Sinuiksi-palvelu kerää kyselyllä kaapista tuloon liittyviä kokemuksia

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 33

Tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi on avannut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville tarkoitetun Minun kaappini -kyselyn. Kyselyn avulla pyritään kirkastamaan kuvaa kaapista ulos tulemisesta sekä siihen liittyvistä asioista ja ajatuksista.

Kaikenikäisille tarkoitettu anonyymi kysely on avoinna 7.12. asti. Kyselystä on eri versiot ulostuloa harkitseville ja muille.

Turvallisen ulostulon opas

Sinuiksi-palvelu on julkaisemassa Turvallisen ulostulon oppaan. Oppaan taustalla on Sinuiksi-palveluun tulleet yhteydenotot.

- Kaapista ulostulolla tarkoitetaan omasta seksuaalisesta suuntautumisesta ja/tai sukupuoli-identiteetistä kertomista. Kertominen on usein ainoa keino tulla nähdyksi omana itsenä omassa lähipiirissä ja mahdollisesti laajemmin, kertoo Sinuiksi-palvelun toiminnanjohtaja Mikko Väisänen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Moni kaapista tuloa pohtiva etsii tukea Sinuiksi-palvelusta. Väisäsen mukaan palvelussa tulee esiin ihmisten todellisuuksien monenlaisuus. Hän sanoo, että pride-maailma, turvalliset ja yhteisölliset kuplat saattavat antaa kuvan, että ulostulo arkipäiväistynyt.

- Osalle se onkin. Useille arki näyttäytyy yhä hyvin erilaisena, sanoo Väisänen.

- Koska elämme eri olosuhteissa, kukin raottaa kaapin ovea omalla tyylillään. Osalle kaappi on turvapaikka, jossa saatetaan voida hyvin. Jollakulla on yksi luotettu, joka on saanut tietää ystävänsä suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä. Osa on taas kuullut pienestä asti olevansa arviokas juuri sellaisena kuin on - tai joksi on tulossa - eikä ole kokenut oikeastaan koskaan olevansa kaapissa, jatkaa Väisänen.

Väisänen pohtii, että kaapille ei ehkä ole tarvetta, jos kasvuympäristö on mahdollistanut itsensä tutkimisen ja ilmaisemisen turvallisesti ja avoimesti. Hän muistuttaa, että jokaisella on myös oikeus suojata omaa yksityisyyttään.

- Tärkeintä on, että henkilö voi hyvin, on sinut itsensä kanssa, ja hän osaa itse rajata ja suojata itseään tarvittaessa, toteaa Väisänen.

Kysely tulossa myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille

Sinuiksi-palvelu on tekemässä kyselyn myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Sen aiheena on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kohtaaminen.

- Kun asiakas tai potilas tietää, että häntä kunnioitetaan juuri sellaisena kuin hän on, voidaan luoda luottamuksellinen ja turvallinen ilmapiiri kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnin edistämiselle, sanoo Väisänen.

Hän muistuttaa, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolait ovat pohjana sille, että eri vähemmistöryhmiin kuuluvilla on esimerkiksi terveydenhuollon palveluja käyttäessään varmuus siitä, että ammattilaiset osaavat kohdata heidät yksilöinä ilman ennakkoluuloja tai oletuksia.

Pirkanmaan Seta: Minun kaappini -kysely seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville
sinuiksi.fi -palvelu

33 kommenttia

Vosiko SETA - edes joskus - alkaa vaikuttamaan tällaisiin enemmän sanoisko TODELLISIIN asioin, kuten suoriin rahallisiin tukiin( korvamerkityt tuet), joita suunnattaisiin hlbt väelle. Se muutaisi asioita tehokkaamin ja parantaisi ihmisten elämänlaatua. Onko TÄMÄ unohdettu kokonaan!!!! Pelleilkää sitten näitten muitten asioitten kanssa vaikkapa vapaalla....
Sinuiksi-hankehan on Setasta irrallinen toiminto. Ja kaapistatulo on ihan todellinen asia. Minusta kaapistatulo-prosessin parempi ymmärtäminen mahdollistaa elämänlaadun parantamista, mikäli tietysti tuo ymmärrys saadaan jalkautettua apua tarvitseville. Kaapissaolo on oikeasti merkittävä elämänlaatua heikentävä asia.

Kenelle siis ja erityisesti millaisessa muodossa pitäisi ohjata mainittua rahallista (korvamerkittyä) tukea?