Havaintoja

Naakka

Naakka (Corvus monedula) on pienehkö ja tomeranoloinen varislintu, joka viihtyy hyvin sorsien, pulujen ja varpusten seurassa asutuksen lähellä. Se on osittaismuuttaja: enemmistö muuttaa talveksi Itämeren etelärannikolle, mutta loput jäävät nykyisin Suomeen.
Suomessa ja Venäjällä elävät naakat kuuluvat soemmerringii-alalajiin, josta seuraavassa kaksi kuvaa. Nuoren naakan höyhenpuku ei ole vielä kiiltävä kuten vanhemmilla.



Varis

Varis (Corvus corone) on varovainen ja oppivainen lintu, joka vainon vähennyttyä on uskaltautunut ihmisen lähelle kaupunkeihin. Varis on osittaismuuttaja: osa muuttaa talveksi pohjoisesta Etelä-Suomeen ja osa jatkaa Itämeren eteläosiin.
Suomessa ja muualla itäisessä Euroopassa elävät varikset kuuluvat cornix-alalajiin, josta seuraavassa kaksi kuvaa.



Haapana

Haapana (Anas penelope) kuuluu sorsalintuihin, pesii koko Suomessa ja on viime vuosina uskaltautunut kaupunkipuistoihin. Se on muuttolintu, joka viettää talven Länsi-Euroopassa. Metsästyskaudella 2012 ammuttiin 35 100 haapanaa.



Telkkä

Telkkä (Bucephala clangula) kuuluu myös sorsalintuihin, pesii kesällä koko Suomessa ja viettää talven Länsi-Euroopassa. Metsästyskaudella 2012 ammuttiin 44 300 telkkää.



Sinisorsa

Sinisorsa (Anas platyrhynchos) eli heinäsorsa on yleisin sorsalintumme. Niitä elää Suomessa kesäisin 150 000 – 200 000 paria. Metsästyskaudella 2012 ammuttiin 241 000 sinisorsaa. Jäljelle jäävistä suurin osa muuttaa talveksi Länsi-Eurooppaan, loput talvehtivat kaupunkien keskustoissa.
Urossorsan pään sinisyys, vihreys tai välillä violetti eivät johdu pigmenteistä vaan valon heijastumisesta höyhenten pienenpienistä uurteista.