellä. Tiedän monia, jotka menettivät.
Joskus pitää tällä tavalla selata nettiä muistaakseen asioita, jota on tapahtunut..

Suosittelen kaikille: Krypteria - Liberatio.

Captivitas desperatio
Pugnacitas dicio
Miseria dominatio
Tristitia formido (Chor: servitium et timor)
Victoria reverentia, magna via

Liberatio speramus,
Liberatio optamus
Gaudiamus redemptionem
Liberatio vobiscum
Liberatio nobiscum
Celebramus felicitatem

Sodalitas gratulatio,
audatia gaudium
Festivitas fides libertas
Felicitas dignitas (Chor: concordia et amor)
Victoria reverentia, magna via

Liberatio speramus
Liberatio optamus
Gaudiamus redemptionem
Liberatio vobiscum
Liberatio nobiscum
Celebramus felicitatem

Viva reverentia, viva fides libertas
viva magnificentia, viva cura

http://www.youtube.com/watch?v=1O7GuOz5raM

Kipee

Mä oikeasti luulin tänä aamuna, että tauti on nyt taittunut ja se on luikkimassa häntä koipien välissä jonnekin jonkkaan.

Noh, lääkärissäkäynti todisti asian olevan aivan toisella tolalla. Tulehdusarvot koholla reippaasti, keuhkoissa rohinoita ja tämän ala-hengitystieinfektion lisäksi mulla on korvatulehdus!!
Oikeasti!
Eikö yksi tauti kerrallaan riittäisi. Toisaalta, mä kai olen niin drama queen, että kaikessa pitää vetää kerralla överiksi. Sairastetaan nyt varastoon, niin ei talvella sitten tarvitse.

Joo, ja huomenna sitten selviää, onko tämä vaan joku ihme hengitystietulehdus vai keuhkokuume. Jei.

Lapset, oppikaa tästä se, mitä setä ei tunnu itse oppivan: SAIRAANA EI SAATANA OLLA TÖISSÄ!


Heräämisiä

Harmi ja Hansu ovat oppineet avaamaan suljetun oveni (olenkin jo odottanut puolisen vuotta, koska tämä tapahtuisi).
Oveani ei saa sillä tavalla kiinni saakka, että se pysyisi kiinni ja tämän nuo kaksi otusta ovat oivaltaneet. Ne nousevat takajaloilleen ja nojaavat ovea vasten. Jos ensimmäinen kerta ei tuota tulosta, tehdään sama uudelleen. Yleensä siinä vaiheessa ovi avautuu hieman ja sitten sitä saakin kivasti tassulla tönittyä avonaisemmaksi, että pääsee huoneeseen.

Yleensä tämä tehdään yöaikaan. Tai aamuisesta yöstä. Siinä vaiheessa kun kuivamuona ei enää vilkkaille kissoille maistu, tai halutaan vaan viekkuun nukkumaan. Siinä näppärästi tällainen herkkäunisempi mieshenkilö havahtuu, kun kissa kapuaa parvisängylle pitkin metallisia portaita.

Juuri kun ajattelee pääsevänsä takaisin uneen, niin
1) joku kävelee pitkin tyynyä ja pään yli
2) joku tökkää *kylmän* kuononsa nenänpäähän tai poskeen
3) joku hurisee suoraan korvaasi.

Sitten pitää silittää ja odottaa, että kissat nukahtaa aivan kiinni kylkeen ja jatkaa uniaan seuraavat 20 min, ennen kuin jompi kumpi toteaa, että nyt halutaan ruokaa. Ja_ne_eivät_lopeta_ennenkuin_nousen_ylös_ja_laitan_ruoan!

Yleensä tässä vaiheessa olen itse jo aivan pirteä ja keitän aamukahvin ja kas! kissat nukkuvat tyytyväisenä keskellä sänkyä.

http://uk.youtube.com/watch?v=w0ffwDYo00Q
(aiheeseen liittyvä viideo)


