Isoisäksi ehtinyt mies tuli kaapista 90-vuotiaana - sai kuulla ensirakkautensa kuolleen kaksi vuotta sitten

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Nykyään Yhdysvaltojen Coloradossa, Denverin lähellä asuva Kenneth Felts nousi otsikoihin ympäri maailmaa kerrottuaan kaapistatulotarinansa. Homoseksuaalisuutensa koko pitkän elämänsä salannut 90-vuotias isoisäksi ehtinyt Felts tiesi jo murrosiänsä homoseksuaalisuudestaan, mutta valitsi muiden hyväksymän tien.

Asiaa ovat käsitelleet esimerkiksi Newsweek, Washington PostGood Morning America ja Suomessa MTV. PinkNews on seurannut asiaa sekä kesäkuussa että heinäkuussa julkaistussa jutussa.

Virhe median upotuksessa.

Felts on kertonut tienneensä jo 12-vuotiaana olevansa homoseksuaali. Hän on uskonnollisesta kodista, eikä hän kokenut mahdolliseksi tulla nuorena kaapista. Uskonnollinen kotitausta esti häntä myöhemminkään elämästä avoimesti omana itsenään. Hän oli ajatellut vievänsä salaisuutensa mukanaan hautaan.

Hän on kertonut eläneensä kaksoiselämää; toinen minä oli homoseksuaali Larry, jonka hän pyrki pitämään loitolla - siinä kuitenkaan täysin onnistumatta.

Felts avautuu vuosikymmenten takaisesta kohtaamisestaan Phillipin kanssa. Tuolloin hän oli 29-vuotias.

Vuonna 1957 miehet työskentelivät luottoyhtiössä Kaliforniassa. Phillip auttoi häntä opettelemaan raporttien tekemistä ja he "välittömästi kiinnostuivat toisistaan". Pian tämän jälkeen he aloittivat suhteen, mutta Feltsin kaapissaolo teki asiasta hankalan. He kuitenkin muuttivat yhteen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Asiat kuitenkin mutkistuivat dramaattisesti miesten mentyä kirkkoon, jonka kuorossa Phillip lauloi. Ristiriita oli suuri: kirkko tuomitsi homoseksuaalisuuden ja Felts koki Phillipin kanssa olemisen olevan "väärin".

- Yhteiskunta ja uskonto vaati olemaan hetero. Minulla oli ristiriita kirkon ja rakkauteni Phillipiin välillä.

Felts ratkaisi asian irtisanoutumalla työstään ja päättämällä suhteensa Phillipin kanssa.

Myöhemmin Phillip yritti kirjoittaa joitain kertoja, mutta Felts ei vastannut. Viimeisessä yrityksessään Phillip viestitti, että jos ei saa vastausta, hän lakkaa häiritsemästä. Felts puolestaan ajatteli, ettei voi tehdä molempia: vastata ja olla hetero. Hän valitsi jälkimmäisen, eikä kuullut Phillipistä enää sen jälkeen.

- Se oli väärä päätös ja olen katunut sitä koko elämäni, Felts toteaa jälkikäteen.

- Mikään suhteistani Phillipin jälkeen ei ole tuntunut sen vertaiselta, enkä usko minkään tuntuvankaan.

Felts meni myöhemmin naimisiin naisen kanssa ja perheeseen syntyi lapsi. Liitto päättyi kuitenkin eroon.

Koronakeväänä Felts alkoi kirjoittaa muistiin elämänkokemuksiaan ja ymmärsi haluavansa viimein olla oma itsensä. Hän oli edellisenä syksynä sairastunut vakavasti, mutta parantunut. 

Tytär Rebecca Mayers oli jo kaksi vuosikymmentä aiemmin kertonut isälleen pitävänsä naisista. Isä ei tuolloin ollut ottanut uutista hyvin vastaan; hän esimerkiksi kantoi huolta tyttärensä elämänmahdollisuuksista. Myöhemmin isä kuitenkin oli Rebeccan mukaan hyväksynyt asin.

Isän sairaus oli myös lähentänyt isää ja tytärtä.

Felts päätti kesän kynnyksellä kertoa 48-vuotiaalle tyttärelleen Rebeccalle homoseksuaalisuudestaan. Isä lähestyi asialla tytärtään ja kertoi hänelle aiemmin mainitsemansa nuoruuden rakastettunsa olleen mies. Isän mukaan tärkeintä oli asian kertomisen tyttärelleen. Tytär kertoi olevansa onnellinen isänsä puolesta, joka viimein voi olla oma itsensä. Samalla hän toteaa surevansa isänsä menetettyä suhdetta ja hukattuja vuosia.

Felts kertoo, ettei ollut aiemmin ymmärtänyt sitä, kuinka kokonaisvaltaisesti salaisuus hallitsi elämää.

Kesäkuun alussa Felts kertoi homoseksuaalisuudestaan myös muille läheisilleen ja julkisesti Facebookissa. Palaute on ollut myönteistä.

Eräs nainen tarjoutui auttamaan Feltsiä jäljittämään Phillipiä, mutta mies oli kuitenkin menehtynyt pari vuotta aiemmin. Felts kertoo sydämensä särkyneen saatuaan kuulla asiasta. Toisaalta hän kokee saaneensa suuren taakan harteiltaan. 

- Sain kuulla veljentyttäreltään, että hän eli täyden ja onnellisen elämän. Hänen kumppaninsa menehtyi joitain vuosia sitten ja Phillip jäi yksi elämänsä lopun ajaksi.

- Tunnen jakaneeni hänen nuoruutensa parhaat vuodet ja hän todella teki omistani ikimuistoiset. Ne tulen aina muistamaan ja arvostan sitä. Rakastin häntä sydämessäni kaikki nämä vuodet ja nyt hän on poissa.

Facebookiin julkaisemassaan muistokirjoituksessa Phillipille Felts kertoi tämän olleen olleen "ensimmäinen ja suurin rakkautensa".

Phillipsin muiston siivittävänä Felts aikoo arvostaa omaa seksuaalisuuttaan loppuelämänsä. Hän on liittynyt mukaan sateenaariseniorien vertaisryhmään.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!