Kahden herneen kolinaa

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2008.

Iltamietteitä

Kello on puoli yksitoista illalla ja metroaseman laituri on täynnä ihmisiä eräällä keskusta-alueen metroasemalla. Mihin he kaikki ovat menossa - mistä he ovat tulossa.

Minä olen tulossa teatterista, vasemmalla puolellani kuuluu ruotsia ja englantia. Oikealla puolellani oleva nainen puhuu englantia selkeästi amerikkalaiseen tapaan. Suljen hetkeksi silmäni ja annan itseni vaipua kielten sekamelskaan. Oikealla puolellani oleva nainen kehuu illan näytöstä ja musiikkia, samalla mainiten Broadwayn olevan niin paljon tätä tasoa alapuolella. Amerikkalaiselta se on varmasti kohteliaisuus.

Hetken kuluttua tuulenpuuska liikuttaa aseman muuten liikkumatonta ilmaa - metro on saapumassa. Sitten seuraa ilmiselvä otsonin tuoksu ja kolina. Avaan silmäni ja katselen metroa. Ensimmäinen vaunuosasto näyttää tyhjältä. Olisinpa tajunnut jäädä junan etuosaan - olisin saanut istumapaikan. Tiedän kokemuksesta, ettei niin käy, kun odottaa junan keskivaiheilla. Kaikki haluavat junan keskivaiheille.

Metrossa katselen ihmisiä ympärilläni. Jokainen istumapaikka on täynnä, ihmiset puhuvat iloisesti keskenään, seuraavassa "aulassa" nuori pariskunta nojailee toisiinsa ja katselee toisiaan silmiin ilmiselvästi rakastuneina. Minä? Minä seison ja nojailen oveen ja takanani olevaan ikkunaan, katselen muita, saamatta istumapaikkaa (kuten arvelinkin). Joku nuori mies vastaa katseeseeni ja hymyilen hänelle. Hän hymyilee takaisin ennen kuin kääntää katseensa takaisin ilmaislehden iltapainokseen, jonka kannessa lukee kissankokoisin kirjaimin "Change has come..."
Hetkessä mieleeni nousee kuva Helsingin metrosta. Ihmiset istuvat ainoan metrolinjan oransseilla muovipenkeillä, tuijottaen kulmiensa alta joko ikkunasta ulos tai tuijottaen avautuville oville toivoen, ettei sieltä ilmesty joku känniläinen istumaan viereen haisemaan ja puhumaan heille. Kukaan ei varmasti uskalla puhua kenellekään ja varmasti kukaan ei katsele toisten puuhia.

Olen omalla tavallani tyytyväinen, ettei minun tarvitse matkustaa Helsingissä metrossa - Lontoossa se on ihan ok matkustusmuoto, jopa myöhään illalla.