Aseptinen omatunto

Kolme ja puoli vuotta tuntuu pitkälle ajalle ensi kertaa ajateltuna. Kolmen ja puolen vuoden sisälle mahtuu esimerkiksi neljällä eri työnantajalla työskentelyä, jolloin tämä aika muuttuu samantien lyhyemmäksi. Toisaalta, jos olisi yhdellä ja samalla työnantajalla ja ei nauttisi työstään, kolme ja puoli vuotta muuttuisi vastaamaan seitsemää vuotta.
Aika on suhteellista ja subjektiivinen kokemus.
Minulle viimeiset neljä kuukautta ovat olleet pitkät neljä kuukautta. Toisin kuin kuluneet kolme ja puoli vuotta kokonaisuutena. Viimeiset kolme ja puoli vuotta olen ollut ammatissa, johon olen halunnut yhdeksänvuotiaasta saakka - olen stuertti.
Tekstiä alunperin kirjoittaessani makasin erään lentokentän hotellissa unettomana, miettiessäni valintoja, joiden kautta olin päätynyt siihen unettomaan tilaan. Minua ahdisti.
Kuluneen (silloin hieman alle) kolmen ja puolen vuoden kuluessa olen todella nähnyt neljä eri lentoyhtiötä ja viisi eri tapaa tehdä tätä työtä, jota kuitenkin tehdään suhteellisesti samanlaisessa ympäristössä - työpaikasta riippumatta. Tämän stuerttiurani aikana olen aina asettanut itselleni riman korkealle, pitänyt tarkkaan huolta siitä, että aseptinen omatuntoni ei tahraannu tekemällä turvallisuudesta todellakin sen tärkeimmän asian.

Lentokenttähotellissa tajusin jotain muuttuneen. Makasin hereillä, ahdistuneena seuraavasta päivästä, todeten viimeksi kuluneiden kuukausien aikana hylänneeni osan periaatteistani, jotka olivat olleet minulle erityisen tärkeitä. En voinut enää sanoa aseptisen omatuntoni olevan puhdas ja tahraton. Voisinko katsoa itseäni peilistä, jos jotain tapahtuisi, ja sanoa tehneeni kaiken niin hyvin kuin mahdollista? Voisinko reflektoida tekemisiäni ja hyvällä omallatunnolla sanoa tehneeni parhaani, että kaikki turvallisuuteen liittyvät viat tulisivat korjattua?
En.
Tunsin olevani kakkosluokan putkihuora - ne, jotka minut tuntevat, tietävät sen olevan paljon sanottu.

Nousin sängystä ja katsoin itseäni peilistä. Minulla olisi, jos sillä hetkellä nukahtaisin, neljä ja puoli tuntia aikaa nukkua ennen seuraavan aamun lentoa. Neljä ja puoli tuntia on lyhyt aika. Subjektiivisesti.
Olen aina viimeisenä asiana ennen lähtöä töihin katsonut itseäni peilistä ja tarkastanut asuni olevan tip-top. Olen voinut aina, jopa Ryanairilla, todeta lähteväni töihin hyvän näköisenä - koska arvostan työtäni ja pidän työstäni. Sen pitää myös näkyä!
Muistan myös hyvin, kuinka suuri tilaisuus (kiireestä huolimatta) oli saada ensimmäiset siivet ja kiinnittää ne rintapieleensä. Olin saavuttanut jotain, olin stuertti.
Nykyinen työnantajani ei ole neljän kuukauden pestin aikana saanut annettua minulle univormua - siivet sain sentään kahden kuukauden jälkeen. Puolittain omissa vaatteissa lentäminen oli minulle ok ("samahan se on, jos kerran työnantaja haluaa minun näyttävän huonolle"), kunnes tajusin sen vaikuttavan kierosti lentoturvallisuuteen. Tämän tiedostaminen aiheutti taas yhden kolhun lisää aseptisen omatuntoni kilpeen. Miten olen voinut vajota tällaiseen tilanteeseen.

Alkuperäisen tekstin kirjoittamisen jälkeen moni asia on muuttunut - mutta ei tarpeeksi moni. Siinä vaiheessa, jos työnantaja jättää tiettyjä asioita huomioitta onko ihme, jos työntekijät - erityisesti ne tunnollisimmat työntekijät, eivät voi hyvin.
On siis aika vaihtaa laivaa. Asioiden näkeminen "aidan toiselta puolelta" saavat arvostamaan toisia asioita toisissa yhtiöissä aivan eri tavalla. Tervetuloa tulevaisuudessa taas lennoille kanssani, kun oikeasti voin katsoa itseäni peilistä ja tuntea olevani nätti ja tip-top lähtiessäni töihin.