Kaapista tullut nuori ruotsalaishiihtäjä kertoi tuntemuksistaan lehdessä

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 1

Nuori ruotsalaishiihtäjä kertoi aiemmin kesällä homoseksuaalisuudestaan, ja nyt hän on antanut haastattelun Expressen-lehdelle. Suomessa haastattelusta on uutisoinut Ilta-Sanomat.

Garphyttans IF -seuraa edustava pitkänmatkanhiihtäjä Filip Andersson, 18,  julkaisi Instagram-tilillään 30. kesäkuuta päivityksen, jossa hän kertoo voivansa rakastaa poikia. Kahdella kuvalla varustetussa päivityksessä toisessa hänen taustallaan on sateenkaaren värit. Myös tekstin yhteydessä on sateenkaarihymiö.

- Suurin on rakkaus. Tänään päätin kertoa viime aikoina oivaltamani asian, että voin rakastaa poikia. En ole koskaan tuntenut itseäni yhtä elossaolevaksi ja todelliseksi kuin nyt. Malja elämälle!

Virhe median upotuksessa.

Expressen-lehden haastattelema Andersson toivoo voivansa olla esikuva ja auttaa aihepiirin normalisoinnissa. Lehti kertoo monien hiihdon vaikuttajien myös uskovan siihen, että Andersson voi olla esikuva ja kenties auttaa muitakin olemaan avoimia. 

Viimeistä vuottaan Falunin hiihtolukiossa käyvä Andersson kertoo viime aikojen olleen huimaa aikaa.

- On hienoa tuntea itsensä niin vapaaksi. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Andersson kertoo Expressenille havahtuneensa homoseksuaalisuuteensa vasta viime talvena, ja alkuun asian ymmärtäminen oli shokki: oli hyväksyttävä, kuka todella on. Hän ei halunnut salata asiaa, vaan kertoi siitä ensin läheisilleen ja ystävilleen, sitten julkisesti. Hänen mielestään rakkaus on asia, mistä pitää olla ylpeä. Silti hänestä oli samalla luonnollista mutta outoa nostaa asia esiin. 

Hän toteaa, että asian ei pitäisi olla vuonna 2020 iso juttu, mutta hlbti-asian normalisoimiseksi esiintulo on tarpeen. Hän arvelee, että muu yhteiskunta on avoimempi kuin urheiluympyrät, jossa vallitsee jonkinlainen vaikenemisen kulttuuri. Urheilijoiden yksyityiselämän, tunne-elämän ja rakkauselämän merkitys usein unohdetaan: urheilijoiden odotetaan olevan vain kovia. Ei ymmärretä, että hyvinvointi ja suorituskyky liittyvät toisiinsa. Muita avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertoneita mieshiihtäjiä Ruotsissa ei Expressenin mukaan ole.

Andersson kertoo omista viime talven motivaatio-ongelmistaan. Hän arvelee yhdeksi syyksi omaan identiteettiin liittyviä pohdintoja. Nyt hän toteaa löytäneensä itsensä ja saaneensa uutta energiaa. Sen voimin hän aikoo marraskuussa aloittaa kilpailemisen uudelleen.

Andersson myös kertoo palautteen kaapistatuloonsa olleen yksinomaan myönteistä.

Suomessa uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi vastaavanlaisia huomioita kerrottuaan homoseksuaalisuudestaan vuonna 2014.

1 kommenttia

Eipä tule mieleen muistakaan maista ammatikseen hiihtäviä homomiehiä. Naisiahan on ollu jonkin verran.