Sinuiksi-neuvontapalvelu neuvoo Ylellä nuoria ottamaan korona-aikana aikalisän vanhemmille kaapistatulossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Pirkanmaan Setan ylläpitämästä Sinuiksi-neuvontapalvelusta vastaava Mikko Ala-Kapee kertoo Ylellä, että voi olla parempi odottaa poikkeusaikojen yli jos on epävarma, miten vanhemmat tai muut läheiset reagoivat tilanteeseen.

- Jos suinkin mahdollista, en neuvoisi tulemaan ulos kaapista koronan aikana. Sen sijaan voi ottaa meihin yhteyttä ja valmistautua kertomaan asiasta sitten, kun korona-aika päättyy, neuvoo Mikko Ala-Kapee.

Neuvon taustalla on huoli nuorten turvallisuudesta.

Perheenjäsenten välit voivat olla poikkeustilan aikana tavallista kireämmät ja lähisuhdeväkivallan riski on nyt tavallista suurempi. Vastaavasti lastensuojeluun ja muihin yhteiskunnan tukitoimiin kohdistuu tavallistakin kovempi taakka.

- En halua maalata piruja seinille, mutta ikävä kyllä edelleen tapahtuu tilanteita, joissa nuori tulee ulos heitetyksi ja näitä turvaverkkoja joudutaan käyttämään, Ala-Kapee sanoo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ylen jutussa myös Tämän kylän homopoika -blogista ja vasta julkaistusta kirjastaan tunnettu Eino Nurmisto neuvoo tässä tilanteessa odottamaan. Hän toteaa yleisemminkin, että kaapistatulon suhteen voi joskus olla järkevää odottaa kaapistatuloa siihen asti, että on saanut jonkin verran irtauduttua lapsuudenkodista.

Ala-Kapee toteaa suurimman osan kaapistatuloista sujuvan hyvin, mutta kehottaa kuitenkin varautumaan siihen, että vanhemmat eivät välttämättä osaakaan käsitellä asiaa - ja asian vastaanotto ei olekaan toivotunlainen.

Myös Isossa-Britanniassa toimiva hlbti-nuorten hyväksi toimiva säätiö on neuvonut nuoria odottamaan kaapistatulon suhteen tässä tilanteessa. Neuvoista kertoo Pink News.

1 kommenttia

Varsinkin amerikkalaistyylisessä "LGBT"-aktivismissa on viime vuosina korostunut näkemys, että taistelu homoseksuaalisten ihmisten oikeuksista on jotenkin ohi ja ettei homoista ja lesboista kannata enää pitää hirveästi melua. "Vaihdetaan aihetta" on ollut yleinen suuntaus. Tämä on aika jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, että toisaalta jaetaan yksityiskohtaisia neuvoja turvalliseen kaapista tulemiseen.

Pariutuneiden homomiesten enemmistö kertoo myös rajoittavansa edelleen normaalia elämää homofoobisen tölvinnän tai vihaväkivallan pelossa. Julkinen esiintyminen miesparina on edelleen varsin riskialtista puuhaa. Aktivistien käsitykset yhteiskunnan edistyksellisyydestä laukkaavat kaukana homojen eletyn todellisuuden edellä.